Evenimentul a avut pe 14.03.2017, la sediul Protopopiatului Ortodox Român Dej în cadrul ședinței lunare din protopopiat.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

 

În acest context Părintele Ioan Buftea, Protopopul Dejului, l-a invitat pe Preacuviosul Părinte Grigorie Benea, de la Mănăstirea Nicula, pentru a suține un referat cu tema „Apărătorii Ortodoxiei în Temnițele Comuniste”. În cadrul prezentării au fost evidențiate câteva personalități de preoți și ierarhi care au suferit în închisorile comuniste de la Gherla, Aiud, Jilava, și Văcărești și a fost remarcat curajul cu care reușeau cei închiși să îl mărturisească pe Dumnezeu. Pe marginea referatului  au luat cuvântul mai mulți preoți, care au accentuat modelele de mărturisire a credinței ortodoxe din temnițele comuniste. Părintele Grigorie Benea a subliniat faptul că „memoria îți dă identitate, îți spune cine ești și unde te îndrepți, de aceea trebuie cultivată”.

Preacuviosul Părinte Grigorie Benea este doctor în teologie, studiind în mod deosebit mărturisitorii din timpul comunismului.

La final Părintele Protopop Ioan Buftea a mulțumit Preacuviosului Părinte Grigorie Benea pentru frumoasa prezentare, apoi a adus în discuţie probleme curente şi comunicări ce ţin de activitatea pastoral-misionară, culturală, social-filantropică şi administrativă a parohiilor din Protopopiatul Dej.

(Pr. Robert Kovacs - radiorenasterea.ro)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Abia în închisoare mi-am început misiunea preoţească... Acolo am învăţat să mă rog şi tot acolo am simţit dependenţa de Dumnezeu, pentru că totul atârna de Dumnezeu şi toate veneau de la El." Pr. Ioan Sabău

Ultimele comentarii

Radio Ortodoxia Tinerilor

Login cititori