Alexandru Ghica, „om impunător prin prestanță și atitudine, născut parcă să stea deasupra altora”
La un oarecare timp1, a fost scos din celulă profesorul Alexandru Mironescu și înlocuit cu prințul Alexandru Ghica. Om în jur de șaizeci de ani, cu prestanță de prinț adevărat, care ne-a povestit cum a fost arestat dintr-o comună din Bărăgan, unde i se fixase domiciliu obligatoriu2 și unde fusese repartizat la o maternitate de scroafe, care trebuiau supravegheate la fătare, să nu-și mănânce purceii.
Ne povestea cum toată noaptea stătea de pază și alăpta purceii. El, prințul Ghica, descendent din familia domnitoare a Ghiculeștilor, porcar în Bărăgan.3 De la acest prinț, am aflat câte ceva despre viețile romanțate ale fetelor lui Ferdinant I al României. Alexandru Ghica era om comunicativ, glumeț, prietenos, cu viață și trecut istoric bogate în evenimente, bun român. Cu soție pariziancă și un băiat, stabiliți în Brăila. Om impunător prin prestanță și atitudine, născut parcă să stea deasupra altora. Ne-a povestit cu multă căldură istoricul familiei lui.
(George Ungureanu – Camera zero, Editura Fundația Culturală Alexandru Bogza, Câmpulung Moldovenesc, 2009, p. 154)
1. Acțiunea se petrece în temnița Aiudului și cel mai probabil că era perioada de pritrocire din timpul reeducării, în care deținuții erau mutați des dintr-o celulă în alta, cu scopul de a se culege informații, de a se testa reacțiile deținuților și de a se identifica elementele de rezinstență.
2. Este vorba de perioada de după prima detenție.
3. De altfel comuniștii, a căror cinism nu avea limite, erau experți în a umili ”dușmanii de clasă”. Cu toate aceste, prințul Ghica nu s-a plâns niciodată de condiția în care l-au adus comuniștii, semn al unei autentice smerenii.