Anonimii
Nu se poate să nu amintim aici de miile de anonimi din popor care au rezistat puterii ateiste, atât în temniţe cât şi în afară. Românii nu au luat atitudini răsunătoare ca alte neamuri dar au rezistat tacit, strecurând în atmosfera materialistă duhul ortodox.
Am întâlnit în temniţă nenumăraţi oameni simpli, ţărani şi muncitori, al căror suflet înzestrat natural şi necorupt s-a dezvăluit la contactul cu intelectualitatea din temniţe. Am participat la discuţii aprinse pe probleme abstracte între intelectuali şi la care un ţăran ce asista a pus punct cu o observaţie simplă şi fără reproş. Am văzut intelectuali care se lăsau îndrumaţi atât religios cât şi intelectual de oameni simpli dar cu înaltă trăire şi cu mintea luminată.
Tineretul şi-a dovedit şi el elanul, puritatea, curajul, puterea de sacrificiu, căci temniţele au fost pline cu tineri şi nimeni nu a suferit mai mult şi mai frumos ca ei.
De asemenea trebuie amintite femeile – mame, soţii şi copile – care au însufleţit mult rezistenţa şi eroismul. Suferinţele şi jertfele lor au fost generale, alături de bărbaţi şi adesea înaintea acestora. Asupra lor s-au făcut presiuni specifice şi suplimentare pentru a le compromite şi demoraliza. Dintre ele amintim pe maica Mihaela, un suflet mare care a sfârşit prin martiriu.
Prin femei s-a menţinut credinţa strămoşească. Căldura sufletului de femeie a topit gheaţa gândirii materialiste. Instinctul lor a crescut noile generaţii în frica de Dumnezeu. Niciodată nu se va scrie suficient despre frumuseţea femeilor credincioase, morale, eroine, altruiste, mame şi fecioare. Jertfa lor le înnobilează. Cinstire dăm femeilor, căci fără ele am fi seci.
Nici copiii nu au fost cruţaţi de teroarea ateistă. La arestarea lui X., soţia lui însărcinată a fost brutalizată, încât a născut o fetiţă care datorită unei leziuni pe creier a rămas mignonă şi a orbit, fără să i se explice vreodată de ce este o infirmă. La cercetarea lui Y., băiatul lui de cinsprezece ani este pus să asiste nemişcat la percheziţia brutală a tatălui şi mai târziu, crescut în frică de mama lui rămasă singură, ajunge schizofrenic. Într-o altă familie o fată a fost arestată şi batjocorită pentru a-l obliga pe tatăl ei să devină delator.
Mii de copii au fost scoşi din şcoli şi universităţi, supuşi la umilinţe publice, batjocoriţi de profesori şi colegi întrucât credeau în Dumnezeu şi uneori pentru că erau fii ai unor deţinuţi „politici”. Căci oficial nu au existat deţinuţi „religioşi”, ci toţi au fost taxaţi ca politici.
În revoluţia ateistă a materialismului istoric distingem o etapă de distrugere a tot ce a fost vechi şi care se termină cu preluarea integrală a puterii şi a tuturor pârghiilor vieţii omeneşti de către comunişti. În a doua etapă se guvernează în mod absolut, impunându-se ateismul cu toată presiunea puterii nelimitate. Umanismul brutal de la început îmbracă forma ipocriziei, căci puterea lui nu mai este discutabilă. Puterea aceasta este politico-militară iar punctul ei slab e latura spiritual-cultural-morală. O dată dispărută puterea politică din ateismul marxist-leninist, nu rămâne decât haosul. Durata acestui fenomen este imprevizibilă, căci sistemul politic este formidabil.
În această lume care priveşte numai spre pământ, dacă vor descoperi cerurile oamenii vor recăpăta bucuria vieţii, efervescenţa creaţiei, forţa morală, conştiinţa comunitară prin iubire. Şi există în popor elemente suficiente care ne dau siguranţa că vom fi salvaţi. Întreg acest popor integrat azi sistemului marxist merge în ritmul lui cu sentimentul că se află într-o mare temniţă. Nu susţinem că ar exista nu ştiu ce mari şi vii conştiinţe, ci că există un fond sufletesc nealterat de marxism care abia aşteaptă să se descătuşeze.
Majoritatea absolută a neamului românesc a fost şi este anticomunist. A fost, s-a manifestat şi l-au încătuşat. Generaţia de tineri crescuţi în ideologia apăsătoare a marxismului este tot anticomunistă, căci de pe la cinsprezece-optsprezece ani toţi se vindecă de marxism. Dacă ar exista condiţii libere de alegere, Partidul Comunist ar rămâne fără voturi iar filozofia sa ar fi aruncată la coş.
Nimeni nu mai crede în materialismul dialectic, nimeni nu mai aşteaptă fericirea socialismului ştiinţific. Toţi se prefac şi toţi aşteaptă şansa eliberării. Acesta este un fenomen de masă. Dar jocul cu focul arde şi nu rămâne nimeni fără tare morale şi de comportament. Lumea trebuie să evite experienţa pe care o face răsăritul Europei.
(Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă)