Pe 23 august, de Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, Memorialul Închisoarea Pitești deschide o expoziție internațională despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial. 

Porțile Memorialului se deschid publicului larg de la ora 18:30 cu o discuție despre martiriu, dictatură și detenție politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deținut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), iar discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești. Seara va continua cu deschiderea expoziției în interiorul Memorialului Închisoarea Pitești.

Dragilor, continuăm frumoasa noastră tradiție de a organiza an de an un grup de tineri care să meargă într-un tur al României la fostele închisori comuniste pe urmele martirilor și mărturisitorilor români.

Anul acesta va fi ceva aparte pentru că îl vom avea invitat special alături de noi pe domnul Dragoș Ursu, Istoric, doctor în istorie (cu o teză despre reeducarea de la Aiud) și licențiat în teologie (cu o lucrare despre Grupul Misticilor de la Aiud), având ca teme de cercetare: universul carceral românesc, memoria (anti)comunismului, viața religioasă în comunism și arhivele Securității. Timp de 7 zile dânsul ne va fi profesor și călăuzitor la locurile pe care le vom vizita.

La început a fost un site cu câteva zeci de articole dedicate unui număr de 16 martiri și mărturisitori ai lui Hristos care au suferit în temnițele comuniste. În 9 ani de muncă susținută am reușit să publicăm peste 2400 de articole documentare despre rezistența spirituală și culturală a poporului român în temnițele comuniste. Toată această muncă se numește fericiticeiprigoniti.net.

Între timp am strâns zeci de mii de pagini de documente de arhivă pe care vrem să le împărtășim generației de azi și de mâine într-un mod coerent, intuitiv, și ușor de parcurs. Pentru aceasta aveam nevoie să construim o platformă online inteligentă care să poată fi accesată gratuit de orice om care vrea să-și cunoască istoria, rădăcinile și eventual să descopere modele de sfințenie și demnitate.

Pentru a construi această platformă avem nevoie în echipă noastră de programatori PHP experimentați. Munca și finalizarea acestor proiecte din cadrul acestie platforme vă vor oferi satisfacția că ați pus umărul la revelarea adevărului istoric și la întărirea în Dumnezeu prin aducerea în societate a unor modele demne de oameni.

Trimite-ne CV-ul tău la adresa contact@fericiticeiprigoniti.net sau contactează telefonic sau pe whatsapp la +4 0751.075.568 și dacă îndeplinești cerințele necesare acestui proiect te contactăm cât mai repede pentru a începe treaba.

București, 9 martie 2019. Mesajul Președintelui Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști:

Ziua deținuților politici anticomuniști, 9 martie, nu este o simplă dată în calendarul instituțional al României. Fără exagerare, această zi este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 decembrie, unitatea teritorială a Țării. Mai ales dacă ținem cont că, după instaurarea dictaturii comuniste, majoritatea celor care, acum un secol, au fost actori ai istoriei, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, au sfârșit în temnițele noii puteri „populare”.

De foarte puțini ani, România îi poate onora pe eroii anticomuniști la Monumentul „Aripi” din Capitală. Or să mai treacă alți ani, sper să nu fie prea mulți, până când elevii vor învăța despre adevăratul chip al dictaturii proletariatului parcurgând Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR).

Mina DobzeuEpiscopia Hușilor anunță cu durere și nădejdea Învierii, trecerea la cele veșnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinței în perioada comunistă și cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt.

S-a stins din viață în data de 07 iunie 2018, la ora 14.55, în chilia sa din cadrul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

Hristos a înviat! Dragilor este anul unirii, când mai mult decât oricând trebuie să ne aducem aminte de eroii, martirii și mucenicii neamului românesc, datorită cărora avem astăzi libertate, credință dreaptă în Dumnezeu, o țară mare și frumoasă, aceeași limbă pe tot întinsul țării și toate celelalte daruri de care ne desfătăm pe acest teritoriu de la începuturi și până astăzi. De aceea vă propun pentru al patrulea an consecutiv un tur al României la închisorile comuniste, pe care noi l-am numit Turul României "Fericiți cei Prigoniți". Turul se va desfășura în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mai precis în perioada 22-28 iunie 2018.

Va fi o săptămână plină în care aveți ocazia să vă cunoașteți mai bine istoria neamului și pe eroii și martirii noștri din temnițele comuniste. În plus de asta prin acest tur veți avea ocazia să vizitați o bună parte din meleagurile țării noastre, de la mare la munte, de la Sighetul Marmației până la Poarta Albă.

Este o incursiune în paginile istoriei recente, care să aducă lumină asupra prezentului, care să ne ofere exemplele de eroism și sfințenie ale unor oameni animați de o credință strașnică și de un patriotism ardent. Viața lor, transfigurarea suferinței în bucurie, lupta lor alături de Dumnezeu, sunt pilde și modele autentice de sinaxar care să ne inspire și să ne modeleze sufletele, așa încât să vrem și să putem să semănăm și noi cu ei și cu Cel care i-a sfințit. Iată mai jos programul complet:

Doamne ajută!

Dragilor, vreau să vorbesc cu voi despre un proiect al nostru la care lucrăm de doi ani. E vorba de Caravana Eroilor, o expoziție mobilă despre martirii și mărturisitorii români din temnițele comuniste, dedicată copiilor și tinerilor din România. Expoziția a fost realizată în primul rând pentru a fi afișată în școli, licee, facultăți dar și în biserici, instituții sau centre educaționale.

Sunt 40 de bannere roll-up împărțite în 2 module:

  1. Istoria instaurării comunismului în România (25 de bannere)
  2. Chipuri de martiri și eroii (15 bannere cu martirii și mărturisitorii din temnițele comuniste)

Suntem la stadiu în care urmează să printăm aceste bannere și să cumpărăm sisteme roll-up. Costul unui sistem este de 200 de lei / banner. Dacă fiecare din noi am reuși să donăm un singur banner, atunci până la Paști cu ajutorul lui Dumnezeu expoziția ar fi gata și am putea pleca cu ea prin țară.

Lucrarea este semnată de istoricul Adrian Nicolae Petcu. În prefața cărții, autorul subliniază importanța lucrării, dar afirmă că „cercetările pe această temă nu sunt încheiate”.

Aspazia Oțel PetrescuAm aflat cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice, în 23 ianuarie 2018, a doamnei Aspazia Oțel Petrescu, fiică devotată a Bisericii Ortodoxe Române, care a mărturisit şi apărat Ortodoxia cu preţul libertăţii sale în timpul regimului comunist ateu.

Autentică personalitate morală, deţinută politic în perioada 1948-1962, doamna Aspazia Oțel Petrescu va rămâne pentru totdeauna în memoria vie a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române.

Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste

Volumul Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964) „este un act terapeutic de readucere în conștiința comunității de credință a unor figuri de clerici, monahi și laici plasați de pedagogia lui Dumnezeu în mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiția de a naște un „om nou”, altul decât cel paulin”, susține Radu Preda, preşedinte executiv al IICCMER.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii