București, 9 martie 2019. Mesajul Președintelui Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști:

Ziua deținuților politici anticomuniști, 9 martie, nu este o simplă dată în calendarul instituțional al României. Fără exagerare, această zi este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 decembrie, unitatea teritorială a Țării. Mai ales dacă ținem cont că, după instaurarea dictaturii comuniste, majoritatea celor care, acum un secol, au fost actori ai istoriei, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, au sfârșit în temnițele noii puteri „populare”.

De foarte puțini ani, România îi poate onora pe eroii anticomuniști la Monumentul „Aripi” din Capitală. Or să mai treacă alți ani, sper să nu fie prea mulți, până când elevii vor învăța despre adevăratul chip al dictaturii proletariatului parcurgând Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR).

Dragilor de aproape 11 ani de zile asociația noastră a fost implicată în fel de fel de proiecte, în special pentru a susține credința creștin-ortodoxă în rândul tinerilor, dar și pentru a-i ajuta pe cât posibil pe oamenii în nevoi (familii sărace, copii orfani, oameni ai străzii, văduve, bătrâni, etc.). Cu ajutorul lui Dumnezeu, începem un proiect mai serios, prin care încercăm să permanentizăm mângâierea pe care vrem s-o aducem celor săraci.

Ne-am gândit că ar fi bine să-l construim în Galați în cartierul Bărboși Casa Părintele Justin Pârvu, un centru social dedicat oamenilor străzii și celor foarte săraci.

Casa Părintele Justin Pârvu va oferi cu ajutorul lui Dumnezeu şi rugăciunile ocrotitorului ei: adăpost, masă şi mângâiere pentru persoanele care trăiesc în frig, foame, boala şi singurătate. Ne dorim să asigurăm măcar nevoile minime celor în suferinţă. În același timp acest așezământ va fi și un loc de întâlnire a creștinilor, în special tineri, care vor putea să facă voluntariat zilnic, slujind aproapelui nostru.

Centrul va cuprinde:

 • O cantină de zi în care cei necăjiţi să poată găsi mereu o masă caldă. Cantina va fi ca o „sufragerie”/camera de zi a casei, unde oamenii pot rămâne după masă şi socializa şi astfel lega relaţii cu cei din jur. Cantina va avea bucătărie proprie, și va putea oferi mâncare pentru 50 de persoane pe zi.
 • Un adăpost de noapte – unde oamenii străzii pot să găsească o vorbă bună, un pat cald, un duş, haine curate, o maşină de spălat, obiecte de igiena şi alte lucruri necesare lor. Adăpostul este gândit la o capacitate de 30 de persoane.
 • Depozit pentru alimente, haine și electrocasnice donate pentru oamenii săraci. Aici vom gestiona donațiile primite și le vom împărți după nevoie și la timpul potrivit celor care au nevoie de ele.
 • O mică capelă creştin-ortodoxă – loc de rugăciune şi mângâiere înaintea lui Dumnezeu.
 • Sala de conferinţe „Mircea Vulcănescu” unde vor avea loc conferințe, seri de discuții pe teme culturale, cateheze, și întâlniri cu tinerii și copiii. Capacitatea: 100 de persoane.
 • Biblioteca „Valeriu Gafencu” – va fi o bibliotecă publică cu posibilitatea de împrumut dar și cu sală de lectură, unde se vor regăsi cărți din literatura de detenție a martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste.
 • Centrul de expoziţii „Pr. Gheorghe Calciu” – câteva săli unde vor fi afișate expoziții permanente și temporare: Caravana Eroilor, Generația Marii  Uniri sub Represiunea Comunistă, Creștinismul – Civilizația Europei, și altele.
 • Zona de birouri pentru voluntari.

Părintele Justin Pârvu a fost unul dintre cei mai iubiţi părinţi romani, considerat de neamul nostru ca o mamă grijulie, la care orice om necăjit găsea mângâiere. Bătrânul cu chipul blând, cu barbă albă, cu ochii smeriţi şi brăzdaţi de lacrimi, a cucerit o Românie întreagă prin simplitatea sa. Părintele a suferit în temniţele comuniste timp de 17 ani trecând prin închisorile și lagărele de muncă forțată de la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud și Baia Sprie.

Pentru jertfa lui şi pentru ale tuturor sfinţilor, martirilor şi mărturisitorilor din temniţele comuniste, cerem ajutor de la Dumnezeu pentru a ridica această casă în care vrem să oferim hrană pentru suflet şi pentru trup atât celor necăjiţi cât şi voluntarilor care îşi vor arăta iubirea faţă de ei.

Avem nevoie de 28.000 euro pentru a cumpăra terenul viitoarei construcții.

Mai precis avem nevoie de 1000 de donatori care să doneze minim 150 de lei.â

Dacă ești cititor fidel al site-ului nostru, te rugăm susține-ne în realizarea acestui proiect. Aproape 1000 de cititori zilnic citesc Ortodoxia Tinerilor. Dacă fiecare dintre voi ar dona 150 de lei, atunci ar fi foarte ușor să punem început bun acestui proiect.

Donează 150 de lei și ajută-ne să ajutăm!

Puteți face donații direct în conturile asociației noastre cu orice sumă:

Titular conturilor: Asociația Ortodoxia Tinerilor
Banca: GarantiBank România

Cont lei: RO56 UGBI 0000 7020 1286 1RON
Cont euro: RO81 UGBI 0000 7020 0133 0EUR

Sau prin PayPal:

Îți mulțumim.

Claudiu Balan, predintele
Asociației Ortodoxia Tinerilor

Telefon: +40 740 004 215
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Mina DobzeuEpiscopia Hușilor anunță cu durere și nădejdea Învierii, trecerea la cele veșnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinței în perioada comunistă și cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt.

S-a stins din viață în data de 07 iunie 2018, la ora 14.55, în chilia sa din cadrul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

Hristos a înviat! Dragilor este anul unirii, când mai mult decât oricând trebuie să ne aducem aminte de eroii, martirii și mucenicii neamului românesc, datorită cărora avem astăzi libertate, credință dreaptă în Dumnezeu, o țară mare și frumoasă, aceeași limbă pe tot întinsul țării și toate celelalte daruri de care ne desfătăm pe acest teritoriu de la începuturi și până astăzi. De aceea vă propun pentru al patrulea an consecutiv un tur al României la închisorile comuniste, pe care noi l-am numit Turul României "Fericiți cei Prigoniți". Turul se va desfășura în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mai precis în perioada 22-28 iunie 2018.

Va fi o săptămână plină în care aveți ocazia să vă cunoașteți mai bine istoria neamului și pe eroii și martirii noștri din temnițele comuniste. În plus de asta prin acest tur veți avea ocazia să vizitați o bună parte din meleagurile țării noastre, de la mare la munte, de la Sighetul Marmației până la Poarta Albă.

Este o incursiune în paginile istoriei recente, care să aducă lumină asupra prezentului, care să ne ofere exemplele de eroism și sfințenie ale unor oameni animați de o credință strașnică și de un patriotism ardent. Viața lor, transfigurarea suferinței în bucurie, lupta lor alături de Dumnezeu, sunt pilde și modele autentice de sinaxar care să ne inspire și să ne modeleze sufletele, așa încât să vrem și să putem să semănăm și noi cu ei și cu Cel care i-a sfințit. Iată mai jos programul complet:

Doamne ajută!

Dragilor, vreau să vorbesc cu voi despre un proiect al nostru la care lucrăm de doi ani. E vorba de Caravana Eroilor, o expoziție mobilă despre martirii și mărturisitorii români din temnițele comuniste, dedicată copiilor și tinerilor din România. Expoziția a fost realizată în primul rând pentru a fi afișată în școli, licee, facultăți dar și în biserici, instituții sau centre educaționale.

Sunt 40 de bannere roll-up împărțite în 2 module:

 1. Istoria instaurării comunismului în România (25 de bannere)
 2. Chipuri de martiri și eroii (15 bannere cu martirii și mărturisitorii din temnițele comuniste)

Suntem la stadiu în care urmează să printăm aceste bannere și să cumpărăm sisteme roll-up. Costul unui sistem este de 200 de lei / banner. Dacă fiecare din noi am reuși să donăm un singur banner, atunci până la Paști cu ajutorul lui Dumnezeu expoziția ar fi gata și am putea pleca cu ea prin țară.

Lucrarea este semnată de istoricul Adrian Nicolae Petcu. În prefața cărții, autorul subliniază importanța lucrării, dar afirmă că „cercetările pe această temă nu sunt încheiate”.

Aspazia Oțel PetrescuAm aflat cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice, în 23 ianuarie 2018, a doamnei Aspazia Oțel Petrescu, fiică devotată a Bisericii Ortodoxe Române, care a mărturisit şi apărat Ortodoxia cu preţul libertăţii sale în timpul regimului comunist ateu.

Autentică personalitate morală, deţinută politic în perioada 1948-1962, doamna Aspazia Oțel Petrescu va rămâne pentru totdeauna în memoria vie a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române.

Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste

Volumul Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964) „este un act terapeutic de readucere în conștiința comunității de credință a unor figuri de clerici, monahi și laici plasați de pedagogia lui Dumnezeu în mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiția de a naște un „om nou”, altul decât cel paulin”, susține Radu Preda, preşedinte executiv al IICCMER.

Savantul creștin George Manu în temnițele comuniste

Conferința „Savantul creștin George Manu în temnițele comuniste”.

Joi, 7 decembrie 2017, ora 18, Casa de Cultură a Studenților Cluj Napoca, sala 32 (Piața Lucian Blaga, nr 1-3).

Conferința include proiecția filmului „George Manu. Rectorul din Zarca Aiudului” regizat de dl. Nicolae Mărgineanu.

Pomenire Ilie ImbrescuDuminică 19 noiembrie, sub egida Bisericii Boteanu din București și prin strădania d-lui Paul Corneliu Imbrescu, a fost cinstită memoria preotului Ilie I. Imbrescu (1909-1949), martirizat în temnița comunistă de la Aiud (19 noiembrie 1949), la un an după ce fusese arestat (ca luptător anticomunist cu antecedente legionare). În ultimii ani ai vieții, părintele a slujit la Biserica Boteanu, așa că în coasta acesteia a fost sfințită o cruce comemorativă, imediat după parastasul săvîrșit întru pomenirea sa.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii