Hristos a înviat! Dragilor vine luna iunie și așa cum poate știți, în fiecare an în această perioadă organizăm un tur al României la fostele închisori comuniste în care au suferit martirii și mărturisitorii noștri dragi, pe unii dintre ei îi numim pe bună dreptate sfinții închisorilor. Acest tur de 7 zile este o adevărată lecție de istorie învățată direct pe teren, pe locurile pline de sângele și oasele lor, locuri pline de jertfă, unde acești oameni au suferit pentru țara noastră și pentru credința în Dumnezeu.

Vom vizita fostele închisori de la Jilava, Pitești, Făgăraș, Aiud, Gherla, Sighet, Târgu-Ocna, Râmnicu Sărat și lăgărele de muncă de la Baia Sprie și Canal Dunăre Marea-Neagră. Deasemenea în turul nostru vom include și mănăstiri în care au viețuit după ce au ieșit din temnițele comuniste martirii noștri.

Cine își iubește țara și neamul românesc trebuie să cunoască această pagină din istoria grea încercată a poporului român.

Se spune că o călătorie face uneori cât o bibliotecă de cărți citite... Această călătorie poate pune la temelia sufletului nostru o fărâmă de iubire de țară și neam care să ne insufle să luptăm mai mult pentru aproapele nostru și să nu-i dezamăgim pe părinții noștri, pe bunici, pe străbunici, pe moșii și strămoșii datorită cărora astăzi trăim încă liberi într-o Românie frumoasă.

Mihai Timaru, fost ofițer în armata regală română, luptător în rezistența anticomunistă din Munții Vrancei, întemnițat timp de 15 ani la Galați, Gherla, Jilava și Aiud spunea:

"Să știe generațiile de azi și de mâine ce a însemnat comunismul pentru lumea întreagă și în mod special pentru poporul român. Pentru că nu la voia întâmplării s-au năpustit comuniștii asupra acestui neam. Trebuie să știți, voi, tinerii, că părinții și bunicii voștri au opus cea mai mare rezistență împotriva satanei roșii, împotriva antihristului pe pământ."

Iată programul propus al turului:

Ziua 1 - Vineri, 14 iunie 2019
Traseu:
Monumentul Aripi (Piața Presei Libere) București - Fortul 13 Jilava - Mănăstirea Cernica - Penitenciarul Târgșor - Memorialul Pitești (240 km)
Cazare:
Pitești

 • 07.45 Întâlnire la ora 08.00 la Monumentul Aripi din fața Casei Presei Libere. Facem împreună rugăciunea de călătorie alături de Pr. Victor Mihăilă. Monumentul Aripi este dedicat recunoașterii meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist din România. Simbolistica lui este una extraordinară. Vom vorbi câteva minunte despre această minunată operă de artă, realizată de unul din cei mai mari sculptori români, Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud.
 • 09.00 - Vizităm Fortul 13 Jilava, cea mai mare temniță din lagărul comunist român, închisoare de tranzit pentru majoritatea celor care au fost condamnați pe nedrept la multă suferință.
 • 12.00 - Vizităm Mănăstirea Cernica - În cimitirul mănăstirii sunt îngropați câțivă mari mărturisitori și martiri din temnițele comuniste: Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Benedict Ghiuș, Ioan Ianolide, Pr. Nicolae Bordașiu, Mitropolitul Gurie Grosu al Basarabiei, Mitropolitul Tit Simedrea și alții.
 • 14.30 - Vizităm prin împrejurimi Penitenciarul Târgșor- singura închisoare comunistă destinată copiilor din tot lagărul sovietic
 • 17.30 - Vizităm Închisoarea Pitești, cel mai crunt loc de tortură din întreg circuitul carceral comunist, unde au pătimit: Valeriu Gafencu, Constantin Oprișan, Alexandru Ghica, Elisabeta Rizea, Dumitru Bordeianu, Niță Corneliu, Traian Popescu, Pr. Crăciun Opre, Aurelian State, Mihai Buracu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Roman Braga, Nicolae Purcărea, Pr. Lungeanu Mihai, IPS Bartolomeu Anania și mulți alții.
 • 19.30 - Cazare la o pensiune în Pitești
 • 20.00 - Masa de seară

Ziua 2 - Sâmbătă, 15 iunie 2019
Traseu:
Pitești - Făgăraș - Mănăstirea Sâmbăta de Sus (201 km)
Cazare
: Academia Sâmbăta de Sus

 • 07.30 - Micul dejun.
 • 08.00 - Plecăm spre Făgăraș.
 • 12.00 - Vizităm Monumentul Martirilor Rezistenței Anti-comuniste din fața Cetății Făgărașului.
 • 13.30 - Ne oprim în fața liceului Radu Negru din Făgăraș, de acolo de unde mulți elevi au ajuns în rezistența din munți.â
 • 15.00 - Plecăm spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
 • 16.00 - Cazare. Participăm la slujba vecerniei.
 • 18.30 - Masa de seară.
 • 20.00 - Vizionarea filmului documentar: "Condamnați la fericire"

Ziua 3 - Duminică, 16 iunie 2019 - Pogorârea Duhului Sfânt
Traseu:
Sâmbătă de Sus - Aiud - Gherla (293 km)
Cazare:
Gherla

Ziua 4 - Luni, 17 iunie 2018 - Sfânta Treime
Traseu:
Gherla - Mănăstirea Nicula - Mănăstirea Rohia - Baia Sprie - Sighetul Marmației (160 km)
Cazare:
Sighetul Marmației

 • 09.00 - Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinții 40 Mucenici (Memorialul Gherla). Vizităm groapa comună de deținuți politici din zona Cărămidăriei. Prin Închisoarea Gherla au trecut Pr. Ilarion Felea, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Pr. Constantin Sârbu, Pr. Gheorghe Calciu, Dr. Dumitru Uță, Prof. George Manu, Virgil Maxim, Traian Trifan, Dumitru Bordeianu, Pr. Nicolae Steinhardt, Pr. Ioan Iovan și mulți alții
 • 13.00 - Vizităm Mănăstirea Nicula și ne închinăm la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
 • 15.00 - Vizităm Mănăstirea Rohia unde a viețuit Pr. Nicolae Steinhardt, mărturisitor în temnițele comuniste
 • 17.30 - Vizităm Baia Sprie - locul fostului lagăr de muncă forțată pentru deținuții politici în comunism.
 • 19.30 - Cazare și masă la Sighetul Marmației
 • 20.30 - Seară de film documentar

Ziua 5 - Marti, 18 iunie 2019
Traseu:
Sighet - Cimitirul Săracilor - Mănăstirea Bârsana - Mănăstirea Piatra Fântânele - Mănăstirea Petru-Vodă (309 km)
Cazare:
Mănăstirea Petru-Vodă

 • 08.00 - Mic dejun.
 • 09.00 - Vizităm Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet. Este al 3-lea muzeu ca mărime și importanță din Europa din seria celor dedicate regimului comunist.
 • 12.00 - Vizităm Cimitirul Săracilor unde erau îngropați deținuții politici din Închisoarea Sighet
 • 13.00 - Vizităm Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din lumea creștină.
 • 17.00 - Vizităm Mănăstirea Piatra Fântânele și Crucea de la Piatra Fântânele (cea mai înaltă din România)
 • 20.30 - Cazare și cină la Mănăstirea Petru-Vodă, ctitoria părintelui Justin Pârvu, mărturisitor în temnițele comuniste și mare duhovnic al românilor.

Ziua 6 - Miercuri, 19 iunie 2019
Traseu:
Mănăstirea Petru-Vodă - Târgu Ocna - Râmnicu Sărat (312 km)
Cazare:
Hanul Poienița din Râmnicu Sărat

 • 09.00- Vom vizita chilia părintelui Justin de la schitul de maici denumită „Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului”, ne vom închina la mormântul lui, vom merge apoi în cimitirul mănăstirii unde se află îngropați Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr și alți martiri.
 • 10.00 - Plecăm spre Târgu Ocna
 • 13.30 - Vizităm Târgu Ocna unde vom merge la monumentul dedicat celor care au pătimit în Penitenciarul Sanatoriu Târgu Ocna. Aici au pătimit: Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Gheorghe Nițescu, Gheorghe Jimboiu, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Gherasim Iscu și alții.
 • 17.00 - Vizităm Închisoarea Râmnicu-Sărat, numită și închisoarea tăcerii, care a găzduit o mare parte a elitei ţărăniste care supravieţuise altor închisori, printre care întâlnim nume ca Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. O altă figură reprezentativă care apare printre deţinuţii de la Râmnicu Sărat a fost liderul social-democrat, Constantin Titel-Petrescu. Un alt grup de deţinuţi a fost acela al reprezentanţilor fostei guvernări antonesciene.
 • 19.00 - Cazare și cină la Hanul Poienița din Râmnicu Sărat
 • 21.00 - Seară de film dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Ziua 7 - Joi, 20 iunie 2019
Traseu:
Râmnicu Sărat - Câmpia Bărăganului - Mănăstirea Poarta Albă Galeșu - București (428 km)
07.00 - Mic dejun.

 • 07.30 - Plecăm spre Poarta Albă
 • 09.30 - Oprire în Câmpia Bărăganului pentru a discuta despre drama deportărilor
 • 13.00 - Vizităm Monumentul de la Poarta-Albă dedicat martirilor și mărturisitorilor care au suferit în lagărul de exterminare de la Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 • 15.00 - Vizităm Mănăstirea Poarta Albă Galeșu ridicată în memoria martirilor care au suferit și și-au dat viața la Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 • 18.00 - Plecăm spre București

Total: 7 zile, 6 nopți, aproximativ 2000 km

După cum observați programul este foarte consistent dar și solicitant. Dar nădăjduim că va fi și de folos sufletesc.

Pe parcursul turului veți avea asigurat un ghidaj la toate obiectivele vizitate, care să conțină informații esențiale despre fiecare loc. Deasemenea materialele didactice folosite pentru expuneri vi le vom putea pune la dispoziție în format tipărit pentru a le consulta la fiecare locație în care ajungem.

La acest tur poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă este sau nu membru al asociației noastre, indiferent dacă a mai participat sau nu la taberele asociației Ortodoxia Tinerilor, cu singura condiție de a fi apt la drum lung cu automobilul.

Costul acestui tur este de 460 de lei, și cuprinde 6 nopți de cazare, 3 mese de dimineață și 6 mese de seară.

Numărul maxim de locuri este 20.

În funcție de numărul de înscriși avem mai multe variante de transport cu costuri diferite:

a. Dacă avem destule mașini personale vom merge cu mașinile personale și costul combustibilului va fi undeva la 200 de lei de persoană, pentru 4 persoane într-o mașină.

b. Dacă nu avem destule mașini personale dar suntem 9 persoane vom închiria un microbuz de 9 persoane care ne va costa în jur de 400 de lei de persoană.

c. Dacă ne adunăm mai mult de 15 persoane vom închiria un microbuz de 20 de persoane cu tot cu șofer și costul ne va ajunge tot undeva în jur de 400 de lei de persoană.

E clar că varianta a) e cea mai bună din punct de vedere al costurilor.

Vedem cum va rândui Dumnezeu.

Pot participa tineri din toate orașele țării, cu precizarea că plecarea va fi din București și întoarcea tot în București.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați avansul de 200 de lei în contul de mai jos.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.

Data ultimei înscrieri este 10 iunie 2019 iar avansul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 200 de lei

Mențiune: Turul României

Cei care nu ați mai participat la taberele noastre puteți vedea impresii și fotografii aici: Tabere Ortodoxe.

Pentru cei care vreți să vedeți cum a fost în anii trecuți în acest tur puteți intra pe aceste linkuri:

Turul României "Fericiţi cei Prigoniţi" (22-28 iunie 2015). Impresii şi fotografii

Impresii din Turul României "Fericiți cei Prigoniți" 2016

Turul României “Fericiți cei Prigoniți pentru dreptate” 2017. Impresii și fotografii

Turul României "Fericiți cei prigoniți pentru dreptate" 2018 (23-29 august) sponsorizat de Fundația Sfânta Irina

Turul României "Fericiți cei prigoniți pentru dreptate" 2018 (22-28 iunie). Impresii și fotografii

Vă așteptăm cu drag alături de noi.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii