Skip to content

5 Comentarii

  1. Josefine Neumann
    mai 19, 2015 @ 5:39 am

    Am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe dl. State în anii studenției la Bucureşti (1965-1970) şi am intuit încă de atunci aura de nespusă suferinţă, tinereţe netrăită şi demnitate neînfrântă care îl înconjura. Din păcate am aflat abia acum despre existenţa cărţii sale, lăsată drept moştenire nouă şi generaţiilor care vor să vină. Am citit-o cu profundă emoţie.
    Mă doare însă în adâncul sufletului să-l văd pe dl. State revendicat de demagogia naţionalistă actuală, adoptată de unele persoane care i se cred pe potriva acestui om de mare excepţie.
    Nu era, pentru a-i sublinia superioritatea, nevoie nici de un poem ca acela din anexa cărţii, poem scris, poate, din prea-plinul sufletului, dar de un gust îndoielnic, şi nici de mici neadevăruri ca acela că dl. State ar fi terminat, în 1970, facultatea ca şef de promoţie.
    Sunt sigură că dl. State, un model de modestie şi dragoste de adevăr, ar fi fost primul să refuze astfel de încercări.

    Josefine Neumann, Berlin

    Răspunde

  2. Dan
    mai 19, 2015 @ 2:05 pm

    Sărut-mâna doamnă Josefine!
    Vă mulțumesc mult pentru mărturia lăsată în cinstea și memoria eroului Aurel State.
    Nu aveți însă de ce să vă simțiți supărată pentru revendicările unora sau ale altora asupra personalității domnului Aurel State câtă vreme prin eroismul său aparține întregului popor român iar prin martiriul său aparține întregii Biserici Ortodoxe Universale.

    Nu am nicio idee asupra poemului în cauză întrucât eu am ediția a doua a cărții, scoasă în două volume, nu pe cea ultimă, dar așa cum ați intuit și dumneavoastră, dincolo de forma estetică, sunt sigur că poemul vine dintr-un gest de prețuire față de eroul nostru.

    Așa că n-ar trebui să avem decât motive de bucurie din acest punct de vedere.

    Singurul regret ar fi acela că dl. profesor Aurel State este chiar și acum mult prea puțin cunoscut în comparație cu dimensiunea personalității sale și a jertfei pentru care a dat-o neamului.

    Sperăm însă să nu ne resemnăm și să-i cultivăm memoria și exemplul vieții în inimile tinerilor de azi și de mâine pentru că ei sunt cei care au nevoia reală de un astfel de model de modestie și dragoste de adevăr, așa cum frumos l-ați creionat pe fostul dumneavoastră profesor.

    Încă odată vă mulțumesc că ne-ați lăsat această mărturie de sensibilitate.

    Răspunde

  3. Daniel
    noiembrie 17, 2016 @ 8:25 am

    Cuvintele sunt de prisos. Vă mulțumesc pentru lecția de istorie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    Răspunde

  4. Petru
    noiembrie 17, 2016 @ 7:51 pm

    Mă simt ca Mândruţă, minerul din Godeni cu faimă rea, care, conştient de păcătoşenia sa, simte nevoia să il privească pe Dl. State ca pe o stea, nesfiindu-se să-i sărute mâna. Să le sărutăm si noi mâinile celor puţini care au mai rămas(şi Doamnei Josefine), iar celor mulţi, care au plecat, să le preţuim memoria şi să le urmăm,cât de cât, exemplul!
    În ediţia a 3-a a cărţii scrie că Dl. State a plecat la Domnul în 19 noiembrie …

    Răspunde

  5. Dan
    noiembrie 18, 2016 @ 9:11 am

    Daniel și Pentru, emoționante sunt cuvintele voastre, așa că alte cuvinte sunt de prisos.
    Mulțumesc și pentru precizarea cu data trecerii la cele veșnice, voi face verificări și îndreptări dacă e cazul.
    Dumnezeu să ne dea tăria să le urmăm și noi în pilda de bărbăție și demnitate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *