Căutăm programatori PHP voluntari pentru un proiect online de impact național în memoria eroilor, martilor și victimelor totalitarismului comunist

La început a fost un site cu câteva zeci de articole dedicate unui număr de 16 martiri și mărturisitori ai lui Hristos care au suferit în temnițele comuniste. În 9 ani de muncă susținută am reușit să publicăm peste 2400 de articole documentare despre rezistența spirituală și culturală a poporului român în temnițele comuniste. Toată această muncă se numește fericiticeiprigoniti.net.

Între timp am strâns zeci de mii de pagini de documente de arhivă pe care vrem să le împărtășim generației de azi și de mâine într-un mod coerent, intuitiv, și ușor de parcurs. Pentru aceasta aveam nevoie să construim o platformă online inteligentă care să poată fi accesată gratuit de orice om care vrea să-și cunoască istoria, rădăcinile și eventual să descopere modele de sfințenie și demnitate.

Pentru a construi această platformă avem nevoie în echipă noastră de programatori PHP experimentați. Munca și finalizarea acestor proiecte din cadrul acestie platforme vă vor oferi satisfacția că ați pus umărul la revelarea adevărului istoric și la întărirea în Dumnezeu prin aducerea în societate a unor modele demne de oameni.

Trimite-ne CV-ul tău la adresa contact@fericiticeiprigoniti.net sau contactează telefonic sau pe whatsapp la +4 0751.075.568 și dacă îndeplinești cerințele necesare acestui proiect te contactăm cât mai repede pentru a începe treaba.

România onorează astăzi Deținuții Politici Anticomuniști

București, 9 martie 2019. Mesajul Președintelui Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști:

Ziua deținuților politici anticomuniști, 9 martie, nu este o simplă dată în calendarul instituțional al României. Fără exagerare, această zi este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 decembrie, unitatea teritorială a Țării. Mai ales dacă ținem cont că, după instaurarea dictaturii comuniste, majoritatea celor care, acum un secol, au fost actori ai istoriei, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, au sfârșit în temnițele noii puteri „populare”.

De foarte puțini ani, România îi poate onora pe eroii anticomuniști la Monumentul „Aripi” din Capitală. Or să mai treacă alți ani, sper să nu fie prea mulți, până când elevii vor învăța despre adevăratul chip al dictaturii proletariatului parcurgând Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR).

Citește mai departe...

Deși în demersul nostru ne concetrăm cu precădere asupra perioadei de detenție prin care au trecut martirii și mărturisitorii Bisericii, încercăm să nu le minimalizăm viața duhovnicească ante sau post-detenție, mai ales pentru aceia dintre ei care au lăsat în urmă opere teologice și literare. Și slavă Domnului, sunt nenumărați mărturisitori, fie ei mireni sau clerici, care au lăsat în urmă o bogată experiență duhovnicească transpusă după cum le-a fost talantul: în scrieri, predici sau poezii.
Pentru aceștia din urmă încercăm să dedicăm câte o lucrare aparte, sub forma unui site/blog, lucare care să le readucă în prim plan nu doar mărturisirea de credință din timpul prigoanei dar și cea teologică și culturală.
Mai jos am afișat blogurile finalizate până acest moment:

Motivație:

Secolul XX a fost unul al tragediilor fără număr. Două războaie mondiale și zeci de ani de totalitarisme au trimis milioane de oameni în morminte fără cruce. Pământul s-a umplut de oase dar și de sfinte moaște. La fel este și pământul românesc, pământ care geme de sfinți și eroi anonimi!

De ce ne interesează să le luăm urma? Dintr-un simplu motiv: lor le datorăm prezentul!

Dacă astăzi avem toată libertatea de a ne exprima credința și crezurile de viață, asta se datorează tuturor celor care au luptat creștinește împotriva tiraniilor de orice fel, fie că au fost umiliți, torturați sau exterminați în public sau la neștiute margini de drum, în anchete, lagăre, temnițe, colonii de muncă, în mine, pe front, în munți, în deportări, în domiciliu obligatoriu, în țară sau exil.

De aceea demersul Fericiți cei Prigoniți are ca motivație cunoașterea și cinstirea noilor martiri ai Bisericii Ortodoxe Române și a eroilor neamului care au apărat cu prețul libertății și al vieții credința strămoșească și neamul românesc sub cele patru prigoane care s-au abătut ”de la Nistru pân' la Tisa”: dictatura carlistă, ocupația hortistă, dictatura antonesciană și mai ales dictatura comunistă. De la primul cartuș tras pentru independența României din Primul Război Mondial până la ultimul cartuș ce a răzbit în piepturile martirilor care au strigat ”libertate” în Revoluția din 1989, răscolim cărțile și arhivele după cei care sunt lumina neamului românesc înaintea lui Dumnezeu. Alături de sfinții cei din veac, ei sunt modelele noastre de viață. Totodată, portalul Fericiți cei Prigoniți este și un memorial al tuturor victimelor comunismului, fie ei foști deținuți politic, deportați sau victime colaterale, memorial din care nu vor lipsi responsabilii acestei drame naționale.

Primul pas l-am făcut în anul 2011, de sărbătoarea Buneivestiri, când am lansat oficial acest proiect. De atunci am trudit cu drag și spor la cunoașterea în special a martirilor care au trecut prin temnițele comuniste. Nu ne oprim doar la ei, dar ei ne-au atras în mod deosebit. Dramele lor ne-au mișcat până la lacrimi, curajul și jertfa lor ne-a răscolit până în adâncul inimii. Dar fiecare din aceste luminoase chipuri ne-au îndulcit și ne-au înseninat sufletul. Ei toți merită cinstirea noastră și noi toți avem nevoie de prietenia lor căci ei sunt acum mijlocitori la Domnul. De la ei învățăm cum să fim astăzi mărturisitorii lui Hristos, pentru că ”numai întorcându-ne către trecut, vom avea tăria faptelor de astăzi”1. Astăzi este rândul nostru să-l mărturisim pe Hristos în fața lumii!

Scop:

Așadar, acest demers este în principal unul de cercetare teologică, menit să ajute la cunoașterea spiritualității creștine din temnițele carliste, antonesciene și comuniste, pentru folosul sufletesc al fiecăruia. Totuși, nu putem vorbi de martirajul și spiritualitatea creștinilor din încercările secolului XX fără a cunoaște contextul istoric în care s-au născut și s-au format ca oameni. Și pentru că istoria acestui secol a fost nu de puține ori tulbure, apoi grosolan falsificată în cei 45 de ani de comunism, încercăm să reparăm din mers istoria deformată, să o recuperăm pe cea uitată și să o prezentăm pe toată în lumina teologiei, pentru că o istorie a omenirii în care tocmai Dumnezeu, pedagogul și dirijorul ei, este ignorat, este doar o istorie oarbă. Ca urmare, demersul de față este și unul de cercetare istorică, pentru cunoaștearea și asumare trecutului recent al poporului român. Pe de altă parte, din suferința închisorilor s-a născut memorialistica de detenție și poezia carcerală, cea din urmă fiind cenușăreasa literaturii universale. Esența ei este profund creștină dar nu-i lipsește forma artistică, originală și de o sensibilitate aparte. S-au scrijelit mii de versuri pe zidurile reci ale celulelor, s-au executat mii de ore de izolare pentru învățarea acestor poezii, căci ele au fost hrana miilor de suflete torturate de foame. De aceea proiectul acesta este și unul cultural, menit să înnobileze și să sensibilizeze sufletul, atât față de valorile naționale, cât și față de suferința umană în genere.

Chiar dacă suntem simpli oameni, fără pretenții intelectuale, încercăm să împletim armonios această lucrare, între aceste trei planuri, pentru a fi mai aproape de Adevărul Hristos și prin urmare mai aproape unii de alții.

Așa să ne-ajute Dumnezeu!


1. Nicolae Iorga

Lipsă de profesionalism, interese oculte sau dezinteres total?:

Cei din generaţia mea au crescut cu câteva filme, printre care şi unele ale lui Sergiu Nicolaescu. Personaje precum Pistruiatul, Roşcovanul şi Comisarul Moldovan - un adevărat James Bond pentru noi - ne-au marcat, din păcate, pe cei mai mulţi dintre noi, pentru totdeauna, trecând dincolo de substratul filmelor, pentru că doar atât ni se oferea.

Dacă ţi-a plăcut site-ul nostru îl poţi promova pe site-ul sau blogul tău afişând unul din cele patru bannere de mai jos :

1. Banner mare pe orizontala (542 x 174px)

Codul html pentru acest banner este:

<a href="http://www.fericiticeiprigoniti.net" title="Fericiti cei Prigoniti" target="_blank"><img src="http://www.fericiticeiprigoniti.net/images/banners/banner 542x174.jpg" border="0" alt="Fericiti cei Prigoniti" />

 Fericiti cei Prigoniti

 

2. Banner mare pe verticală (180 x 532px)

Codul html pentru acest banner este:

<a href="http://www.fericiticeiprigoniti.net" title="Fericiti cei Prigoniti" target="_blank"><img src="http://www.fericiticeiprigoniti.net/images/banners/banner 180x532.jpg" border="0" alt="Fericiti cei Prigoniti"></a>

 

3. Banner pătrat (187 x 152px)

Codul html pentru acest banner este:

<a href="http://www.fericiticeiprigoniti.net" title="Fericiti cei Prigoniti" target="_blank"><img src="http://www.fericiticeiprigoniti.net/images/banners/banner 187x152.jpg" border="0" alt="Fericiti cei Prigoniti"></a>

 

3. Banner lung şi subţire (771 x 55px)

Codul html pentru acest banner este:

<a href="http://www.fericiticeiprigoniti.net" title="Fericiti cei Prigoniti" target="_blank"><img src="http://www.fericiticeiprigoniti.net/images/banners/banner 771x55.jpg" border="0" alt="Fericiti cei Prigoniti"></a>

 

Arpacaș = unul din felurile de mâncare tipice alimentației deținuților obținut prin decorticarea (şi şlefuirea) boabelor de grâu, de orz sau de mei.


Caraliu = polițist al închisorii.


Casimca = celulă de izolare pentru pedepse.


Cașexie = sindrom caracterizat printr-o slăbirea progresivă a întregului organism și printr-o insuficiență funcțională a unor organe. În general aproape toți deținuții politici au suferit de cașexie, mai ales cei din temnița Aiudului.


Celular = corpul de celule comune a închisorii Aiud.


Distrofie = Stare patologică constând în alterarea structurii unui țesut, a unui organ, a unui sistem sau a organismului, cauzată de regimul de subnutriție la care erau supuși mărturisitorii în mod constant.


F.D.C. = Frățiile de Cruce.


Gamelă = vas mic de metal în care condamnații își primeau porția de mâncare.


Gulag = termenul de Gulag este de fapt un cuvânt rezultat prin unirea iniţialelor denumirii sovietice a Direcţiei Generale a Lagărelor, adică Glavnoe Upravlenie Lagerei, ce avea în subordine aproximativ 2500 de unităţi. În aceste lagăre din fosta Uniune Sovietică se desfăşura o intensă şi sistematică acţiune de exterminare a adversarilor politici ori a celor care, într-un fel sau altul, au manifestat opoziţie faţă de regimul comunist.


Hârdău = tinetă; (vezi definiţia cuvântului tinetă).


Neagra = celulă de pedeapsă a închisorii Piteşti.


N.K.V.D = este acronimul pentru Narodnîi komissariat vnutrennih del. NKVD-ul este mai bine cunoscut pentru Direcţia Principală a Securităţii Statului (GUGB), care era urmaşa OGPU şi al CEKA ca poliţie secretă a Uniunii Sovietice. GUGB a fost folosit de Stalin în timpul purificărilor etnice şi deportărilor şi a fost responsabilă de uciderea fără judecată a numeroşi civili şi de alte crime de război. Mulţi istorici consideră NKDVul o organizaţie criminală, în principal datorită ofiţerilor şi anchetatorilor GUGB, ca şi datorită activităţilor trupelor proprii şi a patronării lagărelor de muncă - Gulaguri.


O.D.C.C. = Organizația deținuților cu convingeri comuniste. Această organizaţie s-a înfiinţat în penitenciarul Suceava, de către studeţii care au acceptat prima formă de reeducare (non-violentă). Ea avea o structură asemănătoare sistemului de organizare al P.M.R. şi era condusă de Eugen Ţurcanu, având calitatea de secretar.


P.M.R = Partidul Muncitoresc Român.


Politruc = Instructor, îndrumător politic al închisorii.


Prici = pat rudimentar (de scânduri) desitnat unui număr mare de persoane, folosit în camerele comune.


Tinetă = putină mică, hârdău care servea în închisori la colectarea și transportul necesităților fiziologice (urină și fecale). Tinetele erau confectionate din scânduri (doage de brad prinse cu cercuri de fier), având capacităti si înăltimi diferite, în functie de spatiul pe care-l serveau, dacă acesta era celulă sau cameră. Adesea, tinetele erau singurul obiect de mobilier dintr-o celulă.


Turtoi = un fel de turtă făcută din făină de porumb, muiată în apă si coaptă în cuptor. Turtoiul era unul din puţinele feluri de mâncare care se dădea deţinuţilor. Porția de turtoi era în medie de 350 de grame.


Zarcă = corp de celule pentru pedeapsă. Celebră este Zarca Aiudului, mai bine spus închisoarea din închisoare. În zarcă, condiţiile detenţiei erau de exterminare: în celulele din zarcă nu exista pat pentru dormit, singura posibilitate de odihnă fiind în şezut, sprijinit de perete, caci întinderea pe jos era condamnare la moarte: pardoseala din cimentul era acoperită de cele mai multe ori cu un amestec de fecale şi urină, sau cu apă. Celulele din zarcă nu erau luminate, nu erau încalzite, ci din contra, se lăsa intenţionat singurul geam al celulei deschis pentru ca frigul să facă viaţa deţinutilor insuportabilă. Mâncarea se primea odată la două-trei zile, şi aceea era mai mult o apa chioară.


Zeghe = haina deținuților.

Coordonator proiect: Tudorache Dan

Web-design și dezvoltare: Balan Claudiu

Dezvoltare web: Andrei Alexandru
                      Cristea Daniel-Petruț

Administrator pagină FaceBook: Grigore Alexandru

Administrator cont YouTube: Grigore Alexandru

Digitizare:

 • Munteanu Mădălina
 • Musteață Dumitru

Tehnoredactare și transcriere:

 • Mucea Codruța
 • Josan Irina
 • Lancuzov Sanda
 • Mera Daniela
 • Barbu Cristiana
 • Cristea Doina
 • Drăghici Alina
 • Mariuseac Elisabeta
 • Poșircă Crina
 • Poșircă Marius
 • Zevedei Oana

Email: contact@fericiticeiprigoniti.net

Telefon: (+4) 0740.004.215

Abonează-te la RSS

Ne pare rău dar linkul pe care l-aţi accesat nu există,  a fost modificat sau șters.

Puteţi folosi modulul de căutare pentru a ajunge la informaţia dorită.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii