Serile ”Fericiți cei Prigoniți”
Conf. „Valeriu Gafencu – Biografie carcerală și controverse memoriale” – istoric Dragoș Ursu
Radio Ortodoxia Tinerilor · Crăciunul în temnițele comuniste – Dragoș Ursu, Radio Reîntregirea
Conferință online: „Profesorul Alexandru Mironescu. Drumului omului spre OM”
Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 20.00 vom avea o conferință online dedicată profesorului și savantului creștin Alexandru Mironescu, care a suferit 5 ani de zile în temnițele de la Jilava și Aiud. Tema o va prezenta domnul Daniel Mazilu, profesor în științe socio-umane, teolog și doctor în filozofie, un rafinat om de cultură. Va fi o seară foarte interesantă. Vă așteptăm cu drag.
Conferință online: „Rezistența prin CULTURĂ în spațiul concentraționar din România (1948-1964)”
Vineri, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale vă așteptăm la o conferință online foarte interesantă având tema: „Rezistența prin cultură în spațiul concentraționar românesc (1948-1964)”. Dan Tudorache, fondatorul proiectului fericiticeiprigoniti.net și doctorand în istorie al Universității „Dunărea de Jos” din Galați ne va vorbi despre: – Cum au fost transformate marile închisori din țară în „universități” ale libertății de gândire. – Figuri de prim plan ale rezistenței prin cultură. – Poezia închisorilor. Conferința va avea loc pe platforma zoom la ora 20.00. Acesta e linkul de acces: https://us02web.zoom.us/j/9855894917?pwd=MERFU2U0Z2xkU2hWOWw3WExVWTN4QT09 sau meeting ID: 985 589 4917Passcode: biblia
„Martyropolisul de la Aiud. Istoric cititoricesc și lecție dumnezeiască” – (27 februarie 2016)
Doamne ajută! Dragilor vă așteptăm sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 1800, în Campusul Agronomie la Biserica „Sfinții Chiril și Metodiu” din București, la o nouă întâlnire dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. De data aceasta vom avea o temă specială: „Martyropolisul de la Aiud. Istoric ctitoricesc și lecție dumnezeiască” și un invitat special, domnul Răzvan Codrescu, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al Editurii „Lumea Credinţei”, poet, traducător şi eseist de orientare tradiţionalistă, promotor al principiilor şi idealurilor dreptei creştine, autor a numeroase volume de poezie și proză. Puteți citi bibliografia domniei sale aici: Bibliografie selectivă – Răzvan Codrescu.
„Insula suferinței. O scurtă istorie despre Experimentul Pitești” (6 februarie 2016, București)
Dragilor, vă așteptăm sâmbătă, 6 februarie 2016, la o nouă seară dedicate martirilor și eroilor neamului românesc, care au suferit în temnițele comuniste. Tema va fi: „Experimentul Pitești – o scurtă istorie” și va fi prezentată de domnul Alin Mureșan, director general la Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România. Alin Mureșan este autorul a două volume dedicate temei acestei conferințe: „Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate” și „Casa terorii. Documente privind penitenciarul Pitesti (1947-1977)”, și este una dintre persoanele cele mai […]
„Sergiu și Nicoleta Valeria Grossu – o familie biblică” (23 ianuarie 2016, București)
Dragilor, cu ajutorul lui Dumnezeu reîncepem serile „Serile Fericiți cei Prigoniți” pe anul 2016, în Campusul Agronomie din București la Biserica „Sf. Chiril și Metodiu”. Prima întâlnire din acest an va fi sâmbătă, 23 ianuarie 2016, ora 1800 având tema: „Sergiu și Nicoleta Valeria Grossu – o familie biblică”. Vă așteptăm cu mărturii minunate despre acești oameni excepționali care L-au mărturisit pe Hristos prin viața lor apostolică.
„Crăciunul în temnițele comuniste” (12 decembrie 2015, București)
Dragilor, vă așteptăm cu drag la ultima seară „Fericiți cei Prigoniți” din anul 2015 dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. Tema va fi: „Crăciunul în temnițele comuniste” și va cuprinde mărturii, poezii și colinde despre felul în care-și petreceau sărbătoarea Nașterii Domnului în temniță, deținuții politici din timpul regimului comunist. Va fi o seară specială, sperăm, plină de încărcătură duhovnicească. Vă așteptăm cu drag, așa cum v-ați obișnuit la Biserica „Sf. Chiril și Metodiu” din Campusul Studențesc Agronomie, din București. Doamne ajută.
„Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș” (14 noiembrie 2015, București)
Doamne ajută! Dragilor, vă așteptăm sâmbătă, 14 noiembrie 2015, ora 1800, în Agronomie, la Biserica „Sfinții Chiril și Metodiu” la o nouă seară dedicată mărturisitorilor români luptători împotriva regimului comunist ateu. În această seară întâlnirea va vea ca temă: „Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș” și va fi prezentată de Ioana Hașu, nepoata lui Gheorghe Hașu, luptător anticomunist în grupul de rezistență din Munții Făgăraș. Ioana Hașu cercetează istoria rezistenței anticomuniste din munții Făgăraș, concentrându-se îndeosebi asupra înțelegerii traumei generate de represiunea politică și felului în care s-a format memoria mișcării. Cercetător acreditat la CNSAS începând cu 2011, Ioana Hașu este […]
„Mircea Vulcănescu. Un geniul al culturii românești. Mucenic creștin în temnițele comuniste” (31 octombrie 2015, București)
Doamne ajută! Dragilor, cu ajutorul lui Dumnezeu vă așteptăm sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 1800, în București, în Campusul Agronomie, la Biserica „Sf. Chiril și Metodiu”, la o nouă întâlnire dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. Pentru că pe 28 octombrie 2015 se împlinesc 63 de ani de la trecerea la Domnului a filosofului martir Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a avut România, tema conferinței va fi chiar aceasta: „Mircea Vulcănescu. Un geniul al culturii românești. Mucenic creștin în temnițele comuniste”. Sperăm ca la această întâlnire să fie prezentă alături de noi și doamna Măriuca Vulcănescu, […]
„Iadul roșu din orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977)” (17 octombrie 2015, București)
Dragilor, sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 1800, vă așteptăm la o nouă întâlnire în cadrul „Serilor Fericiți cei Prigoniți”, cu o tema foarte interesantă: „Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977)” care va fi prezentată de domnișoara Cristina Pușcaș din Oradea, doctor în istorie, jurnalist și cercetător CNSAS și autor al volumului cu același nume. Alături de noi vor fi și trei deținuți politici care au trecut prin Penitenciarul Oradea: Părintele Nicolae Bordașiu, doamna Aurora Dumitrescu și doamna Niculina Moica. Întâlnirea va avea loc ca de obicei, la Biserica „Sfinții Chiril și Metodiu” din Complexul Studențesc Agronomie […]
Arhitecții și arhitectura în timpul regimului comunist – (3 octombrie 2015, București)
Dragilor, vă așteptăm cu drag la o nouă seară dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. Tema de sâmbătă, 3 octombrie 2015, este „Arhitecții și arhitectura în timpul regimului comunist” și va fi prezentată de domnul arhitect dr. Vlad Mitric-Ciupe de la Facultate de Arhitectura din cadrul Universității Spirtu Haret, București. Domnia sa este și autorul unei cărți de excepție, „Arhitecți români și detenția politică (1944 – 1964)”, pe care o va și prezenta în această întâlnire. Ca de obicei, vă așteptăm cu drag la ora 18.00 la Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Campusul Agronomie, București.”
„Schimbări sufletești în temnițele comuniste ale deținuților și torționarilor” (11 octombrie 2014, București)
Dragilor, vă așteptăm sâmbătă seară pentru o primă întâlnire în București în acest an nou bisericesc și an nou universitar. Va fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, o primă întâlnire, dintr-o serie dedicate vieții mărturisitorilor din temnițele comuniste.
„Academia din temnițele comuniste” (15 noiembrie 2014, București)
Dragilor, continuăm seria serilor de discuții dedicate mărturisitorilor din temnițele comuniste și vă așteptăm sâmbătă, 15 noiembrie 2014 la o nouă întâlnire cu tema: „Academia din temnițele comuniste”. Detalii mai jos în afiș:
Poeții temnițelor comuniste – (28 noiembrie 2014, București)
Dragilor vă așteptăm vineri, la ora 18.30, la o seară de discuții foarte interesantă dedicată poeților din temnițele comuniste. Poezia în temniță a fost rugăciune.