Conferinţă și lansare de carte: „Piteşti dupa Piteşti. Reeducarea între istorie și actualitate.” – 19 martie 2014
Fundaţia Sfinţii Închisorilor şi Şcoala şi Grădiniţa Brâncovenească vă invită Miercuri, 19 Martie 2014 la orele 17:30 la conferinţa şi lansarea de carte „Piteşti după Piteşti. Reeducarea intre istorie și actualitate.”
Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, Constanţa din B-dul ALexandru Lăpuşneanu nr. 1, în Sala Mică.
Conferinţa va fi centrată pe subiectul detenţiei politice în timpul regimului comunist în România, pornind de la trei cărţi de memorialistică apărute sub Editura Fundaţiei Sfinţii Închisorilor: Un an lângă Căpitan, de Ilie Tudor, Repetiţie la moarte…din spatele gratiilor, de Galina Răduleanu şi Drumul Crucii, de Aurel State. Amintiri de pe front şi din gulaguri.
Invitaţi vor fi:
– Ilie Tudor, autorul volumului Un an lângă Căpitan, un cunoscut supravieţuitor al temniţelor comuniste,
– dr. Galina Răduleanu, autoarea volumului Repetiţie la moarte… din spatele gratiilor,
– Răzvan Codrescu (poet, traducător, eseist) şi
– Claudiu Târziu (preşedinte al Asociaţiei Rost).
Un an lîngă Căpitan
D-l Ilie Tudor (tatăl rapsodului Tudor Gheorghe) este un cunoscut supraviețuitor al închisorilor politice din timpul comunismului. Volumul prezintă mai ales regimul de la închisorile Craiova și Aiud, reeducarea de la Aiud, amintiri prețioase, dar și momente de cumpănă şi reflecţie.
Dezvăluind evenimentele cu un talent de oltean neaoș, autorul aduce parcă aievea în față cititorului frumoasele portrete ale personalităților cu care intră în contact în timpul detenției, precum Radu Gyr, părintele Dumitru Stăniloae sau Alexandru „Codin” Mironescu. Cu aceștia va împărtăși momente frumoase în închisoare și datorită lor va ieși îmbogățit sufletește din detenție.
Repetiție la moarte…
Unul dintre puținele volume de gen scrise de femeile care au fost închise în perioada comunistă în România, Repetiție la moarte…din spatele gratiilor este o analiză lucidă a anilor pe care d-na Galina Răduleanu i-a petrecut în mai multe centre de detenție din țară și, totodată, povestea unei familii întregi azvîrlite după gratii și persecutate.
Închisoarea a reprezentat pentru mine prima lecţie de viaţă, dar pe care n-am descifrat-o cu profunzimea unui matur. În consecinţă, multe dintre colegele de închisoare m-au tratat ca pe un copil, evitînd să mi se dezvăluie. De aici rezultă şi absenţa sau creionarea insuficientă a atîtor personaje, care, din pricina multor ani de detenţie, îşi închiseseră trecutul în adîncul lor. Dar chiar şi în aceste condiţii, au constituit pentru mine un model moral şi caracterial, pentru care le sînt recunoscătoare. (Dr. Galina Răduleanu)
Drumul crucii
Cartea regretatului Aurel State a ajuns recent la a treia ediţie, impecabil îngrijită de d-na conf. univ. dr. Anca Crivăţ (care l-a cunoscut personal pe autor).
Un tînăr ofiţer român – Aurel State: 1921-1983 – luptă ca vînător de munte pe frontul estic, împotriva bolşevicilor, este pentru 12 ani prizonier în lagărele ruseşti şi face alți 6 ani de detenţie politică în România. În lagărele ruseşti l-a cunoscut pe prinţul georgian Ciabua Amiredjibi, căruia mai tîrziu, după eliberarea din temniţele comuniste, i-a tradus în româneşte celebrul roman Data Tutashia. Rămîne una dintre figurile eroice exemplare din istoria recentă a României.
Fundaţia Sfinţii Închisorilor
(Piteşti)
Şcoala Brâncovenească
(Constanţa)
Ioana Nițulescu
martie 18, 2014 @ 12:20 pm
Vă rog frumos,
puteţi adăuga în anunţul respectiv şi numele lui Aurel State- autor al cărţii pomenite de dv- „Drumul Crucii”? Este un scriitor minunat şi are un destin impresionant. Mulţumesc frumos!
Doamne, ajuta!
Dan
martie 18, 2014 @ 2:14 pm
Am actualizat anunțul doamna Ioana, după modelul domnului Răzvan Codrescu.
Mulțumim de sesizare.