vezi galerie foto (3 foto)
Constantin Motaș
  • 08 Iulie 1891
  • Vaslui
  • profesor
  • 7 ani
  • Jilava, Aiud, Văcărești, Pitești
  • 15 Ianuarie 1980

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Intrai și mă văzui tot în aceeași cameră numărul 3, din care nu prea demult plecasem; impardonabilă scăpare a celor de la grefă - în ciuda transformării omului, adusă de socialism. Și am rămas în pâclă și în zoi încă vreo două săptămâni de zile. Monotonia neclintită și cleioasă, ca a curmalelor presate în cutie, ne-a fost curmată iarăși, prin introducerea a încă patru inși, unul din ei fiind profesorul universitar de entomologie Constantin Motaș, de la Universitatea din București - „nașul a toată goanga ce apărea în orizontul cercetării”, după cum însuși ne-o mărturisise, cu o fermecătoare modestie și candoare.

Biolog, socialist, ateu. În temniţă sufletul şi mintea lui s-au deschis lui Hristos. „Văd acum în miezul vieţii lucrarea lui Dumnezeu. Este o bucurie imensă. Să ne rugăm! Hai să ne rugăm!”, spunea el. Şi se ruga iar când termina începea să expună o antropologie creştină.

(Ioan Ianolide - Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă, Editura Bonifaciu, București, 2012, p. 313)

Academicianul Motaș Constantin, directorul Muzeului ”Grigore Antipa” din București, fusese unul dintre fruntașii social-democrației, care nu-l părăsiseră pe Titel Petrescu, cum o făcuseră Ștefan Voitec, Lotar Rădăceanu, Tudor Ionescu, zis și plastograful și alții. [...]

[...] Motaș Constantin ne-a povestit cu mult umor întâlnirea sa cu Ana Pauker, persoana de mare încredere a lui Stalin și nr. 1 în Biroul Politic al PCR. Aceasta i-a oferit un post de ambasador în schimbul trădării social-democrației. Dar profesorul, profund jignit pentru murdara sa ofertă, , a insultat-o, folosind cei mai duri termeni, după care a părăsit încăperea. ”Ai să plătești scump pentru asta!” a urlat tovarășa Ana. ”Ai să mori în pușcărie!”.

Uneori conferințele se transformau în cursuri. Astfel, profesorul universitar Constantin Motaș, condamnat la douăzeci și cinci de ani pentru simplul motiv că era social-democrat în C.C. al PSD-Titel Petrescu, aflat într-o cameră în Jilava, a conferențiat câte o oră zilnic, timp de o lună despre creier. Fiecare avea datoria și dreptul de a vorbi și era îndemnat să o facă.

(Aurel Sergiu Marinescu - Prizoner în propria țară, Vol. II, Editura Du Style, New-York, 1996, p. 96)


* Titlul articolului este chiar titlul dat de memorialist în cartea sa.

 

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii