- 08 Iulie 1891
- Vaslui
- profesor
- 7 ani
- Jilava, Aiud, Văcărești, Pitești
- 15 Ianuarie 1980
Închisori şi locuri de prigoană
Prigoana comunist-ateistă
- Detalii
- Scris de Tertulian Langa
- Categoria părinte: Mărturisitori
- Categorie: Constantin Motaș
Intrai și mă văzui tot în aceeași cameră numărul 3, din care nu prea demult plecasem; impardonabilă scăpare a celor de la grefă - în ciuda transformării omului, adusă de socialism. Și am rămas în pâclă și în zoi încă vreo două săptămâni de zile. Monotonia neclintită și cleioasă, ca a curmalelor presate în cutie, ne-a fost curmată iarăși, prin introducerea a încă patru inși, unul din ei fiind profesorul universitar de entomologie Constantin Motaș, de la Universitatea din București - „nașul a toată goanga ce apărea în orizontul cercetării”, după cum însuși ne-o mărturisise, cu o fermecătoare modestie și candoare.
- Detalii
- Scris de Ioan Ianolide
- Categoria părinte: Mărturisitori
- Categorie: Constantin Motaș
Biolog, socialist, ateu. În temniţă sufletul şi mintea lui s-au deschis lui Hristos. „Văd acum în miezul vieţii lucrarea lui Dumnezeu. Este o bucurie imensă. Să ne rugăm! Hai să ne rugăm!”, spunea el. Şi se ruga iar când termina începea să expună o antropologie creştină.
(Ioan Ianolide - Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă, Editura Bonifaciu, București, 2012, p. 313)
- Detalii
- Scris de Sabin Ivan
- Categoria părinte: Mărturisitori
- Categorie: Constantin Motaș
Academicianul Motaș Constantin, directorul Muzeului ”Grigore Antipa” din București, fusese unul dintre fruntașii social-democrației, care nu-l părăsiseră pe Titel Petrescu, cum o făcuseră Ștefan Voitec, Lotar Rădăceanu, Tudor Ionescu, zis și plastograful și alții. [...]
[...] Motaș Constantin ne-a povestit cu mult umor întâlnirea sa cu Ana Pauker, persoana de mare încredere a lui Stalin și nr. 1 în Biroul Politic al PCR. Aceasta i-a oferit un post de ambasador în schimbul trădării social-democrației. Dar profesorul, profund jignit pentru murdara sa ofertă, , a insultat-o, folosind cei mai duri termeni, după care a părăsit încăperea. ”Ai să plătești scump pentru asta!” a urlat tovarășa Ana. ”Ai să mori în pușcărie!”.
- Detalii
- Scris de Aurel Sergiu Marinescu
- Categoria părinte: Mărturisitori
- Categorie: Constantin Motaș
Uneori conferințele se transformau în cursuri. Astfel, profesorul universitar Constantin Motaș, condamnat la douăzeci și cinci de ani pentru simplul motiv că era social-democrat în C.C. al PSD-Titel Petrescu, aflat într-o cameră în Jilava, a conferențiat câte o oră zilnic, timp de o lună despre creier. Fiecare avea datoria și dreptul de a vorbi și era îndemnat să o facă.
(Aurel Sergiu Marinescu - Prizoner în propria țară, Vol. II, Editura Du Style, New-York, 1996, p. 96)
* Titlul articolului este chiar titlul dat de memorialist în cartea sa.
Comemorari recente
-
19 Ianuarie Pr. Iov Volănescu 45 de ani de la
trecerea la Domnul -
19 Ianuarie Prof. Mihai Rădulescu 12 de ani de la
trecerea la Domnul -
20 Ianuarie Prof. Alexandru Mironescu 48 de ani de la
trecerea la Domnul -
21 Ianuarie Sever Bocu 70 de ani de la
trecerea la Domnul -
23 Ianuarie Aspazia Oțel-Petrescu 3 de ani de la
trecerea la Domnul -
23 Ianuarie Nicolae Trifoiu 11 de ani de la
trecerea la Domnul -
24 Ianuarie Prof. Paul Păltănea 13 de ani de la
trecerea la Domnul
- "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan