vezi galerie foto (3 foto)
Constantin Motaș
  • 08 Iulie 1891
  • Vaslui
  • profesor
  • 7 ani
  • Jilava, Aiud, Văcărești, Pitești
  • 15 Ianuarie 1980

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Academicianul Motaș Constantin, directorul Muzeului ”Grigore Antipa” din București, fusese unul dintre fruntașii social-democrației, care nu-l părăsiseră pe Titel Petrescu, cum o făcuseră Ștefan Voitec, Lotar Rădăceanu, Tudor Ionescu, zis și plastograful și alții. [...]

[...] Motaș Constantin ne-a povestit cu mult umor întâlnirea sa cu Ana Pauker, persoana de mare încredere a lui Stalin și nr. 1 în Biroul Politic al PCR. Aceasta i-a oferit un post de ambasador în schimbul trădării social-democrației. Dar profesorul, profund jignit pentru murdara sa ofertă, , a insultat-o, folosind cei mai duri termeni, după care a părăsit încăperea. ”Ai să plătești scump pentru asta!” a urlat tovarășa Ana. ”Ai să mori în pușcărie!”.

Dacă amenințarea sa s-a materializat în șapte ani de închisoare, doar justiția era în mâna comuniștilor, urarea de a nu mai vedea lumina zilei nu s-a împlinit. Dumnezeu a vrut ca profesorul Motaș Constantin, urmașul vrednic al lui Emil Racoviță, să scape cu viață din închisorile comuniste, ultima prin care a trecut fiind cea de la Sighet. S-a eliberat în anul 1956. L-am vizitat în anul următor, după lungi investigații pentru a-i afla adresa. Rămăsese același mare caracter, apărător al adevărului, dreptății și onoarei.

În anul 1991, la mulți ani după moartea sa, Academia Română a comemorat 100 de ani de la naștere. Fusese unul dintre prestigioșii săi membri. Am regretat că n-am putut răspunde invitației de a participa la această comemorare, fiind plecat la Conferința interparlamentară de la Santiago (Chile). Dacă n-am putut să spun atunci foștilor săi colegi și discipoli că magistrul lor și al nostru, al celor din închisori, a fost un exemplu de curaj și demnitate, o fac acum. Și le-aș mai fi spus că magistrul nu și-a întrerupt nici o clipă activitatea didactică, în ciuda mizerabilelor condiții în care trăiam. El și-a continuat lecțiile de zoologie și speologie în spelunca Jilava, cum denumea această temută temniță subterană. ”Dacă regret ceva, ne spunea profesorul Motaș, este faptul că am lăsat neterminată o lucrare tratată și de un japonez care, în felul acesta, va avea întâietatea publicării sale”. Și câți oameni de știință, de cultură nu și-au lăsat pe birou operele neterminate, fiind întemnițați pentru vina de a fi fost buni români și apărători ai democrației. Comuniștii au trecut cu tăvălugul lor peste tradițiile, obiceiurile și cultura noastră.

(Sabin Ivan - Pe urmele adevărului, Ediția a II-a, Editura Ex Ponto, Constanța, 1996, pp. 23-24)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii