Skip to content

2 Comentarii

 1. marius
  decembrie 18, 2011 @ 6:46 pm

  oare patriarhul si ceilalti ierarhi ai bor au citit aceasta carte demna de sinaxarele sfintilor?sarbatori fericite tuturor cititorilor si administratirilor acestui site si ne iertati ca am incercat aceasta intrebare.

  Răspunde

 2. Administrator
  decembrie 18, 2011 @ 11:54 pm

  Doamne ajută, Marius!
  Pe de o parte bănuiesc de unde îți vine nemulțumirea însă pe de altă parte nu pot să nu observ faptul că ai pus această întrebare în mod tendențios.
  Dacă stăm bine să ne gândim, nu avem de unde ști ce cărți au citit și ce nu au citit ierarhii noștri. Doar putem bănui în necunoștință de cauză adică în mod subiectiv.
  Apoi mai important decât ce cărți au citit ierarhii despre martirii neamului din timpul celor 3 prigoane succesive, este modul în care ei se raportează față de acești martiri. Iar aici avem de văzut ce au făcut ierarhii până acum:
  Eu cred că este îmbucurător că IPS. Iosif al Europei Occidentale și Meridionale girează în mod oficial conferințe despre mucenicii și cuvioșii noștri. S-a început cu Mircea Vulcănescu, s-a continuat cu părintele Calciu și urmează peste două luni Valeriu Gafencu. Deci iată un ierarh care trebuie să fi citit multe de face astfel de lucruri frumoase, pentru sensibilitățile duhovnicești ale credincioșilor.
  Apoi mai este și IPS Justinian Chira, episcop al Maramureșului, sub a cărui binecuvântare a apărut cartea ”Mărturisitorii din închisorile comuniste”
  Apoi mai este și IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, fiu duhovnicesc al IPS Bartolomeu Anania.
  …dar, mai este și PF Daniel, patriarhul României, cel care l-a invitat personal pe cercetătorul istoric Adrian Nicolae Petcu să scoată la lumină jertfa creștinilor de sub persecuția comunistă, așa încât, de câțiva ani încoace există în Ziarul Lumina o rubrică special dedicată martirilor și care poartă numele ”Memoria Bisericii”.
  Și acești arhierei nu sunt singurii care au făcut și face ceva în acest sens.
  Deci iată că nu avem de ce ne plânge de ierarhi, deși sunt și ierarhi indiferenți față de acest subiect, dar mai mulți sunt credincioșii indiferenți față de același subiect.
  Așadar, de ce să fim nemulțumiți că încă nu s-au făcut canonizări, că doar asta este nemulțumirea, când sunt atât de mulți credincioși de vârsta a doua și a treia care ”nu dau în gât” de evlavie față de strămoșii lor martiri, sfinți și cuvioși?
  Eu zic că nu este altceva mai bun de făcut decât să sporim evlavia și să urmăm exemplul de sfințenie al martirilor noștri, iar de restul se va ocupa Domnul. Să-i ”molipsim” pe cei din jur 🙂
  Sărbători cu bucurie și ție, dragă Marius!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *