Dan Mihăilescu
  • 25 Aprilie 1926
  • București
  • student
  • 6 ani
  • Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Gherla, Aiud
  • 15 Februarie 1956
  • Aiud, Râpa Robilor

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Dan-Mihail N. MIHĂILESCU [...] Condamnat pe data de 1 Iulie 1952 la 20 de ani muncă silnică1 pentru dragostea de NEAM şi ŢARA: „Şi-n veci în inimile noastre Te vom iubi mai mult, mai tare! Prin codri verzi, spre zări albastre, Din ce în ce mai sus, mai mare! ..." ultima dorinţă a acestui român înfrăţit cu durerea Neamului său subjugat, de a i se săpa pe cruce aceste versuri personale, nu a putut fi încă îndeplinită.

Şef de promoţie al facultăţii de construcţii din Bucureşti. Între 1949 -1951 a fost fugar în ţara lui. Arestat şi torturat după metodele ruseşti, Dan a pornit prin iadul comunist, încrezător în învierea Neamului său.

Ministerul de Interne, Jilava, Baia-Sprie, Cavnic, Gherla şi Aiud au fost câteva etape din martirajul lui DAN.

Epuizat la vârsta de 26 de ani, din cauza muncii forţate, este adus la Gherla în anul 1954, şi timp de un an va fi grav bolnav.

Doctorii deţinuţi politici au depus eforturi să-l salveze de meningita TBC pe care o contractase.

Dar pe data de 31 Iulie câteva dube cu deţinuţi politici au ajuns la Aiud, unde comandantul călău i-a primit cu următoarele cuvinte:

„N-aţi murit încă ? Lasă, că o să vă vină Aiudul de hac !"

Această făptură sinistră care n-a avut nimic comun cu neamul românesc, a chinuit şi exterminat pe Români.

Aici Dan Mihăilescu n-a mai avut nici şase luni de trăit.

Pe data de 6 Ianuarie 1956, pe gerul Bobotezei, Dan a fost scos din spital în stare gravă şi aruncat într-o celulă, fără medicamente, fără îmbrăcăminte, în frigul „siberian" al Zărcii. După o săptămână a revenit pe braţele colegilor la infirmerie şi pe data de 15 Ianuarie 1956 a murit tot pe braţele lor. Din groapa fără cruce din cimitirul Aiudului, se aude peste ani un strigăt de tânăr martirizat, care poate va trezi la realitate pe cei încă amorţiţi:

„Şi-acei ce iubesc mult roşia stea,
În roşul lor sânge să piară cu ea!
Dreptatea de veacuri a acestui popor
S-apese pământul pe pulberea lor."

(Cicerone Ionițoiu - Morminte fără cruce, Vol. II)


1. Din fișa matricolă penală a lui Dan Mihăilescu reiese că a fost condamnat de Tribunalul Militar București la 8 ani muncă silnică pentru uneltire contra ordinii sociale, conf. art 209, pct. 3 din Codul penal. Cf. http://www.biblioteca-represiunii.ro/Fise%20matricole%20penale%20-%20detinuti%20politici/M/M%2005.%20Mera%20-%20Mihalache/Mihailescu%20Dan/

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii