„Doamne, scoate-mă de aici şi toată viaţa o pun la picioarele Tale!”
Am ajuns la Târgu-Ocna în primăvara anului 1950, printr-o minune a Maicii Domnului.
În 1947, când am fost arestat, eram student în anul 5 la Facultatea de Medicină din Iaşi. Am fost arestat pentru legătura cu grupul de studenţi legionari de la Medicină. În toamna lui 1949 am ajuns la Piteşti, unde am intrat în focurile reeducării. În prima zi bătaia a durat de la şapte şi jumătate dimineaţa până la amiază. Au urmat apoi altele. Mă rugam permanent lui Dumnezeu. O singură noapte nu m-am rugat şi îmi reproşez asta toată viaţa; dacă nu mă rugam mai mult mă prăbuşeam total. Şi în bătăi, tot timpul mă rugam ”Doamne, scoate-mă de aici şi toată viaţa o pun la picioarele Tale!”. Şi m-a scăpat.
După o săptămână-două, eu şi alţii am fost duşi la Văcăreşti. Încă de la Iaşi eram bolnav de rinichi. Cum urinam cu sânge, au crezut că am TBC renal, dar era altceva. Sanitarul de la Piteşti ştia că sunt bolnav şi m-a trimis şi pe mine la Văcăreşti.
Cât am stat la Văcăreşti au venit vreo trei serii de la Piteşti şi, după controlul pulmonar, îi trimitea pe cei bolnavi la Târgu-Ocna iar pe ceilalţi înapoi la Piteşti. Pe mine, care nu aveam TBC, nu ştiu de ce, m-au ţinut pe loc. Mă rugam ”Doamne, nu mă trimite înapoi!”. M-am rugat mult la Maica Domnului şi m-a ajutat.
După ce am stat o vreme la Văcăreşti şi nu m-au trimis nici colo, nici colo, într-o noapte am avut un vis. Am visat-o pe Maica Domnului care mi-a spus ceva, nu mai ţin minte ce, şi mă simţeam foarte vinovat. În continuarea visului, mă aflam în curtea de plimbare de la Văcăreşti, scos cu alţi colegi. În curticica aceea era şi un cireş înflorit, pe care erau puse nişte haine la uscat. Curticica avea formă de triunghi, la vârf era prepeleacul cu santinela care ne păzea, iar pe partea cealaltă, la baza triunghiului, era uşa pe care intram noi. Se deschide uşa şi intră un gardian:
– Care eşti Lungeanu?
– Eu.
– Fă-ţi bagajele şi pleci!
M-am trezit. Măi, mă tot întrebam, oare ce o fi cu visul acesta?
Dimineaţa am fost scoşi la plimbare. În curte, ca în vis, santinela din prepeleac şi cireşul cu hainele agăţate de el. Se deschide uşa şi intră gardianul:
– Care eşti Lungeanu?
– Eu.
– Fă-ţi bagajele şi pleci!
Exact ca în vis. În ziua aceea m-au pus pe cursă şi am ajuns laTârgu-Ocna, unde am stat trei ani şi jumătate. Printr-o minune m-a scos Maica Domnului şi în loc să mă trimită la Piteşti, m-a adus la Târgu-Ocna.
(Mărturia părintelui Mihai Lungeanu în Sfântul închisorilor, ediție îngrijită de Pr. Moise Iorgovan, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2007, pag. 157-158)
Victor Gorbatâi
ianuarie 27, 2013 @ 4:38 pm
În Fenomenul Pitești,am întâlnit și numele meu, Victor Gorbatâi, nu este un nume prea des întâlnit. Nu a existat nici un Victor Gorbatâi arestat și condamnat la inchisoare.
Autorul cărții este Ioan Muntean (sau Munteanu).
Cei drept a existat un student la Facultatea de Chimie Industrială din Iași,a cărui urmărire a început în 1947 și prins și condamnat la 12 ani închisoare în 1948, pentru uneltirea împotriva orânduirii de partid și de stat.
Acel tânăr student era fratele meu și se numea GHEORGHE GORBATÂI (aceasta fiind pronunția corectă),care făcea parte dintr-un grup de legionari a studenților din orașul TECUCI.
Cunoșteam implicarea lui în acest grup și atât.
Cea care a avut de suferit a fost mama, care pe timpul urmăririi a fost mereu interogată și supusă la torturi pentru a spune unde se ascunde fratele meu. Cum credeau ei că o mamă îi poate demasca ascunzatoarea fiului.
Până la urmă a fost demascat de către gazda din Galați.
Cunosc tot chinul la care au fost supuși cei arestați, inclusiv torturile din Centrul de reeducare de la PITEȘTI.
roryta
mai 17, 2022 @ 10:17 am
[quote name=”Victor Gorbatâi”]În Fenomenul Pitești,am întâlnit și numele meu, Victor Gorbatâi, nu este un nume prea des întâlnit. Nu a existat nici un Victor Gorbatâi arestat și condamnat la inchisoare….[/quote]
Foarte bine ca ai intervenit! Uite asa se exagereaza si te trezesti ca se scriu niste povesti despre tine SF-uri pe care nu le-ai trait niciodata.
De ce unii oameni inventeaza?
Cine stie care-i adevarul? Si cine stie daca intr-adevar au fost astfel de chinuri? Poate ca unele da, dar nu chiar tot… sa nu exageram!
Poate doar Dumnezeu sa stie adevarul!