Două noi funcționalități
Poate că majoritatea dintre voi ați observat că de mai bine de o săptămână, au mai apărut pe site două mici bucurii. Este vorba de cele două funcționalități surpriză de care vă vorbeam acum aproape o lună:
1) un modul cu ”Citatul zilei”;
2) un modul biografic automatizat, în care este implementată o galerie de imagini cu mărturisitorul în cauză.
Modul ”Citatul zilei” este foarte ușor de observat și nu cred că avem ce să explicăm decât să vă urăm ”poftă bună” la această merindă duhovnicească, împrospătată în fiecare zi.
Cât privește modulul biografic, el are acum câteva îmbunătățiri majore față de varianta anterioară. O vom lua cu prezentarea de sus în jos:
a) galeria foto, care este cel mai mare plus al meniului, o funcționalitate pe care ne-am dorit-o foarte mult… de foarte mult timp. Dacă veți trece cu mouse-ul peste meniul biografic veți observa că în partea de jos a fotografiei mărturisitorului apare o etichetă intitulată ”vezi galerie foto”, după care, în paranteză, este specificat numărul de fotografii care se regăsesc în galerie. Dacă veți da click pe fotografie, se va încărca galeria cu toate fotografiile disponibile.
Astfel, veți putea vizualiza în mod centralizat toate fotografiile disponibile care au fost strânse vreme de trei ani dar care nu au fost disponibile până acum decât în proporție de cel mult 20%, așa cum au fost inserate răzleț în diferite articole.
Specificăm că galeria foto nu este încă finalizată întrucât mai trebuie să implementăm posibilitatea de a afișa descrierea fiecărei fotografii, datarea ei și sursa de unde a fost preluată. Vă rugăm să aveți răbdare pentru că trebuie să strângem toate aceste informații, procedură migăloasă care necesită timp.
b) citatul mărturisitorului care apare imediat sub numele lui se schimbă aleator la fiecare încărcare de pagină, în cazul în care există mai multe citate în baza de date. Dacă nu, atunci rămâne același citat.
c) informații biografice noi, pe lângă cele deja existente. Astfel, pe lânga ”data nașterii”, ”data trecerii la Domnul” sau anii de închisoare, am mai introdus trei noi tipuri de informații biografice, cu etichetele aferente: ”locul nașterii”, ”ocupația la arestare” și ”locul înmormântării”.
La ”locul nașterii”, se va specifica localitatea și județul de naștere al fiecărui mărturisitor, dacă această informație se cunoaște. În ceea ce privește ocupația mărturisitorului, această informație este oarecum nouă pentru că varianta anterioară a meniului biografic conținea informația ”ocupația”… fiind vorba fie de ocupația de la arestare, fie de ocupația consacrată după eliberare. Acum am renunțat la această ambiguitate și am optat pentru ”ocupația la arestare”, pentru fiecare mărturisitor.
Cât privește ”locul înmormântării” am considerat de mare mare importanță să știm unde odihnesc trupurile înduhovnicite sau mucenicite ale martirilor și mărturisitorilor noștri, să știm unde să aprindem o lumânare când intrăm într-un cimitir, să știm cu cine, pentru cine și la cine să ne rugăm ca mijlocitori.
De remarcat că acolo unde nu există informații disponibile, nici etichetele aferente nu vor fi afișate în meniul biografic. De exemplu, dacă se cunoaște locul înmormânării, atunci va apărea eticheta ”locul înmormântării” urmată de informația în sine. Dacă nu este disponibilă informația aceasta, atunci nici eticheta nu va apărea. Același lucru este valabil pentru fiecare etichetă-informație în parte. Prin urmare meniul biografic va avea variație în structura de afișare, de la mărturisitor la mărturisitor, în funcție de informațiile disponibile, care se vor actualiza pe măsură ce le vom afla.
d) informații complete despre cărțile scrise de mărturisitor sau despre mărturisitorul în cauză. Astfel, față de varianta precedentă a modulului biografic, am adăugat mult mai multe cărți, excepție făcând câțiva mărturisitori pentru care încă nu am adăugat informațiile necesare în baza de date. În plus, am scos de pe titlurile de carte linkurile către diferite librării online, și am creat un ”tool-tip” care se afișează atunci când pointerul mouse-ului se oprește peste fiecare titlu de carte. Acest ”tool-tip” va afișa informațiile complete despre carte: editura, ediția, locul tipăririi, anul.
Pentru toate acestea, se cade să-i mulțumim lui Alexandru Andrei, care și-a pus timpul, energia și iscusința în slujba noilor martiri și mărturisitori. Și să vă rugați pentru noi… pentru că avem în plan să realizăm câteva ”trăznăi” de mare importanță duhovnicească, dar care presupun un efort considerabil.
Până atunci, să ne bucurăm împreună de acestea de mai sus.