Dumitru Uţă – Doctorul fără de arginţi
Doctorul Dumitru Uţă a fost unul dintre Sfinţii închisorilor comuniste, un adevărat doctor fără de arginţi. A stat închis la Aiud din ’41 sau ’42 până în 1964. Din ’47 – ’48 a stat în Zarcă (clădirea celor ne-reeducabili) până la eliberare. Era un om cu o profundă credinţă în Dumnezeu şi o mare dăruire faţă de semeni.
Fusese lăsat de Dumnezeu şi cu un bun chip: înalt, cu ochii albaştri, cu o mică chelie şi mustaţa tunsă scurt… După ce l-a vindecat pe directorul închisorii Aiud, maiorul Munteanu, de tifos, a devenit vocea cea mai cu greutate după director din închisoare, asta până în ’47 – ’48. Aşa avea voie să iasă oricând dorea din penitenciar pentru a face rost de medicamente şi altele, şi se întorcea de fiecare dată foarte încărcat, cu sacii plini. Odată chiar a tulburat conducerea cu câte a putut să strângă, medicamente străine, ş.a., aproape un vagon. Toată lumea temniţei îi cerea ajutorul, gardienii şi toată funcţionărimea îl chemau frecvent la ei, pe acasă, pentru felurite probleme de sănătate ale rudelor şi cunoscuţilor.
Astfel a cunoscut-o pe Veronica, fiica unui gardian, pe care a meditat-o la engleză… Veronica atât a fost de mişcată de acest om încât l-a aşteptat 20 de ani să se elibereze. Prin 1967 s-au căsătorit, după ce ea l-a căutat. Se pare că, împlinindu-se în cele ale duhului, dr. Uţă nu se gândea deloc la căsătorie. S-a căsătorit cu Veronica numai pentru a-i răsplăti aşteptarea şi dragostea. Acesteia i-a devenit, cum ea va spune mai târziu, un adevărat ”părinte sufletesc’”. Dumitru Uţă uimea cu marea lui putere de muncă, uita pur şi simplu să mănânce, încât de multe ori cei apropiaţi îl hrăneau…
În timpul epidemiilor era atît de dăruit încît lăsase toate şi asistenţii săi, care voiau să-l ajute, aveau de făcut câte o mie de vaccinuri pe zi.
Ţinea cu evlavie post şi dădea celorlalţi bucăţica de carne ce se întâmpla să vină mai întotdeauna Miercurea sau Vinerea. La un moment dat s-a ivit ocazia de a se putea face recurs şi a fi astfel eliberaţi, lucru pe care l-au cerut mulţi.
I s-a propus şi doctorului Uţă aceasta, la care el a răspuns: ”Unde pot fi eu de mai mult folos, aici sau afară?” Şi a rămas în închisoare. A stat în celulă un an de zile cu Părintele Marcu şi cu Alexandru Ştefănescu, care-şi aminteşte cum împreună au citit Sf. Scriptură în întregime. Doctorul era cel care citea cu voce tare pentru toţi. Doctorul Uţă îşi fabricase singur tot felul de instrumente chirurgicale, pense, bisturie, cu care opera în închisoare. S-au întîmplat cazuri cînd medicinişti din Bucureşti au venit la Aiud ca să înveţe de la el medicină. La ieşirea din închisoare i s-a dat un post de medic, la ţară. Toată ziua era la „spital” pe care singur şi-l dotase. În scurt timp a devenit omul cel mai iubit, preţuit peste toate satele din împrejurimi. Nu primea nici o plată pentru munca lui. Şi cît ar fi vrut oamenii să-şi arate cumva recunoştinţa! Numai că doctorul lor nu mânca aproape nimic, ci numai fructe, dar nici de acestea nu primea… Sătenii s-au gândit ce s-au gândit şi au găsit o cale mai discretă de a-i dărui câte ceva: îşi deşertau în grădină, pe neobservate, traistele cu fructe. Şi astfel toată vara şi toamna puteau fi văzute, ca-n poveşti, grămezi de fructe sub pomii din grădinuţa doctorului Uţă. Securitatea s-a alarmat de popularitatea ce-o câştigase.
S-a hotărât de sus, ca doctorului să i se dea un post în Bucureşti, ca astfel să i se piardă ”aura”’… – doctorul a cerut Spitalul 9, neurologia. Nu i s-a dat voie să-şi dea ultimele examene şi a fost ţinut astfel pe o poziţie mai umilă… Însă s-a impus prin marea lui dăruire şi competenţă, încât toţi îi spuneau ”doctorul cel mare” – aici îl găseşte Veronica prin ’67.
Vor avea un fiu, Mircea. Dorinţa doctorului Uţă era ca fiul lui să-I slujească lui Dumnezeu, adică să devină preot, lucru care s-a şi întâmplat. A lăsat soţiei şi fiului această mare învăţătură ca moştenire: de a face pentru aproapele, totul, ca pentru Hristos. Veronica a continuat să-i scrie cu regularitate Părintelui Marcu cerându-i mereu sfatul.
(Mărturia părintelui Atanasie Ștefănescu – Mărturisirea unui creștin. Părintele Marcu de la Sihăstria, ediție îngrijită de monahul Filoteu Bălan, Editura Petru Vodă, 2007, pag. 43-45; Revista Rost, Anul X, numărul 106 din februarie 2012, p. 31)
Aurora
mai 22, 2014 @ 1:29 pm
Ce oameni mari ! Figuri de Pateric ! Suferință dostoievkiană și mult mai mult! Oare noi de ce am devenit așa de căldicei?
stefan10
februarie 13, 2016 @ 10:42 am
[quote name=”Aurora”]Ce oameni mari ! Figuri de Pateric ! Suferință dostoievkiană și mult mai mult! Oare noi de ce am devenit așa de căldicei?[/quote]
Aurora de unde stii ca suntem caldicei?
Rafael
octombrie 7, 2014 @ 9:00 pm
Nici nu știam de existența lui…
Călin Eugen
februarie 5, 2015 @ 6:49 pm
Cu greu îți poți reține lacrimile… Doctorul Uță, o poveste de la Dumnezeu…
Rebecca
februarie 6, 2015 @ 8:58 pm
Nici eu nu știam de existența lui. Acești oameni sunt comoara noastră. Mulțumim că săpați înspre ea, și o descoperiți și nouă!
Dan
februarie 7, 2015 @ 8:18 am
Nici nu este nevoie să le reții Eugen. Acest plâns vine din compasiunea față de martirii noștri, vine din pilda dragostei lor nestrămutată pentru Dumnezeu, pildă care ne-a rănit și nouă inimile cu rană duhovnicească, rană care strigă cu dor după prietenia lor sfântă, dor care ne arde până ce nu le vom urma pilda pentru a ne bucura în veac împreună.
Dan
februarie 7, 2015 @ 8:22 am
Rebeca, cu tot dragul săpăm și vă împărtășim și vouă aceste comori vii. Ne bucurăm ca niște copii când găsim evocări ale martirilor noștri, știuți și neștiuți.
Rămâi în preajmă și vei mai afla multe alte nume de martiri cvasi-anonimi, dar care sunt niște uriași prin jertfa și pilda vieții lor, cu nimic mai prejos de mucenicii cei din veac.
Rebecca
februarie 14, 2015 @ 12:34 pm
Rămân. 🙂
Alexandru
februarie 5, 2019 @ 11:54 am
OFF TOPIC – Am o rugamainte la toti cititorii acestui blog, mama mea Viorica este grav bolnava cu leucemie, dar eu cred si trag nadejde la Dumnezeu ca o mai poate salva, va rog din inima sa o pomeniti in rugaciunie voastre si daca aveti timp sa aprindeti si cate o lumanare pentru sanatatea ei.
Va multumesc din suflet!
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Ioan Alexandru Tatar
februarie 7, 2019 @ 2:03 pm
[quote name=”Alexandru”]OFF TOPIC – Am o rugamainte la toti cititorii acestui blog, mama mea Viorica este grav bolnava cu leucemie, dar eu cred si trag nadejde la Dumnezeu ca o mai poate salva, va rog din inima sa o pomeniti in rugaciunie voastre si daca aveti timp sa aprindeti si cate o lumanare pentru sanatatea ei.
Va multumesc din suflet!
Dumnezeu sa va binecuvanteze![/quote]
Alexandru, roaga-te pentru mama ta sfantului doctor fara de arginti Dumitru Uta!
gheorghe
februarie 7, 2019 @ 10:24 am
Cum sa nu plangi….
Model de roman, adica de crestin!
Dumnezeu sa- odihneasca in Imparatia Sa!