vezi galerie foto (10 foto)
Pr. Dumitru Zamisnicu
"Noi prea puțin ne pregătim de moarte. Alții, când ar vrea să mai facă ceva în direcția asta constată că e prea târziu, că și-au pierdut până și graiul și nici nu se mai pot măcar mărturisi. Unii creștini trăiesc parcă încredințați că nu vor muri niciodată. Dar Domnul ne atrage atenția: ”Privegheați, căci nu știți ziua când stăpânul casei va veni să ceară datoria morții de la noi: seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșului!”. De ne vom pregăti zilnic de moarte, niciodată nu vom păcătui."
  • 14 Octombrie 1910
  • Erbiceni, Iași
  • preot
  • 8 ani
  • Iași, Galați, Aiud, Ostrov, Socola
  • 15 Martie 1974
  • Bălteni, Probota, Iași
    • Credința în zeghe. Preot Dumitru Zamisnicu - Evocări

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Prima mea amintire despre părintele Zamisnicu este din anii ’72-’73. Eram la liceu şi am mers cu sora mea, Genovieva Sfatcu, să-l vizităm pe preotul „Z” la spitalul Socola (spital de psihiatrie din Iaşi), unde era internat sub supraveghere specială a Securităţii. Am auzit de la sora mea Aurora, care avea ore la spital ca student în anul şase la medicină, că profesorul Brânzei, şeful clinicii, se mira de puterea de a posti a preotului.

Nu mânca cu săptămânile şi totuşi avea o energie neobişnuită. Era un om deosebit, care a fost să fie preot; cu păr şi barbă albă, argintie, ochi ageri şi pătrunzători şi spirit charismatic. Avea tot timpul „urmaşi” în jurul lui, unii foşti călugări (Gherasim) sau călugăriţe (maica Eufimia şi Iuliana). A venit de multe ori pe str. Coşbuc din Iaşi să vorbească cu tatăl meu şi cu restul familiei.

Cea mai deosebită amintire o am din timpul unei ierni grele, când a venit la noi acasă. Imaginea rămasă în minte este de neuitat! Cu hainele negre, preoţeşti şi cu barba albă mare şi frumoasă. Şi dincolo de acestea, cu o înţelegere deosebită a lucrurilor spirituale...

(Mărturia lui Teodor Sfatcu - Credința în zeghe. Preot Dumitru Zamisnicu - evocări, ediție îngrijită de Dumitru Zamisnicu, editura Universitas XXI, Iași, 2013, p. 22)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii

Login cititori