Pr. Evghenie Hulea
  • 03 Ianuarie 1906
  • Poiana, Galați
  • ieromonah
  • 5 ani
  • Poarta Albă,Peninsula (Valea Neagră)
  • 23 Octombrie 1962

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Evghenie Hulea de la Mănăstirea Muşunoaiele a fost unul din cei mai reprezentativi slujitori ai Biserici care au luptat împotriva comunismului; monahul de pe Valea Zăbrăuţiului face parte din “Sfinţii închisorilor”. (...) Povestea sfântului de la Muşinoaiele merită cunoscută de generaţia născută după 1989, care are nevoie de repere morale într-o lume amorală. Situată într-un colţ de rai, departe pe apa Zăbrăuţiului, într-un cadru natural de o frumuseţe răpitoare, Mănăstirea Muşunoaiele a fost locul unde destinul l-a trimis pe Evghenie Hulea să îmbărbăteze cetele de luptători anticomunişti din Munţii Vrancei. Să ne îmaginăm o Românie sub teroare, cu soldaţii sovietici peste tot şi trupele Ministerului de Interne răscolind prin casele vrâncenilor în căutarea celor care se împotriveau cu arma în mână regimului (...).

În acea Românie sub teroare, în care fiecare căuta să-şi salveze propria-i piele şi să-şi protejeze familia, Evghenie Hulea a fost duhovnicul acestor luptători idealişti. Nu numai că le-a ascultat mărturisirile la ceasuri de taină în vreme de cumpănă, dar Evghenie Hulea a fost acel preot cu Crucea în mână care i-a adăpostit din faţa hăitaşilor regimului comunist, le-a dat pâinea cea de toate zilele atunci când cei din jur, de frică, le întorceau spatele. Arestat pentru că nu a divulgat gândurile din scaunul Spovedaniei şi a dat o bucată de pâine unui prizonier german, sfântul de la Muşunoaiele a fost torturat la închisorile din Focşani şi Galaţi, ca să-şi sfârşească zilele pe 23 octombrie 1962. Pare o naraţiune ruptă din tristele istorii ale epocii gulagurilor comuniste, dar este atât de aproape de noi, încât este păcat să nu cunoaştem oamenii care au ţinut capul sus atunci cînd tuturor le era teamă şi de propria-i umbră. La Mănăstirea Muşinoaiele, pe care destoinicul stareţ Cleopa Nechita a transformat-o după 1989 într-o Civitas Dei, mai trăiesc monahi care l-au cunoscut pe sfântul închisorilor şi poveştile lor ne fac să evadăm spiritual din mizeriile unei lumi intoxicată de luptele pentru putere. Mergeţi, dragi cititori, pe urmele sfîntului închisorilor de la Muşunoaiele, lăsaţi emisiunile electorale şi veţi descoperi un colţ de rai, populat cu istorii de martiri şi eroi!

(Valentin Muscă - Ziarul de Vrancea)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii