Cu ceva timp în urmă am avut ocazia să particip la un botez în Catedrala din Bacău. Este o biserică de dimensiuni foarte mari, care încă se află în construcție. Slujba a avut loc la capela din subsol, acolo unde se finalizează deja pictura.

Mare mi-a fost bucuria când am văzut pictați pe pereții acestei capele pe unii dintre episcopii și preoții care l-au mărturisit pe Hristos în timpul prigoanei comuniste: Episcopii martiri Grigorie Leu și Nicolae Popovici, și dumnezeieștii părinți Ilie Lăcătușu, Ilarion Felea, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Dimitrie Bejan, Florea Mureșanu, Haralambie Vasilache, Nicodim Măndiță și Constantin Galeriu. În plus, erau pictați și mari duhovnici români, care au păstorit poporul nostru spre Dumnezeu, chiar dacă nu au intrat în temnițele roșii. Dintre aceștia amintim pe părinții Elefterie Mihale și Teofil Pârâian. Și unii și alții erau pictați fără aureole de sfinți, așa cum sunt pictați de obicei în pronaos ctitorii, voievozii, episcopul locului, patriarhul și alți oameni pe care Biserica îi cinstește, chiar dacă nu au fost ridicați la rang de sfințenie.

Din cunoștințele noastre aceasta este prima catedrală ortodoxă română care are pictate pe zidurile sale chipuri ale noilor martiri ai neamului românesc. Astfel, acest lucru este nu numai îmbucurător dar constituie și un precent pentru ca și alte biserici și catedrale să fie împodobite cu recunoștința și cinstirea noilor martiri.

Nu în ultimul rând, vrednic de toată lauda este Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, cel care și-a dat binecuvântarea pentru această minunată lucrare duhovnicească.

(Claudiu Balan)

Comments   
 •  
 •  
 • Reply with quote
 • Quote

#1 Cristina David » 10-08-2012 02:36

Doamne ajută!

Din suflet m-am bucurat să găsesc pe site-ul dumneavoastră această noutate impresionantă în lumea ortodoxă din țară. Pe unii preoți i-am cunoscut personal, Părintele Ilarion Felea fiindu-mi rudă apropiată din partea mamei mele. Pe Părintele Stăniloae desigur că l-am cunoscut după ce a ieșit din închisoare, ei doi au fost prieteni nedespărțiți în viață.
Dumnezeu să le odihnească sufletele în Pacea Lui, tuturor martirilor din închisorile de tragică amintire.
Mulțumim domnului Claudiu Balan pentru alcătuirea acestui frumos articol/montaj cu icoanele zugrăvite în Catedrala din Bacău, așa am putut afla despre proiectul realizat cu pietate în memoria martirilor întru Hristos.

Cristina David

 •  
 •  
 • Reply with quote
 • Quote

#2 Administrator » 10-08-2012 15:49

Doamna Cristina, i-am transmis mesajul dumneavoastră lui Claudiu dar, fiind foarte strâns cu timpul din cauza organizării unei tabere de vară a Asociaței Ortodoxia Tinerilor, m-a rugat pe mine să vă transmit că la rându-i s-a bucurat mult de această noutate și vă mulțumește pentru cuvintele calde.
Domnul să vă aibe în pază!

Administrator

 •  
 •  
 • Reply with quote
 • Quote

#3 Maria » 11-08-2012 17:53

Ajută-ne Doamne să trăim în așa fel încât să nu ne fie zadarnică jertfa mărturisitorilo r din închisori care s-au supus tuturor caznelor omenești ca să ne fie nouă pildă!
Tinde Mâna Ta Cea Sfântă și binecuvantează această "lucrare minunată" care ne învață cum să-L iubim pe Domnul, cât și pe aproapele!
Auzi-ne Doamne și-Ți mulțumim!

Maria

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii