În data de 20 august 2000, Soborul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Moscovei) l-a canonizat pe Ţarul Nicolae al II-lea şi familia sa, împreună cu o mie două sute de Noi Mucenici şi Mărturisitori.

Canonizarea, la care au luat parte patriarhi şi episcopi ortodocşi din lumea întreagă, a avut loc în măreaţa Catedrală Hristos Mântuitorul, reconstruită de curând în Moscova, care era ea însăşi un simbol al reînvierii Rusiei. Până în momentul de față, peste 1.700 de mucenici au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă. Noii martiri şi mărturisitori ai Rusiei sunt prăznuiţi în duminica cea mai apropiată de 25 ianuarie, care este data morţii muceniceşti a Mitropolitului Vladimir de Kiev, primul episcop dintre noii martiri.

Icoana "Soborul noilor mucenici ai Rusiei" a fost pictată de vrednica de pomenire monahie Iuliania, cea care a renăscut atelierele iconografice de la Lavra Sfintei Treimi din Zagorsk.

Fericitul Părinte Dimitrie Bejan ne împărtășește, în amintirile despre crucea de la Oranki, o mărturie despre mucenicii care au înfruntat prigoana comunist-ateistă din Rusia.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii