vezi galerie foto (1 foto)
George Manu
"Eu nu vă vorbesc ca teolog, eu vă vorbesc ca om de șiință. Și toate minunile lui Hristos pot fi abordate cu toată rigoarea de știință, fără a avea pretenția că epuizăm misterul. Dar atâta cât este accesibil minții noastre din minunile și supranaturalul învățăturii lui Hristos avem datoria să-L epuizăm. Și eu ca intelectual creștin nu pot să nu-mi investesc întreaga capacitate intelectuală în a-L cunoaște pe Hristos."
 • 13 Februarie 1903
 • București
 • profesor
 • 13 ani
 • Aiud, Baia Sprie, Gherla
 • 02 Aprilie 1961
 • Aiud
  • George Manu - monografie
  • În spatele Cortinei de Fier. România sub ocupație rusească
  • George Manu și țara lui. Eseu subiectiv

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Fizicianul nucleelor atomice, Georges Manu, elevul doamnei Curie, vecin de pat, intrase în agonie; 15 bolnavi operați, sua în așteptarea operației, răspundeau agale colonelului, prinși în febră sau de legea conspirativă a tăcerii. Manu a și murit, spre disperarea sublimă a doctoriței bondoace (Balea), care venea de două ori pe zi, inclusiv duminica, făcându-i tot soiul de transfuzii și injecții.

Manu m-a recunoscut la sosire, un minut, afabil, și a intrat în agonie. Pe doctoriță o recunoștea mereu și se scula politicos, în capul oaselor prăpădite, și surâdea din hârca sfrijită.

Doctorița spunea matern:

- Ce-mi faci, domnule Manu?

Căuta să-i insufle viață și speranță. Îl implora să lupte, să reziste, să trăiască. Manu a pierit în Duminica Floriilor 1961[1]. Ultimele cuvinte, repetate în comă de zeci de ori, au fost:

- Inamicul cere noi victime. Dușmanul cere victime.

Fizicianul intrase în Garda de Fier, încercase un partid neo-liberal cu vechiul liberal carlist, inginer Ion Bujoi (director la Petroșani și proprietar de mine și industrii), a intrat în pușcării comuniste. A dat bătălia în Zarca ultimei rezistențe, fortul reacțiunii române. Pus sub zăbrele, a fost profesor favorit de engleză, după cum eu am fost de germană și franceză.

(Petre Pandrea - Reeducarea de la Aiud, Editura Vremea, București, 2000, p. 260)


[1] Paștele anului 1961 a fost sărbătorit în data de 9 aprilie. Prin diferență, Duminica Floriilor a căzut pe 2 aprilie, fapt ce confirmă că data morții profesorului George Manu a fost consemnată corect în certificatul de deces și în fișa matricolă penală. Mulți ani la rând s-a încetățenit informația că data de 12 aprilie 1961 a fost data morții profesorului, ceea ce este imprecis.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii