Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Pr. Ioan Berghian
  • 15 Mai 1897
  • Secășel, Brașov
  • preot
  • 10 ani
  • Caracal, Arad, Uranus, Jilava, Aiud, Gherla
  • 11 Noiembrie 1958

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

În anul 2007 aveam bucuria de a publica la Patriarhia Română, în calitate de coautor şi coordonator, lucrarea „Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist“. Era rezultatul unui demers dificil, mai ales din cauza unui acces limitat la arhivele Securităţii, nu din partea CNSAS, ci a lipsei unor evidenţe care să-l îndrume pe cercetător la sursele corespunzătoare. Iar printre cei 207 martiri ortodocşi identificaţi se număra şi părintele Ioan Berghian din Arad. La vremea aceea documentarea a fost deficitară, deoarece am putut redacta o fişă biografică doar în baza unor documente găsite întâmplător şi fără a cunoaşte măcar data exactă, locul şi împrejurările în care a murit.

Cu părintele Berghianu am trăit o experiență demnă de timpurile catacombelor. Înainte de greva generală a foamei de la Aiud, părintele a transmis zecilor de celule din latura unde se afla, prin mijloacele specifice din închisoare, Sfânta Împărtășanie și, în ziua hotărâtă, ne-am mărturisit de la distanță părintelui, care ne-a dat dezlegarea și ne-a împărtășit. (...)

L-am cunoscut prin 1933, era profesor în Petroșani. Caracter frumos, om de nădejde ca profesor. Apreciat și stimat, cult, senin și integru. După ultima grevă a foamei la Aiud, ca pedeapsă, peste 100 de inși au fost duși la Gherla la penitenciar. După vreun an, la întoarcere, profesorul Gheorghe Manu mi-a telefonat prin morse: „Am dus-o greu; regim sever. Am cunoscut acolo un preot mare: Ioan Berghianu, profesor la Arad.” Deci acum am aflat că făcea și el temniță.

Mai târziu l-am întâlnit în aceeași celulă. Era bolnav de nervi și slăbit. Dar câtă cuviință, cât bun simț se observa încă la acest om ales!  Boala nu-l împiedica să rămână ce a fost: un om distins.

(Pr. Nicolae Grebenea - Amintiri din întuneric, ediția a II-a completată, Editura Scara, București, 2000, pp. 270, 339)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii