Martirii uitați ai României
Nu puțini sunt cei care afirmă că pământul românesc este un pământ sfânt pentru că nu puțini au fost cei care și-au vărsat sângele pentru apărarea credinței și a țării. Puțini sunt însă cei care știu că mulți dintre acești martiri au fost oameni ai legii care au murit din cauza regimului comunist. Florin Șinca, comisar-șef de Poliție, a înțeles că e de datoria noastră, a celor de azi, să nu uităm trecutul. A ales să prezinte viața polițiștilor care și-au dat viața, pentru că nimeni n-a scris despre ei. Astfel a luat naștere cartea „Martirii Poliției Române. Distrugerea poliției sub regimul comunist”.
Volumul a fost lansat astăzi la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. În deschidere a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru martirii polițiști. Tot astăzi a fost lansat și filmul cu același nume, după scenariul lui Florin Șinca și în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu. Documentarul prezintă viața polițiștilor care au murit, au fost deportaţi, care au fost urmăriţi toată viaţa, pentru ,,vina” de a fi apărat ţara, creştinismul, Poliţia, în perioada 1944-1964.
„Este vorba de ofiţeri şi agenţi de poliţie creştini. Acesta este lucrul care m-a impresionat cel mai mult, faptul că ei au mărturisit credinţa, au ţinut icoane, au cerut să aibă simple cruci de lemn în celulă. Evident li s-a refuzat, au fost prigoniţi, au fost ucişi, au fost urmăriţi de un regim potrivnic creştinismului. Asta m-a impresionat şi cred eu că am reuşit să introduc în paginile acestor cărţi”, a declarat pentru TRINITAS TV Florin Şinca, comisar şef de poliţie.
La eveniment au luat parte oficialități ale Statului, ale Poliției Române, academicieni, oameni de cultură și știință, artiști, preoți, precum și urmași ai martirilor. Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
Sunt aici şi ca invitat al dl. comisar şef Florin Şinca, dar şi ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a transmite din partea Preafericirii Sale un cuvânt de felicitare Poliţiei Române pentru aniversarea din ziua praznicului Bunei Vestiri – Ziua Poliţiei Române, dar şi pentru a transmite un cuvânt de felicitare, de recunoştinţă şi de încurajare domnului comisar şef care nu este doar un istoric al poliţiei român – dl academician Dan Berindei, Vicepreşedintele Academiei Române a subliniat preocupările istoriografice ale domnului Comisar şef – iar mie îmi revine plăcerea să amintesc că domnia sa este în aceeaşi măsură îndrăgostit de Biserica neamului său cum este îndrăgostit de instituţia pe care o slujeşte, Poliţia Română”, a mărturisit PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
„Totul se bazează pe cercetare, pe documente, pe arhive, pe realitate şi suntem puşi în faţa dramei care s-a petrecut în acest domeniu, în general puţin cunoscut în ascunzişurile sale. Este o carte extrem de interesantă şi ar fi bine să o citească cât de multă lume şi mai ales cât mai mulţi tineri”, a spus Acad. Dan Berindei.
„În ultimele două decenii şi jumătate au fost publicate numeroase volume referitoare la victimele comunismului, dar este pentru prima oară când ceea ce autorul însuşi numea patimile şi răstignirea Poliţiei Române devine obiectul unei cercetări asidue şi avizate concretizate în paginile lucrării de faţă” a precizat principele Ștefan Dimitrie Sturdza.
Evenimentul de este prilejuit de Ziua Poliției Române, sărbătorită în fiecare an de Buna Vestire.
(Basilica)
alexandruu
martie 4, 2015 @ 9:11 am
[url]https://www.youtube.com/watch?v=jAYDrzPDT2A[/url]
Martiri Politiei Române- regia: Andrei Teodorescu
[url]https://www.youtube.com/watch?v=_oWmscdCjeg[/url]