Skip to content

3 Comentarii

 1. Simona
  februarie 18, 2014 @ 10:46 am

  Doamne iartă-mă şi-ţi mulţumesc pentru toate încercările pe care mi le pui în viaţa mea. Mai mare dovadă de dragoste a lui Dumnezeu nu este alta decât faptul că, prin toate necazurile vieţii, încearcă să-ţi deschidă ochii, mintea şi sufletul ca să poţi să auzi cuvântul Lui.
  Mântuirea noastră vine din suferinţă.
  Iisus a suferit pentru noi din dragoste.
  Doamne ajută-mă să pot găsi şi eu calea, lumina, adevărul şi viaţa veșnică.

  Răspunde

 2. Adrian
  februarie 19, 2017 @ 1:29 am

  Iertare, văd că scrieți în scurtul CV din lateral că Valeriu Gafencu s.a născut în 1920, pe când toate celelalte site.uri vorbesc despre anul 1921. Dacă aveți alte informații, vă rog să le publicați. Dacă nu, vă rog să rectificati. Doamne.ajută!

  Răspunde

 3. Dan
  februarie 19, 2017 @ 3:59 pm

  Doamne ajută!
  Informația este preluată din biografia lui Valeriu din cartea „Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist”, apărută în anul 2007 sub egida EIBMBOR (p. 257). Știm că circulă și varianta de 21 ianuarie 1921, așa cum este consemnat chiar în fișa matricolă penală a lui Valeriu: [url]http://www.biblioteca-represiunii.ro/Fise%20matricole%20penale%20-%20detinuti%20politici/G/G%2001.%20Gaal%20-%20Gauroiu/Gafencu%20(Gafinco)%20Valeriu/[/url]

  Mai precis însă vorbim nu de o diferență de un an, ci de 28 de zile între cele două variante. Numai că nu putem explica diferența aceasta nici măcar cu diferența dintre stilul vechi și stilul nou, ținând cont că Valeriu s-a născut în Basarabia, pentru că diferența este de doar 13 zile.
  Avem însă mărturia lui Ioan Ianolide, cel mai bun prieten al lui Valeriu, care relatează în memoriile sale că Valeriu „se născuse în Basarabia în Ajun de Crăciun, la 24 decembrie 1920.”. Ținând cont că au stat nedespărțiți vreme de câțiva ani prin gulagul comunist, este de la sine înțeles că și-au sărbătorit și zilele de naștere împreună. E greu de crezut că Ioan s-a înșelat în privința zilei și lunii de naștere a celui mai bun prieten, ținând cont că era și o zi foarte ușor de reținut (ajunul Crăciunului).
  Mai avem și mărturia doamnei Valentina Gafencu care relatează că este sora cea mai mare a lui Valeriu, dintre cele 3, dar că el era cel mai mare dintre toți frații. Deci primul născut. Și în continuare, doamna Valentina spune că este născută în anul 1921.
  http://www.fericiticeiprigoniti.net/valeriu-gafencu/1214-valeriu-gafencu-portret-de-familie
  Ținând cont de acest reper cronologic, cât și de legea firii, care reglează distanța dintre nașteri la cel puțin 10 luni diferență, e foarte puțin probabil ca Valeriu să se fi născut în anul 1921, la fel ca și sora sa Valentina, chiar dacă am presupune că dânsa s-a născut spre sfârșitul anului. Nu spun imposibil, dar foarte, foarte puțin probabil să se fi născut chiar în același an.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *