Monumentul „Calvarul Aiudului”
Monumentul Calvarul Aiudului a fost înălțat la inițiativa fostului luptător anticomunist Gheorghe Brahonschi împreună cu alți camarazi de suferință, ca simbol al biruinței lui Hristos, prin aleșii săi, împotriva prigonitorilor comunist-ateiști. Locația aleasă a fost Râpa Robilor, locul în care trupurile neînsuflețite ale mărturisitorilor din temnița Aiudului erau aruncate de ighemonii neamului românesc.
Concepția monumentului a fost realizată de arhitectul Anghel Marcu în colaborare cu arhitecții Nicolae Goga și Liliana Chiaburu, monumentul fiind alcătuit din două rânduri de câte 7 cruci îngemănate care simbolizează unitatea în suferinţă pe care au avut-o mucenicii, iar crucea ce-a mare de deasupra reprezintă “crucea neamului românesc” pe care ei au dus-o în spate.
Construcția s-a finalizat în anul 1999 iar în anul 2000, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, IPS Bartolomeu Anania, trecut și el prin temnița Aiudului, a sfințit Sfânta Masă din interiorul monumentului.
Osuarul cu sfintele moaște care s-au găsit până acum la săpăturile din Râpa Robilor se află sub altarul din interiorul monumentului. Tot acolo se află și Icoana Maicii Domnului cu sfinții închisorilor.
Ca un testament profetic, rămân peste generații aceste cuvinte ale părintelui mărturisitor Liviu Brânzaș: „Iată-ne reîntorşi acasă. Aiudul este, de fapt, casa noastră. Aici suntem noi înşine. Sunt convins că va veni o vreme când va constitui un titlu de onoare şi nobleţe naţională când cineva va spune: “Şi tatăl meu a fost la Aiud!”. (Raza din catacombă)
{gallery}locatii-pelerinaje/schitul-inaltarea-sfintei-cruci-aiud{/gallery}
Nic
decembrie 5, 2012 @ 5:34 pm
Ar trebui să menționați și numele artistului/arhitectului care a conceput acest deosebit monument. Este o muncă uriașă în tot procesul de creație și construcție a unui asemenea monument și autorul merită să i se acorde creditul cuvenit, așa cum și unui pictor i se cere să își semneze pictura. Cu atât mai mult cu cât în peisajul artei publice (monumentale) din Romania nu e ușor să găsești lucrări la valoarea estetică și conceptuală a monumetului de la Aiud. Spun asta pentru că și eu sunt artist și am colaborat la mai multe lucrări de „public art” în afară. Am făcut un „research” pe internet ca să aflu autorul și l-am aflat destul de greu. Nici măcar site-ul dedicat monumentului în sine nu îl specifică, ceea ce m-a surprins foarte mult.
Deci, iată ce am găsit: autorul este arh. Anghel Marcu (decedat în 1998), iar colaboratorii arh. Nicolae Goga (decedat în 1995) și arh. Liliana Chiaburu (de pe bloggul dânsei am reușit să aflu aceste detalii.
Pentru acest proiect arh. Anghel Marcu a fost premiat de către Uniunea Arhitecților din România.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii, aceasta este sursa: [url]http://atelieruldearhitectura.blogspot.com/2010/04/arh-anghel-marcu-calvarul-aiudului-rapa.html#ixzz2ECRQYc2Q[/url]
Administrator
decembrie 6, 2012 @ 1:39 pm
Doamne ajută, domnule Nicolae!
Aveți perfectă dreptate, noi nu ne-am gândit la aceste detalii când am publicat materialul dar în urma sesizării pe care ați făcut-o am adus completările de rigoare.
Mulțumim mult!