vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Nicolae Adam
  • 23 Februarie 1891
  • Letea Veche, Bacău
  • preot
  • 1 ani
  • Bacău, Jilava, Galați
  • 10 Noiembrie 1959

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

S-a născut la 23 februarie 1891, într-o familie simplă, din Letea Veche, jud. Bacău. A urmat Seminarul teologic „Veniamin Costachi“ din Iaşi, apoi, în 1915, a fost numit ca paroh la Răcătău, jud. Bacău.

Râvna pe care o depunea în slujirea pastoral-misionară a atras atenţia organelor locale ale statului şi de partid, care nu acceptau manifestările religioase. A fost anchetat în mai multe rânduri, prima dată în 1954, apoi în 1958, când a fost şi arestat.

A fost acuzat de „activitate legionară“, obişnuita învinuire adusă clericilor ortodocşi, apoi de „uneltire contra ordinii sociale“, prin faptul că submina „transformarea soci-alistă a agriculturii“. De asemenea, organelor de represiune nu le-a scăpat din vedere ajutorul material oferit de părintele Adam unor soldaţi germani, care în 1945 se ascundeau în pădurea Horgeşti, din apropierea localităţii.

Chiar dacă acuzaţiile la adresa sa nu aveau suportul juridic procedural, la 24 septembrie 1958 părintele Adam a fost condamnat la 10 ani de „închisoare corecţională“. Nu a putut rezista regimului de detenţie din închisorile comuniste, încât la 10 noiembrie 1959 a decedat în penitenciarul din Galaţi.

(Adrian Nicolae Petcu - Ziarul Lumina, ediția electronică din 13 februarie 2010)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii