vezi galerie foto (8 foto)
Ep. Nicolae Popovici
"E greu să fii devotat până la moarte lui Hristos, Dumnezeul nostru. E mare lucru şi minunat să duci, în tine şi prin tine şi-n alţii, la biruinţă finală, Duhul lui Hristos împotriva duhului veacului acestuia, care pe atâţia îi amăgeşte şi-i duce la pierzare!"
 • 03 Ianuarie 1903
 • Biertan, Târnava Mare
 • episcop
 • Mânăstirea Cheia
 • 20 Octombrie 1960
 • Biertan
  • Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
  • Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903-1960). Monografie istorică

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

18 iulie 1946
„Viator”


NICOLAE POPOVICI
Episcop de Oradea Mare

Născut la 1903 în comuna Biertan, judeţul Târnava Mare.

Studiile secundare le-a făcut la liceul Andrei Şaguna din Braşov, iar cele superioare la academia teologică din Sibiu şi la Facultatea de teologie din Cernăuţi.

După aceea a mai făcut studii de specializare la Atena, München, Leipzig şi Breslau.

După ce-şi formează astfel o cultură teologică şi generală temeinică este numit profesor la academia teologică din Sibiu, fiind călugăr-cleric.

La 28 aprilie 1936 este ales episcop al eparhiei Oradea Mare.

La 1 iunie 1936 a fost hirotonit arhiereu în catedrala mitropolitană din Cluj.

La 2 iunie, a doua zi deci, a avut loc, la Palatul Regal din Bucureşti ceremonia investiturii lui de către Rege. La 28 iunie a avut loc instalarea lui în scaunul de episcop al Oradiei Mari.

După cedarea Ardealului de Nord, episcopul N. Popovici a rămas neclintit, alături de popor, dar, după puţină vreme, a fost expulzat, deoarece era un bun animator de mase. La Oradea a revenit după război.

În eparhia lui a rezolvat problema concubinajului, această plagă socială, cununându-se, la îndemnul său, 12 mii de concubini, fără a mai socoti intrarea în legalitate a 30.000 copii ai concubinilor, cifră fără precedent în istoria misiunii interne a Bisericii Ortodoxe Române.

A scris printre altele: 1. „Lespezi de altar. Cuvântări”, Beiuş, 1942, 176 pagini; 2. „Epicleza euharistică”, Sibiu, 1933, 351 + 8 pag; 3. „Începuturile nestorianismului, Sibiu, 1933, 76 pagini.

Este un om tânăr, înzestrat cu alese calităţi sufleteşti, cu putere de muncă, inteligenţă, hotărât, dotat cu o cultură superioară, nu numai teologică, dar şi generală; are, pentru viitor, drumul larg deschis spre culmi, nu nebănuite, ci sigure; spre el se îndreaptă privirile clerului inferior şi superior, când se discută problema succesiunii la tronul patriarhal.

(ACNSAS, fond Informativ, dosar 2669, vol. 2, f. 60-61; Document reprodus în lucrarea Despre curajul de a rosti: Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, ediție îngrijită de George Enache și Adrian Nicolae Petcu, Editura Partener, Galați, 2009, pp. 111-112)

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii