vezi galerie foto (8 foto)
Ep. Nicolae Popovici
"E greu să fii devotat până la moarte lui Hristos, Dumnezeul nostru. E mare lucru şi minunat să duci, în tine şi prin tine şi-n alţii, la biruinţă finală, Duhul lui Hristos împotriva duhului veacului acestuia, care pe atâţia îi amăgeşte şi-i duce la pierzare!"
 • 03 Ianuarie 1903
 • Biertan, Târnava Mare
 • episcop
 • Mânăstirea Cheia
 • 20 Octombrie 1960
 • Biertan
  • Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
  • Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903-1960). Monografie istorică

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

131/4 aprilie 1950

NOTĂ

Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a venit la Bucureşti spre a lua de la Ministerul Cultelor „bun de tipar”, pentru pastorala sa de Paşti [şi] a afirmat în legătură cu aceasta în ziua de 28 martie a.c., următoarele:

„Cei de la Culte îmi fac greutăţi. Spun că nu am respectat normativul dat de ei, adică nu am tratat despre cele trei probleme pe care trebuia să le ating:

1. Planul de Stat;

2. Lupta pentru Pace;

3. însămânţările de primăvară.

Eu prefer să nu dau pastorală de Paşti, decât să introduc în ea lucruri care îmi alungă credincioşii din biserici. Deştepţii de la Culte nu cunosc realităţile de pe teren; cu prilejul citirii în biserici a ultimei pastorale a Sf. Sinod, în legătură cu lupta pentru pace, credincioşii au părăsit biserica, când au văzut despre ce e vorba. Mai mult: în unele biserici au avut loc chiar unele incidente. Într-un sat din Bihor, un tânăr a început să strige: «Lasă-ne părinte cu lupta asta a D-voastră pentru pace. Noi vrem război nu pace. Numai războiul ne poate scăpa de chinurile de azi, când ni se ia totul, de ne mor copiii de foame».

„Eu - a continuat episcopul Nicolae Popovici - nu vreau să se mai repete asemenea scene. În pastorală nu voi introduce nimic cu caracter politic. Politică să facă Guvernul! Biserica îşi are politica ei spirituală, care nu se potriveşte cu politica regimului.

Domnul Stanciu Stoian mi-a spus într-o zi: «Aş vrea să-l ştiu odată mulţumit şi pe vlădicul de la Oradea». I-am răspuns: «Vlădicul de la Oradea ar fi fericit să poată spune cândva că e mulţumit».”

„Cu prilejul dezlipirii Maramureşului de la Episcopia Oradiei i-am spus lui Stanciu Stoian: «Actul ce s-a făcut, fără ştirea mea şi a credincioşilor Maramureşului, este oricând discutabil. El nu se bazează pe documentele care există la Sinod, în legătură cu această problemă. Mâine, când mi se va oferi prilejul voi publica aceste documente spre a se vedea nedreptatea făcută Episcopiei Oradiei şi credincioşilor Maramureşului».

«Care mâine?», a întrebat ministrul.

«Mâine» - i-am răspuns tot sibilic.

«Interesant», a zis ministrul.

«Ştiu că linia mea nu convine regimului. Dar eu nu-mi trădez Biserica, atâta vreme cât ştiu că poporul stă zid în jurul meu».

Nicolae Popovici plângându-se Patriarhului Justinian, în legătură cu cele de mai sus, acesta i-a răspuns: «Ascultă de ei, dar fă ce ştii, aşa cum o fac eu»”.

SURSE: „M. Stănescu” şi „Matei”

Valoare: serioasă
Observaţiunile Biroului:

S-a prezentat un referat la cabinet, în care s-a[u] făcut propuneri - în baza probelor anexate - ca Nicolae Popovici să fie deferit justiţiei, pentru activitatea sa instigătoare contra regimului actual.

(ACNSAS, fond Informativ, dosar 2669, vol. 1, f. 42-43; Document reprodus în lucrarea Despre curajul de a rosti: Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, ediție îngrijită de George Enache și Adrian Nicolae Petcu, Editura Partener, Galați, 2009, pp. 131-132)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii