vezi galerie foto (8 foto)
Ep. Nicolae Popovici
"E greu să fii devotat până la moarte lui Hristos, Dumnezeul nostru. E mare lucru şi minunat să duci, în tine şi prin tine şi-n alţii, la biruinţă finală, Duhul lui Hristos împotriva duhului veacului acestuia, care pe atâţia îi amăgeşte şi-i duce la pierzare!"
 • 03 Ianuarie 1903
 • Biertan, Târnava Mare
 • episcop
 • Mânăstirea Cheia
 • 20 Octombrie 1960
 • Biertan
  • Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
  • Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903-1960). Monografie istorică

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Tov. Inspector,

În calitatea mea de om de serviciu, la Episcopia Ortodoxă Română Oradea, vă aduc la cunoştinţă următoarele, pentru a le comunica şi Dvs. celor în drept a le cunoaşte şi a lua măsurile pe care le impun împrejurările. La încadrările din 1949, Prea Sf. Episcop Nicolae Popovici, m-a îndepărtat de la Episcopie şi m-a încadrat la şcoala de cântăreţi - pentru a se răzbuna împotriva mea, pentru atitudine pe linia sindicală.

În toamna anului 1949, prin bunăvoinţa cadrelor de la Episcopie şi a păr. Vicar Andrei Coman, am fost transferat cu post cu tot, înapoi la Episcopie, unde lupta noastră sindicală, trebuia dusă mai departe ca şi până atunci. Onoratul Minister a aprobat transferarea, Episcopul însă a făcut scandal, pe chestia aducerii mele înapoi la Episcopie. Acum, Prea Sf. se ţine mereu de capul meu şi vrea cu orice chip să mă pedepsească cu destituirea, înscenându-mi un dosar cu acuze grave, aşa bunăoară mi-a trimis o adresă semnată numai de Prea Sf. Sa, în care adresă, mă insultă grav ca om cu familie. Alăturat vă trimit adresa în copie. Mă gândesc să-l împrocesuez, dar nu ştiu ce să fac. În şedinţa Consiliului Eparhial în lipsă de dovezi m-a consimţit. Atunci episcopul a ieşit afară furios din şedinţă şi a zis că mă va destitui de la sine putere.

Permanent se poartă cu noi şi cu funcţionarii ca un director, nu ca părinte sufletesc, recompensă de muncă dă numai la oamenii lui, iar pe noi permanent ne ameninţă cu destituirea şi alte insulte grave.

Oradea, la 28 ianuarie 1950

TRĂIASCĂ REPUBLICA POPULARĂ ROMÂNĂ!

ss/Zaharia Moga

(ACNSAS, fond Informativ, dosar 2669, vol. 1, f. 55. Document reprodus în lucrarea Despre curajul de a rosti: Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, ediție îngrijită de George Enache și Adrian Nicolae Petcu, Editura Partener, Galați, 2009, p. 129)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii