vezi galerie foto (8 foto)
Ep. Nicolae Popovici
"E greu să fii devotat până la moarte lui Hristos, Dumnezeul nostru. E mare lucru şi minunat să duci, în tine şi prin tine şi-n alţii, la biruinţă finală, Duhul lui Hristos împotriva duhului veacului acestuia, care pe atâţia îi amăgeşte şi-i duce la pierzare!"
 • 03 Ianuarie 1903
 • Biertan, Târnava Mare
 • episcop
 • Mânăstirea Cheia
 • 20 Octombrie 1960
 • Biertan
  • Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
  • Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903-1960). Monografie istorică

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Notă,

Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei semnalat în numeroase note anterioare cu manifestări instigatoare, continuă a avea aceeaşi atitudine şi în prezent.

Astfel, cu ocazia unei procesiuni ce a avut loc la mănăstirea Izbuc-Bihor, în prezenţa a cca. 1.000 credincioşi, Popovici a afirmat că „astăzi” conducătorii nu sunt alături de D-zeu şi nici nu cred în el; acestor oameni nu le vor reuşi planurile lor, căci fără D-zeu nu se va face nimic.

În continuare, Nicolae Popovici a afirmat următoarele: „Oamenii uită de D-zeu şi din nimic se ridică în posturi de răspundere şi caută să ajungă în posturi cât mai mari, fără să se gândească că acele grade le poate pierde, dar pe D-zeu nu poate să-l piardă niciodată, deoarece credincioşii trebuie să lupte cu duşmanul care este contra lui D-zeu. Să mergem pe drumul pe care a mers Cristos, pe drumul presărat de sânge. Dovada sunt ucenicii care au fost arşi de vii pe rug şi omorâţi în chinurile cele mai grele. De aceea, fiecare creştin, fiecare credincios, trebuie să lupte pentru credinţă”.

La sfârşitul predicii, Popovici a îndemnat pe cei prezenţi să lupte „pe linia religiei contra duşmanului, care nu vrea să ştie de D-zeu şi de suferinţele Mântuitorului”.

Venit în Bucureşti, după ce participase la sărbătorirea a 30 ani de păstorire a mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, Popovici a afirmat unei cunoştinţe următoarele:

„A fost o sărbătorire sumbră, ca vremurile pe care le trăim. De altfel, într-o atmosferă de tensiune pe care o trăieşte toată ţara, nici nu era locul unei asemenea sărbători. Ţăranii, furioşi pe noile dispoziţiuni cu privire la colectări sunt gata să izbucnească la prima scânteie ce se va aprinde. Regimul stă pe un vulcan, fără să-şi dea seama de acest lucru”.

SURSE: DRSP Oradea şi „M. Stănescu” Valoare: serioasă

Rap. nr 13/14377/1950

J1. nr. 249691/1950

Măsuri luate: Se semnalează spre ştiinţă.

(ACNSAS, fond Informativ, dosar 2669, vol. 1, f. 130-131; Document reprodus în lucrarea Despre curajul de a rosti: Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, ediție îngrijită de George Enache și Adrian Nicolae Petcu, Editura Partener, Galați, 2009, p. 135)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii