Notă a informatorului „Adrian Cozmescu” privind cunoştinţele lui Nicu Steinhardt (30 decembrie 1970)
1970 decembrie 30.
Notă a informatorului „Adrian Cozmescu” privind cunoştinţele lui Nicu Steinhardt.
Consiliul Securităţii Statului
ISMB
Strict secret
Ex.unic
126/I.A./30.XII.1970
Notă
Nicu Steinhardt a fost bolnav în zilele de 26-28 decembrie 1970, a avut o criză de intestine, care s-a repetat după un răstimp relativ lung, se pare o revenire a vechii afecţiuni TBC intestinal. Nu a consultat acum nici un medic, ci şi-a administrat nişte calmante puternice care au avut efect. Se teme că divinitatea şi-a întors faţa de la el pentru presupusele lui păcate grele şi că-l lasă pradă bolilor şi suferinţelor care se repetă periodic, fie sub forma unor grele afecţiuni ale prostatei, rinichilor, intestinelor, fie a unor accidente ca cel suferit acum vreo doi ani. Deocamdată este cam pesimist în legătură cu trecerea sa la monahism din cauza opreliştilor care i se pun în cale, mai ales a interdicţiei de a se primi în mănăstiri laici ca el, despre care a aflat de la episcopul Romanului şi Huşilor.
Continuă însă a fi în corespondenţă cu preotul Mina Dobzeu de la mănăstirea din Huşi.
A primit felicitări de la Sanda şi Vlad Stolojan de la Paris, ca şi de la Virgil Ierunca şi soţia acestuia tot de acolo. Stolojan îl asigură că-l poate găzdui dacă s-ar putea deplasa la Paris.
După vizitarea mormântului de la Mănăstirea Cernica al fratelui Arhimandritului Haralambie Vasilache de la Boston (SUA), despre care s-a relatat în nota precedentă, i-a scris acestuia şi a primit un răspuns care cuprinde mai multe felicitări de sărbători.
Continuă să dea lecţii particulare de engleză. A fost foarte afectat de moartea criticului Vladimir Streinu, fostul său coleg de lot la închisoare şi apoi marele său sprijinitor, graţie căruia a obţinut şi o pensie de 700 lei de la Fondul literar, cu care îşi întregeşte modesta sa pensie de 800 de lei primită în calitate de fost salariat al statului.
Nu manifestă interes pentru discuţiile politice, pe care le evită din cauza incompetenţei sale în acest domeniu. Continuă să aprobe însă politica regimului Ceauşescu1, considerând-o mult mai liberală şi cu mari merite în special sub raportul relaţiilor externe, graţie cărora a atins un înalt grad de prestigiu şi popularitate în străinătate.
Crede că nu există nici un motiv care să îndreptăţească opinia că regimul actual ar fi slab sau expus căderii. Este convins că Dumnezeu veghează pentru ca Ceauşescu să aducă mari servicii poporului român, chiar dacă acesta nu ştie acest lucru.
„Adrian Cozmescu”
Ob[servaţii]: Nicu Steinhardt, fost condamnat pentru activitate duşmănoasă, este în atenţia indicativului 126/D.N. unde se va exploata nota.
Lt.-maj. Ionescu Alex
(ss./olograf)
(ACNSAS Fond informativ, dosar nr. 207, volumul 5, ff. 34-35; document reprodus în lucrarea Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii (1959-1989), ediție îngrijită de Clara Cosmineanu, Editura Nemira, București, 2005, pp. 156-157)
1. Defapt o dezinformare a informatorului. Părintele Nicolae nu a avut nicio afinitate față de Nicolae Ceaușescu, cu atât mai puțin față de dictatura acestuia.