Notă informativă despre viața și activitatea episcopului Nicolae Popovici de Oradea – 19 iulie 1946
18 iulie 1946
„Viator”
NICOLAE POPOVICI
Episcop de Oradea Mare
Născut la 1903 în comuna Biertan, judeţul Târnava Mare.
Studiile secundare le-a făcut la liceul Andrei Şaguna din Braşov, iar cele superioare la academia teologică din Sibiu şi la Facultatea de teologie din Cernăuţi.
După aceea a mai făcut studii de specializare la Atena, München, Leipzig şi Breslau.
După ce-şi formează astfel o cultură teologică şi generală temeinică este numit profesor la academia teologică din Sibiu, fiind călugăr-cleric.
La 28 aprilie 1936 este ales episcop al eparhiei Oradea Mare.
La 1 iunie 1936 a fost hirotonit arhiereu în catedrala mitropolitană din Cluj.
La 2 iunie, a doua zi deci, a avut loc, la Palatul Regal din Bucureşti ceremonia investiturii lui de către Rege. La 28 iunie a avut loc instalarea lui în scaunul de episcop al Oradiei Mari.
După cedarea Ardealului de Nord, episcopul N. Popovici a rămas neclintit, alături de popor, dar, după puţină vreme, a fost expulzat, deoarece era un bun animator de mase. La Oradea a revenit după război.
În eparhia lui a rezolvat problema concubinajului, această plagă socială, cununându-se, la îndemnul său, 12 mii de concubini, fără a mai socoti intrarea în legalitate a 30.000 copii ai concubinilor, cifră fără precedent în istoria misiunii interne a Bisericii Ortodoxe Române.
A scris printre altele: 1. „Lespezi de altar. Cuvântări”, Beiuş, 1942, 176 pagini; 2. „Epicleza euharistică”, Sibiu, 1933, 351 + 8 pag; 3. „Începuturile nestorianismului, Sibiu, 1933, 76 pagini.
Este un om tânăr, înzestrat cu alese calităţi sufleteşti, cu putere de muncă, inteligenţă, hotărât, dotat cu o cultură superioară, nu numai teologică, dar şi generală; are, pentru viitor, drumul larg deschis spre culmi, nu nebănuite, ci sigure; spre el se îndreaptă privirile clerului inferior şi superior, când se discută problema succesiunii la tronul patriarhal.
(ACNSAS, fond Informativ, dosar 2669, vol. 2, f. 60-61; Document reprodus în lucrarea Despre curajul de a rosti: Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, ediție îngrijită de George Enache și Adrian Nicolae Petcu, Editura Partener, Galați, 2009, pp. 111-112)