O carte document în calea uitării – „Adolescenţi în zeghe”
Deţinuţi politici, istorici şi elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” s-au numărat printre cei care au participat, miercuri după-amiază, în Sala Mare a Primăriei Oradea, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Adolescenţi în zeghe”, o carte de memorii a fostului deţinut politic Traian Bodea, din Beiuş.
Cartea „Adolescenţi în zeghe”, apărută la Editura Duran’s, este o carte de memorii despre viaţa petrecută în închisorile comuniste de Traian Bodea, arestat la 15 ani şi nouă zile în timp ce era la ora de limba franceză (în 2 noiembrie 1956) şi care a petrecut următorii trei ani şi jumătate din viaţă în puşcării. Şi-a petrecut, astfel, adolescenţa în zeghe, prin penitenciarele Oradea, Cluj, Aiud, Ocnele-Mari şi Mărgineni, alături de mii de alţi tineri condamnaţi, unii dintre ei, pentru simplul fapt că au dus un coş cu bucate taţilor ascunşi în munţi. Traian Bodea a fost arestat pentru că lipise în Beuiş, în seara zilei de 1 noiembrie 1956, 14 afişe-manifeste: „Luaţi pilda poporului maghiar”, „Afară cu ruşii”, „Jos comunismul”, „Vrem desfiinţarea cotelor”. Lansarea volumului de memorii a fost organizat de Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”, moderatoarea evenimentului fiind istoricul şi jurnalistul Cristina Puşcaş.
La eveniment au fost prezenţi foşti deţinuţi politici, elevi ai CN „Mihai Eminescu”, episcopul greco-catolic al Oradiei Virgil Bercea, protopopul ortodox de Oradea, Dorel Rusu, Ionel Avrigeanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Irina Hasnaş şi Alin Mureşan, din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Despre volum au vorbit istoricul Mihoc Blaga şi prof.univ.dr. Florin Muller, de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. „Am citit destul de multe cărţi legate de rezistenţa anticomunistă, însă cartea lui Traian Bodea m-a atras printr-o inocenţă plină de vivacitate”, a menţionat Florin Muller, care a adăugat că volumul prezintă lupta unui tânăr care „a ales calea provocării celui mai dur sistem totalitar pe care Europa l-a cunoscut vreodată”. „S-a răsculat împotriva unor clişee, a unui sistem politic totalitar, spunând în faţa unui tribunal stalinist că este împotriva prezenţei trupelor sovietive în ţară, că aceste trupe de ocupaţie trebuie să plece şi că trebuie să ţinem cont de ceea ce se întâmpla în Ungaria la acea vreme. A avut curajul să spună ceea ce liderii politici ai vremii nu au îndrăznit să spună decât peste doi ani”, a adăugat istoricul bucureştean. El a mai remarcat faptul că volumul scris de Traian Bodea este o operă literară, nu doar o mărturisire a ceea ce s-a întâmplat în închisorile comuniste, surprinzând inclusiv trăsăturile psihologice ale gardienilor. Istoricul Mihoc Blaga a prezentat un rezumat al cărţii scrise de Traian Bodea, pe care l-a numit erou, amintind şi faptul că îl cunoaşte din copilărie, încă înainte ca acesta să fie arestat.
La rândul său, Traian Bodea, fost profesor de română după ce i s-a refuzat dreptul de a deveni arhitect, a vorbit mai puţin despre carte şi mai mult despre motivele pentru care a decis, după atâţia ani, să-şi scrie memoriile din perioada petrecută în temniţele comuniste. „Am auzit de la un domn deputat că românii sunt laşi. Eu n-am găsit în istoria ţării mele un moment care să ne definească pe noi, românii, laşi. Alături de laşitate s-a mai spus că, faţă de comunism, românii au aut o reacţie mai permisivă decât alte ţări, ceea ce este o altă minciună”, a precizat fostul deţinut politic, adăugând că deşi în carte sunt prezentat lucruri greu de crezut „totul este adevărat”.
(Ioana Mateaș – Cotidianul Crișana)