O minune a părintelui Daniil în închisoare
Părintele Augustin de la Aiud ne oferă o importantă mărturie despre sfinţenia Cuviosului Daniil Mărturisitorul:
„Părintele Daniil a fost băgat într-o iarnă la celula numită Alba, sau Frigider, cum i se mai spunea, la temperatura de – 30º Celsius. Era o celulă fără geamuri, cu fecale şi rână peste tot, fiindcă acolo erau băgaţi cei care trebuia să moară – practic erau condamnaţi la moarte prin frig. Erau îmbrăcaţi foarte sumar, şi erau lăsaşi acolo cu foarte-foarte puţină mâncare, atât înainte de a intra în celula respectivă cât şi după ce au intrat în celulă.
Şi părintele a fost băgat cu un medic, un foarte bun prieten de-al părintelui.
După ce au fost băgaţi amândoi în celulă de către 3 gardieni, părintele Daniil s-a aruncat imediat pe burtă, cu mâinile întinse în semnul Sfintei cruci, cu faţa în toată mizeria de acolo şi i-a spus doctorului: Pune-te pe mine! Doctorul s-a aşezat cu spatele pe spatele lui în aceeaşi poziţie de Sfântă cruce, iar după ce s-a aşezat i-a spus aşa: Doctore, nu mai spui nimic altceva decât numai atât: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul. Şi medicul spunea că în momentul când a început părintele Daniil rugăciunea, a intrat o lumină orbitor de strălucitoare în toată celula şi din clipa respectivă a pierdut noţiunea timpului.
După ceva vreme, au fost bruscaţi de gardienii care au intrat în celulă, i-au ridicat de jos, şi după aceea au aflat că au rezistat acolo 8 zile, fără apă, fără mâncare, fără somn, fără nimic de îmbrăcat, la – 30° Celsius. Torţionarii când au intrat acolo şi când au pus mâna pe părintele Daniil era mai fierbinte decât atunci când l-au adus în celulă iar în jurul lui totul se topise.”
(Mărturia Pr. Augustin făcută în emisiunea Semne – ”De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?”, realizată de Rafael Udrişte și difuzată de TVR în 11 octombrie 2008)
Sanda
aprilie 26, 2013 @ 12:37 pm
Poate că ar fi mai util să le spunem Torționari ai creştinismului … Aceşti sfinţi contemporani şi-au apărat convingerile(credoul,credinţă),iar forma de organizare socio-politică a contat mai puțin, cred, pentru dânşii. Astăzi monahii/monahiile sunt atât de des priviţi(te) ca nişte bizare creaturi anacronice (în cel mai blând caz), încât doar „sfânta” indiferență, flagel al inflației de LIBERTATE,îi…fereşte (?) de a împărtăşi soarta predecesorilor lor… Câţi dintre fervenţii apărători ai monahismului ințeleg ce a spus Părintele în poeziile sale, precum ”Cântecul păsării unice”!?
Mihaela Sanda Popesc
noiembrie 17, 2013 @ 8:50 pm
Minunată ocazie de izbavire pentru torționari!!! Dificultăți de expadiere, ca dovadă că Revoluția nu a însemnat NIMIC!!!