”Părintele Dumitru Mitoiu avea un suflet mare și curat”
La atelier, după o vreme, de la şlefuit am trecut la confecţionat piese pentru jucării. Timpul trecea repede, repede de nu-ţi venea să crezi. Mâncarea în fabrică era mult mai bună.
Începusem să cunosc lumea de acolo. În faţa mea, la jucării, şlefuia de zor un om, slab la faţă, de statură mijlocie şi cu privirile vii de tot. Era numai viaţă în el. Destul de comunicativ, se uita insistent spre mine. De la o vreme, mă întreabă cine sunt şi de unde vin. Cu o oarecare reţinere, îi răspund la întrebările lui. La rându-i, îmi spune şi el cine-i şi de unde vine. Era părintele Dumitru Mitoiu, care fusese preot în comuna Băceşti, judeţul Vaslui. În legătură cu numele meu de botez, Atanasie, face o glumă, nesărată un pic, dar fără răutate în conţinut.
– Cum de porţi numele unui mare sfânt, Atanasie cel Mare, patriarh al Alexandriei? Tu nu-l meriţi.
M-am uitat lung la el, fără să-i răspund. Nu ştia că terminasem şi eu teologia. Şi-a dat seama de gafa făcută, încercând să se poarte frumos cu mine. Îmi căuta prietenia. Aveam să devenim buni prieteni. Avea un suflet mare şi curat. Eram ca doi fraţi, de ne spuneau cunoscuţii noştri că suntem de nedespărţit. Era cu 5 ani mai mare ca mine, născut în 1916. Făcuse teologia şi dreptul la Bucureşti. L-a avut ca profesor pe Ion V. Georgescu, căruia studenţii îi spuneau: “Hunul”. I-a mai avut profesori pe Nichifor Crainic, pe Tudor Popescu, Nae Popescu şi alţii. (…)
Atât eu cât şi părintele Mitoiu, nefiind agreaţi politic, am fost daţi la munca cea mai grea din fabrică, secţia de prelucrare a lemnului, la Rotărie. Aşa se face că am ajuns eu împreună cu Mitoiu să lucrăm la roate. (…)
Nea Mitu, îi spuneam eu. S-a apropiat de mine ca un frate mai mare. Era o fire iute la mânie, dar şi cu multă dragoste faţă de om. În închisoare s-a purtat cu multă demnitate. (…)
(Atanasie Berzescu – Lacrimi și sânge. Rezistența anticomunistă armată din Munții Banatului, Editura Marineasa, Timișoara, 1999, pag. 145, 147)
sas
mai 8, 2016 @ 2:54 pm
Cu ajutorul mamei mele, am avut ocazia să-l cunosc pe Părintele Mitoiu în anul 1992, în satul Băceşti, comuna Băceşti, jud. Vaslui. I-am comunicat că doresc să urmez nişte cursuri…la o instituţie care l-a urmărit şi prigonit. A oftat…şi mi-a dat mai multe sfaturi.Din fericire aceste sfaturi mi-au călăuzit paşii…Am făcut totul şi am picat testarea psihologică…instituţia era aservită comuniştilor şi lui virgil…la aceea dată…sfatul de TAINĂ m-a SALVAT.
Radu
martie 9, 2023 @ 2:07 pm
Am avut ocazia sa-l cunosc pe părintele Mitoiu ca preot in comuna Bacesti,eram copil in casele primare,iar cand ne întorceam de ka școală ne mai intalneam cu el,mergea într-o căruță cu roti de obada(lemn)iar cand il salutam cu sarut mana parinte ne raspundea cu „sa creșteți mari pana-n pod”
Mi-l aduc aminte ca fiind de staura mijocie si slab cu ochii cufundati in orbite,avea o voce pătrunzătoare iar la biserica după slujba de Duminica tinea o predica ce te cutremura din toate încheieturile,avea o voce ce se facea auzita în toată biserica cand ridica putin tonul….la deniile din postul Sfintelor Paști te duceai cu bucurie iar cand se canta Prohodul Domnului vocea lui răsuna in toata biserica