Părintele Honoriu Filimon în temniţa comunistă
S-a născut în anul 1901 într-o familie de credincioşi ortodocşi din Blăgeştii Buzăului. A urmat Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Roman, apoi, între 1923-1927, cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.
În 1924 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Săpunaru” din Focşani, unde a depus o rodnică activitate pastoral-misionară.
A fost protopop al oraşului Focşani, iar între 1938 şi 1944 a condus revista „Oastea creştină”. Pentru activitatea sa „antimuncitorească” de până la instalarea comunismului, la 16 iulie 1949, părintele Filimon a fost arestat. Un an mai târziu a fost condamnat de Tribunalul Militar Galaţi la 7 ani de muncă silnică.
A fost purtat prin temniţele de la Focşani, Galaţi, Canal şi Gherla. După eliberarea din 1956 şi până în 1962 a slujit la Parohia vrânceană Moviliţa. Ulterior, a mai slujit timp de trei ani la Biserica „Donie” din Focşaniul său drag. Pentru calităţile sale duhovniceşti deosebite, părintele Filimon a fost respectat şi pomenit de credincioşii vrânceni care îl cercetau.
În 1982, a trecut la cele veşnice.
(Adrian Nicolae Petcu – Ziarul Lumina)