Skip to content

12 Comentarii

  1. Lacramioara Stoenesc
    aprilie 16, 2013 @ 10:11 am

    Nimic mai simplu. Mergeți de acum înainte și Dumnezeu va vedea iar sufletul va simți.

    Răspunde

  2. Administrator
    aprilie 16, 2013 @ 12:29 pm

    Sărut-mâna doamna Lăcrămioara!

    Răspunde

  3. Nicolaie
    iulie 10, 2013 @ 7:26 am

    Mulțumesc pentru că mi-ați dat prilejul să deschid o fereastră spre Patericul Românesc. Domnul să vă miluiască, ierte și mântuiască. Amin.

    Răspunde

  4. Administrator
    iulie 12, 2013 @ 11:39 am

    Mulțumim și noi Nicolae, pentru urări și pentru rugăciuni. Domnul să te binecuvinteze!

    Răspunde

  5. Ionuț DRAGOTESC
    iulie 15, 2013 @ 8:02 pm

    Un gând curat spre Monahul MOISE de la Sf. MĂNĂSTIRE OAŞA. Ostenelile îi vor fi răsplătite. Am organizat în decembrie 2012 o conferinţă ( SĂ NU NE RĂZBUNAŢI ) unde l-am avut ca invitat pe MOISE. Cele câteva sute de spectatori prezenţi în sală au fost mişcaţi până la lacrimi de istorisirile acestuia. Lumea nu ştie prin ce a trecut „bietul neam”. Astfel de oameni precum Monahul MOISE sunt cei care mai băga României „sânge în vene”, altfel conştiinţele ne vor fi spălate iar noi vom trece printr-o REEDUCARE de tip modern…

    Răspunde

  6. Administrator
    iulie 16, 2013 @ 10:12 am

    Dacă nu mă înșeală memoria, părintele Moise a venit și la Galați în anul 2012. Am asistat, timp de o oră, la prezentarea cărții ”Să nu ne răzbunați – Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia”. Cu patru cuvinte l-am putut caracteriza pe părintele Moise atunci: ”O cascadă de har!”
    Domnul să-l binecuvinteze și să-l sfințească, alături de întreaga obște de la Oașa!

    Răspunde

  7. Vladimir Petre Bellm
    iulie 25, 2013 @ 9:09 pm

    Neașteptată postare, părinții mei sunt ctitori ai Mănăstirii Oașa,abia aștept să ajung acolo. Cu drag, Vladimir, DOAMNE AJUTĂ!

    Răspunde

  8. Administrator
    iulie 26, 2013 @ 8:33 am

    Doamne ajută, Vladimir! 🙂

    Răspunde

  9. Aurelia
    septembrie 10, 2013 @ 11:06 am

    Sunt o fostă ASCOR-istă.
    Am un respect deosebit faţă de pr. Moise. Îmi pun întrebarea de ce stareţul său, pr. Iustin Miron, se zbate să atragă spre mănăstirea sa tineri din eparhii străine cum sunt cei din Timişoara, Sibiu şi Oradea. De ce pe cei din Alba, care îl cunosc mai îndeaproape, nu reuşeşte să îi ducă la Oaşa măcar o dată pe an. Se cunoaşte bine stilul de a face publicitate prin intermediul ASCOR şi LTCOR. De aceea pr. Iustin e invitat să susţină conferinţe doar acolo unde are ucenici. Acestor ucenici le dă canon să organizeze conferinţe cu sfinţia sa făcându-şi astfel publicitate. Mi se pare ciudat că pr. Iustin cenzurează întrebările despre cipuri şi ecumenism. Am trimis şi eu câteva astfel de întrebări la conferinţa din Timişoara şi au fost cenzurate. Am aflat ulterior că la toate conferinţele evită să vorbească public despre aceste subiecte. În afară de a-şi crea imagine, la ce folosesc aceste conferinţe? Monahul, după cum spun Sfinţii Părinţi, trebuie să fie smerit să stea în singurătate nu să iasă la conferinţe cu subiecte pompoase. Înţeleg şi aceste conferinţe, dar măcar să facă mărturisire… altfel…
    Pe lângă acestea de mai sus adaug că de câteva ori am fost la Oaşa şi de fiecare dată pr. Iustin Mirin mi-a propus să mă spovedesc la sfinţia sa. De ce? I-am spus că am duhovnic şi tot a insistat. Văzând că nu renunţ la duhovnicul meu i-a trimis pe tinerii ASCOR-isti de la Oradea să mă convingă. În cele din urmă nu am cedat rămânând în continuare la duhovnicul meu. Şi, cu regret o spun, nu sunt singura. Au fost şi alţii în situaţie asemănătoare cu a mea. Unii au cedat, iar alţii nu.

    Răspunde

  10. Administrator
    septembrie 10, 2013 @ 12:43 pm

    Doamne ajută, Aurelia!
    Și mie îmi este foarte drag părintele Moise, nu numai pentru ceea ce a făcut, face și va face pentru noii martiri ai pământului românesc, dar și pentru modul său de a fi, căci am bucuria de a-l cunoaște personal. Este un călugăr dintr-o bucată, direct, dar totodată cald la inimă ca o mamă, cu mare sensibilitate sufletească.
    Cât îl privește pe pr. Iustin Miron, nu-l cunosc dar cineva foarte apropiat mie îl cunoaște și are doar cuvinte de laudă despre sfinția sa. Dar las asta deoparte și mă rezum să vorbim doar pe baza supărării pe care ne-ai împărtășito.
    În primul rând rog să nu-ți fie cu supărare dacă te vei simți vizată de unele lucruri pe care le voi spune. Intenția mea nu este să te tulbur ci să te ajut să privești anumite lucruri mai în ansamblu, ca să tragi concluziile cele mai potrivite.
    Spuneai că părintele Iustin se străduie să atragă tineri din eparhii străine dar te întrebi de ce pe cei din Alba nu reușește să-i ducă la Oașa. Deși nu cunosc contextul în care se organizează taberele și conferințele, deci nu cunosc ce efort depune părintele pentru atragerea tinerilor din propria eparhie, putem să ne amintim de o ”lege” nescrisă a misionarilor creștini, care poate fi un eventual răspuns: ”nimeni nu-i prooroc în țara lui”… Nici Hristos Domnul nu a fost primit de a-i săi, de iudei, nu mai zic de nazarineni: ”Nu e ”ăla” fiul lui Iosif tâmplarul?! Ce caută să ne învețe pe noi despre cele ale lui Dumnezeu?”. La fel, foarte mulți preoți ortodocși de la noi din țară nu au fost căutați de enoriașii de la o aruncătură de băț distanță dar au venit alții din alte orașe atrași de lucrarea Duhului Sfânt săvârșită prin ei. De ce se întâmplă asta? Nu din cauza preoților ci din cauza enoriașilor care nu prețuiesc ceea ce au pentru că le-a venit fără trudă. Și să nu fie cu mirare, căci așa facem noi oamenii în orice aspect al vieții: nu ne ducem la restaurantele și terasele din apropierea casei noastre ci căutăm pe cele de la distanță; nu ne plac atât de mult supermarket-urile noastre cât ne plac cele din orașul vecin, și tot așa. Poate că acesta este și cazul părintelui Iustin.
    Cât privește cenzurarea Mi anumitor întrebările despre cipuri şi ecumenism, mie nu mi se pare deloc ciudată această atitudine. Ea poate avea anumite explicații:
    a) poate că părintele Iustin nu a primit binecuvântare de la duhovnicul său să vorbească despre aceste subiecte, drept pentru care face ascultare. În orice caz știm prea bine cât de mult au fost bagatelizate și tratate superficial subiectele despre cipuri și ecumenism, încât au tulburat foarte multe suflete și au adus dezbinare în rândul credincioșilor (a cui operă este dezbinarea între frați?)
    b) poate că părintele Iustin nu este pregătit destul (informat) ca să trateze aceste subiecte și atunci e firesc să tacă, să nu vorbească despre ceva ce nu stăpânește;
    c) dacă conferința avea un subiect anume, iar întrebările respective nu erau pe subiectul conferinței, este absolut firesc să fie cenzurate astfel de întrebări. Bunăoară este lipsă de respect din partea noastră, a mirenilor, să întrebăm despre poluarea alimentelor la o conferință despre evoluționism; sau să întrebăm despre cipuri la o conferință despre milostenie. De prea multe ori am văzut și pe internet discuții care porneau firesc despre un subiect anume ca mai apoi să intre creștini lipsiți de rânduială lăuntrică, de ordine interioară, și să deturneze subiectul în cauză spre cipuri, masonerie și ecumenism. Oare asta înseamnă mărturisire? Sau mai degrabă dezordine sufletească?
    d) Întrebările acestea despre cipuri sau ecumenism, se cade a fi puse numai în conferințe care tratează aceste subiecte, pentru că sunt subiecte cu greutate, subiecte complexe, ori nu se pretează a da răspunsuri simpliste la întrebările puse, căci riscă să nu fie înțelese și generalizată confuzia.

    Mai departe ai întrebat insinuant dacă ”În afară de a-şi crea imagine, la ce folosesc aceste conferinţe?”. Răspunsul este că folosesc tuturor celor care ascultă și împlinesc învățăturile ziditoare din acele conferințe.

    Apoi ai atras atenția asupra faptului că ”Monahul, după cum spun Sfinţii Părinţi, trebuie să fie smerit să stea în singurătate nu să iasă la conferinţe cu subiecte pompoase. Înţeleg şi aceste conferinţe, dar măcar să facă mărturisire… altfel…”
    Eu nu știu ce subiecte ”pompoase” a tratat părintele Iustin în conferințele sale dar sunt foarte curios să-mi dai un astfel de exemplu pompos, ca să mă lămuresc și eu.
    Apoi, dacă părintele Iustin are binecuvântare arhierească să conferențieze despre asta, critica ta este de prisos. Asta înseamnă că părintele face ascultare, zidește suflete și e în duhul sfinților părinți, care n-au stat toți ascunși în pustie sau chilie, ci au mai ieșit și la rampă, în funcție de vremi și de oameni.
    Din fericire ortodoxia și mărturisirea de credință nu se reduc la trei patru subiecte arhicunoscute: cipuri, masonerie, ecumenism, sfârșitul lumii, ci avem enorm de multe lucruri elementare de învățat despre milostenie, curățirea de patimi, despre împărtășirea cu sfintele taine, etc, etc.
    În final ai arătat că ”Pe lângă acestea de mai sus adaug că de câteva ori am fost la Oaşa şi de fiecare dată pr Iustin Miron mi-a propus să mă spovedesc la sfinţia sa. De ce? I-am spus că am duhovnic şi tot a insistat.”
    Dar eu răspund cu o întrebare: părintele ți-a propus să te spovedești la sfinția sa doar cu acea/ cu acele ocazii sau să te spovedești mereu la sfinția sa? Că poate a insistat să te spovedești doar atunci, ceea ce nu era rău, asta neimplicând renunțarea la duhovnicul tău. Așadar, întreabă-l pe părintele de ce a insitat, sfinția sa știe cel mai bine răspunsul.
    Maica Domnului să-ți liniștească inima!
    (Dan)

    Răspunde

  11. Georgeta
    octombrie 20, 2013 @ 2:58 pm

    Se pot trimite acatiste părintelui MOISE ?

    Răspunde

  12. Dan
    noiembrie 13, 2013 @ 9:51 am

    Iertare de răspunsul foarte întârziat. A trebuit să updatăm site-ul și câteva săptămâni nu am putut introduce nicio informație nouă.
    Răspunsul e scurt: nu se pot trimite.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *