Skip to content

5 Comentarii

  1. marius
    iunie 17, 2011 @ 5:12 am

    un episod legat de costache oprisan-cat afost prizonier in germania,dupa asa zisa rebeliune din ian 41,o parte din timpul acesta l-a petrecut si la rostok, unde la fabrica de avioane heinkel, a invatat si strungaria.la gherla a fost detasat la atelierul mecanic al puscariei pt faptul ca avand tbc putea beneficia de o norma de hrana care avea si lapte inclus.oprisan cunostea o strungarie pt care rivaliza cu multi dintre detinutii muncitori de la uzinele malaxa etc.era f meticulos,pastrand piesele invelite in hartie cerata.la o inspectie a lui goiciu multi detinuti din atelier au fost batuti de acesta in chip bestial pt greselile produse la piese,acuzandu-i de sabotaj.cand a ajuns la oprisan toti gandeau ca el va fi omorat in bataie avand in vedere constitutia fizica precara,ca sigur a gresit piesele.da de unde!a ramas masca goiciu vazand precizia pieselor si neavand ce sa-i reproseze, l-a felicitat fatarnic in fata tuturor zicand „uite ma,el student ii maistru fata de voi care sunteti in meserie de ani de zile”.nu mai reproduc invectivele si injuraturile ce au insotit aceste cuvinte.cert este ca, geniul sau l-a scapat pe oprisan de la o moarte sigura , daca ar fi incaput in mainile lui goiciu precis nu scapa.avem in vedere aici si pozitia sa de lider al fdc-ului.

    Răspunde

  2. Administrator
    iunie 17, 2011 @ 8:24 am

    Multumim mult pentru marturie Marius!
    Apropo de Oprisan, si de faptul ca un om care tinde spre desavarsire, atunci orice iese de pe mana lui poarta aceasta amprenta a desavarsirii.
    E cazul marturisitorului Alexandru Radulescu, descris de Octavian Voinea pe scurt aici: [url]http://www.fericiticeiprigoniti.net/alti-marturisitori/298-alexandru-radulescu-un-caracter-de-exceptie[/url]
    Redau partial relatarea care arata cata asemanare este intre marturisitorii Costache Oprisan si Alexandru Radulescu:

    [i]”L-am reîntâlnit la Gherla, la atelierul de mecanică. Era atâta conştiinciozitate în acest om, încât piesele ieşite din mâna lui nu admiteau nici o toleranţă. Erau toate adevărate prototipuri.

    N-a putut niciodată să realizeze peste 50% din normă. Aceasta, din cauza preciziei şi fineţii lucrului său.

    Luni de zile a fost ţinut cu jumătate de porţie de mâncare. Cu toate acestea nu şi-a schimbat atitudinea. N-a făcut lucru de mântuială numai ca să-şi realizeze norma. În piesele făcute de dansul se reflecta sufletul său pur.” [/i]

    Răspunde

  3. Acoc
    aprilie 23, 2013 @ 1:53 pm

    Este o necorelare: începutul articolului menţionează că în 1948 era director la închisoarea de la Galaţi, iar pe parcurs se afirmă că a fost numit director în 1952.
    Nedumerirea mea referitoare la acest torţionar, dar şi la alţii, este: unde şi cine i-au pregătit?

    Răspunde

  4. Administrator
    aprilie 24, 2013 @ 11:11 am

    Doamne ajută!
    Deși în literatura memorialistică întâlnim destule neconcordanțe legate de plasarea evenimentelor în timp (este de înțeles dat fiind că mulți pătimitori și-ai scris memoriile la zeci de ani după consumarea evenimentelor descrise), nu este cazul și acum.
    Dumitru Bordeianu precizează că Petre Goiciu a fost numit în 1948 director la închisoarea Galați iar pe parcurs afirmă că a fost numit în 1952 director la închisoarea Gherla. Acolo se petrece acțiunea aceasta: ”În vara lui 1952, îndată ce a fost numit director, a dat ordin la atelierul de tâmplărie, unde lucram si eu, să se confectioneze câteva carcere si să fie instalate la parterul clădirii mari a închisorii.”
    Cât despre unde și cine i-a pregătit, răspunsul este mai degrabă unul duhovnicesc: i-a pregătit diavolul sufletește, iar când contextul social-politic le-a permis să-și manifeste răutatea nestingherit, au făcut-o fără să clipească. Altfel spus, au fost oameni răi la suflet, nu a fost nevoie de o pregătire prealabilă, ci de răsturnarea orânduirii politice care corespundea foarte bine stării lor sufletești. De asta au aderat foarte ușor la lupta de clasă, la perceptele marxist-comuniste. Și odată ce au avut liber de la centru pentru eliminarea ”dușmanilor poporului”… și-au dat drumul la imaginație.
    Așadar, răutate personală + oportunism = aderare la comunism.

    Răspunde

  5. fctpag
    august 10, 2015 @ 12:17 am

    De ce nu apare și poza torționarului?…sau a fiului său care a continuat tradiția tatălui la facultatea din Galați?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *