Plan de măsuri privind pe numitul Steinhardt Nicu Aureliu (27 noiembrie 1972)
Plan de măsuri în dosarul de urmărire informativă privind pe Nicu Steinhardt, pentru a se verifica dacă manuscrisul Jurnalului fericirii a mai fost citit de alte persoane sau a fost expediat peste graniţă.
Ministerul de Interne Inspectoratul Municipiului Bucureşti – Securitate
Strict secret Ex. unic
Nr. 103/A/C.I./27.XI.1972 [Rezoluţie:]
Se aprobă, Şeful serviciului, (ss./indescifrabil)
Plan de măsuri în dosarul de urmărire informativă privind pe numitul Steinhardt Nicu Aureliu
La data de 24.XI.1972 a fost deschis dosar de urmărire informativă numitului Steinhardt Nicu Aureliu, fiul lui Oscar şi Antoinette, născut la data de 29.07.1912 în Bucureşti, de profesie avocat, pensionar, cu domiciliul în Bucureşti, strada Ion Ghica nr. 3, sector 4.
Dosarul de urmărire informativă are ca scop clarificarea următoarelor aspecte:
– verificarea de urgenţă a faptului dacă lucrarea intitulată Jurnalul fericirii redactată de Steinhardt Nicu Aureliu n-a fost scoasă ilegal din ţară spre publicare;
– stabilirea faptului dacă lucrarea sus-numitului n-a fost difuzată spre studiu şi altor persoane din anturajul numitului Steinhardt Nicu Aureliu.
În vederea realizării sarcinilor propuse mai sus se vor lua următoarele măsuri:
1. Se va [vor] studia posibilităţile efectuării unei percheziţii secrete la domiciliul numitului Steinhardt Nicu Aureliu sau a unei percheziţii legale legendate (având ca pretext o anonimă privind deţinerea de armament, valută etc.) în vederea intrării în posesia manuscrisului lucrării redactate de sus-numitul.
Termen: 10 decembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
2. În cadrul măsurilor aprobate în dosarele de urmărire informativă „Bucovineanul” şi „Poetul” a căror legătură apare Steinhardt Nicu Aureliu, o dată cu chemarea la organele noastre a acestora, va fi cercetat şi numitul Steinhardt Nicu Aureliu, ocazie cu care se va efectua o percheziţie legendată.
Termen: 15 decembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
3. În vederea verificării atitudinii sale în cursul şi ulterior chemării la organele de Securitate precum şi pentru slăbirea legăturilor pe care le are pe această cale, se va proceda la instalarea unui mijloc ATS şi a unui mijloc AMT sau un mijloc de tehnică mobilă (şipcă). Apreciem prioritară instalarea acestor mijloace faţă de ATI, întrucât obiectivul manifestă suspiciuni faţă de acest din urmă mijloc.
Termen: 10 decembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
4. Pentru stabilirea legăturilor pe care le are numitul Steinhardt Nicu Aureliu se va lua măsura supravegherii operative pe timp de 10 zile.
Termen: 10 decembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
5. Vor fi verificate în evidenţele organelor noastre toate persoanele care locuiesc în imediata apropiere a numitului Steinhardt Nicu Aureliu, pentru stabilirea posibilităţilor de ascultare a mijloacelor tehnice mobile, în cazul că se va proceda la instalarea unor asemenea mijloace, precum şi pentru stabilirea relaţiilor dintre sus-numitul şi vecinii săi de apartament.
Termen: 10 decembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
6. Având în vedere că numitul Steinhardt Nicu Aureliu întreţine relaţii prin corespondenţă cu mai multe persoane din străinătate, pentru stabilirea naturii acestora, se va lua măsura interceptării trimiterilor poştale pe o perioadă de 6 luni.
Termen: 30 noiembrie 1972.
Răspunde: Lt. Ciucâ Ion.
7. Va fi dirijată reţeaua informativă în vederea stabilirii dacă lucrarea a fost difuzată şi altor persoane sau dacă a fost scoasă ilegal din ţară. De asemenea, pentru a stabili reacţia lui Nicu Steinhardt în urma chemării la organele noastre.
Sarcină permanentă.
Răspunde: Lt. Ciucă Ion.
De acord, Şeful biroului, (ss./indescifrabil)
(ACNSAS, fond informativ, dosar nr. 207, volum 4,ff. 259-260; document reprodus în lucrarea Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii (1959-1989), ediție îngrijită de Clara Cosmineanu, Editura Nemira, București, 2005, pp. 144-146)