Skip to content

2 Comentarii

 1. Gabriela
  mai 7, 2012 @ 1:37 pm

  Mă bucur să citesc aceste mărturii despre mari oameni care au construit România cu sacrificiul lor. Eu fac parte din generația lui Ceaușescu și toate aceste mărturii, fapte și evenimente din perioada instaurării comunismului in România ne-a fost practic ascunsă… așa că noi nu ne cunoaștem adevărata istorie…
  Mulțumesc acestor oameni care s-au luptat să aducă la cunoștința opiniei publice parte din istoria ȚĂRII!

  Răspunde

 2. Administrator
  mai 9, 2012 @ 1:32 pm

  Și noi ne bucurăm doamna Gabriela, că deși faceți parte din ”generația lui Ceaușescu”, totuși nu sunteți tributară efectelor comunismului, dintre care unul foarte dureros este UITAREA înaintașilor noștri. Privesc în jur și văd atâția oameni care au prins comunismul și încă îi regretă ”părțile bune” dar nu se întreabă pe spatele cui au fost realizate acele ”părți bune”? Pe de altă parte mă doare sufletul să văd atâția oameni care deși au prins comunismul și îl condamnă așa cum se cuvine, totuși nu se ostenesc să afle și cine s-a luptat pentru ca noi să avem libertatea de a condamna comunismul fără să facem pușcărie. Deci căror oameni datorăm noi astăzi recunoștință? Au murit mii de oameni în temnițe sau împușcați prin munți ca noi să fim astăzi liberi și să putem spune ”Hristos a înviat”, fără frică!…De aceea avem datoria să nu-i uităm pe acești înaintași ai noștri, și mai ales, avem datoria să le urmăm modelul de sfințenie și demnitate.
  Din păcate, comunismul a realizat parțial ceea ce și-a propus din esența ideologiei ateiste: ”omul nou”…omul ateu. Am fost dezrădăcinați de memoria înaintașilor noștri, a fost fragmentată moștenirea de valoare dintre genererații și abia, abia ne dezmeticim să vedem ce-i cu noi. Mai avem mult până ne vom reface ca neam după ”binefacerile” comunismului.
  Cuvintele dumneavoastră mi-au adus aminte de o întâmplare pe care am citit-o în cartea Întoarcerea la Hristos de Ioan Ianolide și care reflectă cât se poate de clar ceea ce urmăreau comuniștii:
  [i]”În concepţia lor omul nu conta, căci orice om poate fi înlocuit cu un altul, conta numai sistemul. Ori ideile acestor oameni minau tocmai sistemul şi deci sentinţele erau definitive.
  O singură dată a mai avut o discuţie pe această temă cu un inspector. Acesta venise de la Bucureşti. S-a oprit la patul lui Valeriu şi l-a întrebat:
  – Cum te cheamă, deţinut?
  – Să trăiţi domnule inspector, sunt deţinutul Valeriu Gafencu, a răspuns el cu formula obligatorie.
  – Aha! a exclamat politrucul privindu-l cenuşiu.
  – Domnule inspector, vă rugăm să ne acordaţi drepturile pe care le-au avut şi deţinuţii comunişti aici.
  – Noi nu vom repeta greşelile trecutului, a răspuns sec inspectorul. Umanismul nostru nu se aplică reacţionarilor.
  – Domnule, a continuat Valeriu, aici suntem oameni bolnavi, neputincioşi, zilnic moare câte unul dintre noi, şi pe lângă toate astea suntem supuşi ameninţării cu teroarea şi tortura.- Cum îndrăzneşti să vorbeşti astfel cu mine? [b]Nu pricepi că nu vrem să facem din voi eroi? Vom face din voi delatori, iar din nevestele şi surorile voastre prostituate![/b]
  Valeriu era adânc îndurerat şi a răspuns:
  – Păcatele lumii acesteia trebuie ispăşite. Noi ispăşim aici multe păcate. Cu toţii însă suntem în mâinile lui Dumnezeu.
  – Eşti un bandit mistic! Aici vei muri! Să nu crezi c-o să scapi cu viaţă! Aşa cum eşti va trebui să primeşti reeducarea !
  – Aşa cum sunt este o binefacere, a răspuns Valeriu, căci nu voi rezista mult, sunt suficiente câteva lovituri ca să mă doboare.
  – Du-te dracului! a urlat inspectorul. Vom avea grijă să mori încet, chinuit, până ce vei renunţa la Hristosul acela cu care vrei să ne sperii. Pe El şi pe tine, pe voi toţi vă urâm, bă, şi vă vom distruge! Aici s-a terminat cu Hristos, şi Cel mort şi Cel înviat! [b]Vom avea grijă ca generaţiile viitoare să nu mai ştie minciunile Lui şi ale voastre. Noi, bă, noi suntem hristosul lumii acesteia.[/b]”[/i]
  În final, doamna Gabriela, eu vă urez să vă luați revanșa față de cenzorii ideologici ai neamului românesc și să aflați tot ce au vrut să ascundă sub lespedea ateismului: faptul că suntem creștini chemați de Dumnezeu la mântuire.
  Domnul să vă aibe în pază!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *