Simpozion despre “Sfantul Iov de Uglea și noii mărturisitori”, organizat la Sighetu Marmației
Un simpozion despre primul sfânt contemporan născut în Maramureş, canonizat va avea loc săptămâna viitoare în Sighetu Marmaţiei. Evenimentul îl are în prim-plan pe Sfântul Iov de Uglea, trecut în rândul Sfinţilor Cuvioşi de Sinodul Bisericii Ucrainene, în 2008, cu data de prăznuire pe 18 septembrie. Racla cu Sfintele lui Moaşte întregi se afla în Biserica din localitatea Uglea.
Evenimentul dedicat Sfântului Iov de Uglea se va desfăşura luni, 18 noiembrie, de la ora 16.00 la Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei. În cadrul simpozionului va fi lansat şi volumul ” Sfântul Iov din Uglea. Viaţa, minunile şi acatistul”, apărut la Editura Areopag, în 2013. De asemenea vor avea loc şi două proiecţii de filme: unul despre canonizarea Sfântului Iov, iar un altul cu IPS Justinian Chira, „despre sfinţii închisorilor”. În cadrul evenimentului vor vorbi: preotul protopop Aurel Pop, sociologul Ciprian Voicila, editorul şi teologul Danion Vasile, profesor dr. Nutu Roşca. Intrarea va fi liberă.
Sfântul Iov de Uglea a trăit şi a păstorit în ţinutul natal în ultima parte a vieţii lui şi s-a stins din viaţă în anul 1983, în vârstă de peste 80 de ani. În copilăria lui s-a întâmplat un lucru minunat. Un Ieromonah cu numele Amfilohie,care a fugit din Sighetul Marmaţiei din cauza autorităţilor vremii, după 1917 s-a stabilit în casa părinţilor săi care aveau cinci băieţi şi două fete. Aici săvârşea Sfânta Liturghie şi făcea slujbe în clandestinitate. Copilul Iov avea dorinţa să sărute Crucea pe care Cuviosul Amfilohie o purta la gât, dar acesta i-a spus că nu poate săruta Crucea decât dacă se va face călugăr. A rămas să se gândească peste noapte, iar dimineaţa a venit şi a cerut să sărute Crucea, spunând că se va face monah.
Din cauza credinţei lui va fi aruncat în închisorile comuniste timp de 25 de ani.
Ieşit din închisoare, se va stabili în ţinutul natal, la Uglea, unde va zidi o bisericuţă retrasă în munţi şi va fi căutat de foarte mulţi credincioşi, inclusiv de la Moscova, căci era socotit un mare povăţuitor şi taumaturg.
La 25 de ani de la moartea lui, făcându-se anumite lucrări în jurul bisericii unde era mormântul, a fost desfăcut mormântul şi a fost găsit neputrezit şi binemirositor. Fapt pentru care Sinodul Bisericii Ucrainei l-a trecut în rândul Sfinţilor Cuvioşi cu data de prăznuire 18 septembrie, la slujba de canonizare fiind prezent şi PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Satmarului.