Tache Rodas – omul care a trecut neînvins prin patru reeducări
Tache Rodas mai suferise o condamnare de 15 ani muncă silnică în timpul dictaturii antonesciene. A fost pus în libertate în urma unui decret de grațiere condiționată. Din nou internat într-un lagăr de concentrare după 23 august 1944 și apoi pus în libertate.
Iarăși arestat în 1948 și condamnat la 5 ani închisoare.
Când să fie pus încă odată în libertate i s-a reactivat vechea condamnare de 15 ani.
A fost pus încă odată în libertate ca urmare a unui decret prin care cetățenii greci erau eliberați din închisori promițându-li-se repatrierea.
Tache Rodas avea și cetățenia greacă, tatăl său fiind de origine greacă, ce s-a repatriat imediat la apariția acestui decret.
La Ploiești i-a rămas doar scumpa lui mamă care-și aștepta fiul să iasă din închisoare.
Tache Rodas a scăpat din închisoare după o grea și susținută luptă cu Securitatea care încerca să-l rețină…
N-a fost chip să plece în Grecia. Securitatea a tergiversat cu plecarea până în 1958, când s-a declanșat cea de-a doua mare prigoană. Atunci a fost arestat, condamnat din nou și us în libertate în iulie 1964.
La închisoarea Târgșor, în anul 1949, i-a repezit pe toți tartorii reeducării care au încercat să-i propună reeducarea, motiv pentru care a fost introdus imediat la izolare.
Securitatea, prin agenții ei, în special Stoian Ion, i-a urmărit atitudinea dârză din închisoarea Târgșor și astfel a fost trimis împreună cu mai mulți camarazi ai săi (într-un secret desăvârșit) la închisoarea Pitești, pe mâna lui Țurcanu, pentru a fi dezumanizat.
De la Pitești a ajuns la Gherla unde a suportat o nouă dezumanizare.
Nu știu dacă au mai existat persoane trecând prin toate cele patru ”reeducări”, Târgșor, Pitești, Gherla și Aiud, să fi rezistat la toate încercările și să iasă cu fața curată. Rodas Tache a atins această performanță.
(Gheorghe Andreica – Târgșorul nou. Închisoarea minorilor 1948-1950, Editura Printeuro, Ploiești, 2000, pp. 119-120)