vezi galerie foto (5 foto)
Teodor M. Popescu
"Virtuţile creştine sunt semnul nostru, semnul sufletesc al creştinismului în lumea aceasta. Prin ele se cunoaşte şi se adevereşte credinţa noastră, care este ea însăşi o virtute, virtute de temelie şi de început a vieţii noastre creştine."
  • 09 Iunie 1893
  • Boteni, Dâmbovița
  • profesor
  • 4 ani
  • Jilava, Aiud
  • 04 Aprilie 1973
  • București, Cimitirul Sfânta Vineri
    • Un martir al Crucii. Viața și scrierile lui Teodor M. Popescu

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Întâlnirea a avut loc în ziua de 25 noiembrie 1958

cu Cpt. Coman Nicolae și sursa ”Prundeanu David”

STRICT SECRET

NOTĂ

Pe prof. POPESCU M. TEODOR de la Institutul Teologic București, sursa îl cunoaște din 1931 când era student. Se purta foarte serios cu studenții teologi.

Acesta originar este din comuna Contești, raionul Paeni[1], regiunea București, unde are și o gospodărie la care merge vara. Pe lângă funcția de profesor, mai este și epitrop la biserica Sf. Maria - patriarhul MIRON - din spatele cimitirului Sf. Vineri. Acolo cânta la strană cu cântăreții bisericești. Este căsătorit cu o femeie care a fost vaduvă, fapt pentru care nu a fost făcut preot.

Este cumnat cu HARALAMBIE COJOCARU, cu care locuiește în aceeași casă și care a fost asistent la Institutul Teologic București. Acesta în prezent este preot la biserica mai sus amintită (Sf. Maria) din București. Ca atitudine politică HARALAMBIE COJOCARU este dubios pentru regimul R.P.R.

Deși POPESCU TEODOR putea fi pensionat, totuși, patriarhul îl ține pe mai departe la institut ca profesor. În prezent, acesta și-a mai schimbat atitudinea față de studenți, se poartă mai bine cu ei[2].

Are multe articole teologice publicate în revistele bisericești, este un adversar de temut a catolicilor, și mai ales al Vaticanului, contra căruia a scris mai multe articole. Până în 1944, printre altele are și un articol publicat în revista ”Biserica ortodoxa română”, intitulat ”De la Nero la Stalin”, articol în care ataca vehement  comunismul. După 1944, are articole de probleme teologice scrise în revistele de specialitate.

Cunoaște limba greacă, germana și franceza. Se bucură de încrederea patriarhului, care l-a atașat de multe ori pe lângă delegațiile bisericești venite din Orient - folosindu-l ca translator. Pe linie teologică ortodoxă este apreciat și peste hotare pentru scrierile sale teologice. Are de asemenea cunoștințe peste hotare în Germania, Grecia, Franța și în alte locuri pe unde a fost pentru studii.

Din punct de vedere politic, are vederi reacționare, pe care caută să le ascundă sub masca unei supuneri față de regim. Pentru studenții teologi nu poate fi un bun educator, în ceea ce privește latura socială și politică în care se orientează astăzi poporul muncitor din patria noastră.

”David Prundeanu”

22 noiembrie 1958

NOTA BIROULUI:

Materialul a fost cerut pentru documentarea activității lui POPESCU TUDOR.

Agentului să i se ceară să ne procure articolul, ”De la Nero la Stalin”, pentru a-i proba acestuia în ancheta pe care o vom efectua. ss/Cpt. Cristea Ion

(ACNSAS, fond Informativ, dosar 706, vol. 1, f. 79-80 - Document editat de Adrian Nicolae Petcu și publicat în revista Puncte Cardinale, anul XVI, nr. 4/184 din aprilie 2006)


[1] Corect raion Titu, cf. Indicator alfabetic al localităților din Republica Populară Română, București, Editura Științifică, 1956, p. 212. (n.a.)

[2] Sublinierile sunt făcute cu cerneală albastră și creion. (n.a.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii