Teologul Paul Munteanu, în apărarea credinţei creştine
S-a născut în 1924, în familia preotului Vasile Munteanu din Pipirigul Neamţului, care la rândul lui era nepot al vrednicului de pomenire patriarh Nicodim Munteanu. După şcoala primară din satul natal, a urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Iaşi, apoi, după 1944, cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti.
Era unul dintre cei mai buni studenţi, unul dintre cei care nu puteau accepta instalarea regimului comunist în România, şi pentru care s-a implicat într-un grup care difuza un manifest, „Fraţi creştini”, prin care îi îndemna pe români să păstreze în post şi rugăciune sâmbăta din Săptămâna Patimilor, care cădea de 1 mai 1948.
Au urmat arestările operate de Siguranţă, fiind reţinuţi peste 20 de studenţi de la Teologie şi Farmacie Veterinară. Paul Munteanu a fost arestat de acasă, de la Pipirig, în ziua de 10 august 1948.
A urmat procesul, apoi condamnarea din 15 februarie 1949, Paul Munteanu primind un an de închisoare corecţională pentru infracţiunea de „uneltire contra ordinii sociale”.
După eliberare, în 1950, Paul Munteanu a fost hirotonit preot în biserica în care unchiul său, patriarhul Nicodim, şi tatăl său puseseră mult suflet pentru ridicarea celei care se numea „catedrala munţilor”. Atât sfinţirea lăcaşului, cât şi hirotonirea tânărului teolog erau săvârşite de cel care primise acest testament din mâinile ctitorului, patriarhul Justinian Marina.
(Adrian Nicolae Petcu – Ziarul Lumina)
Liliana
decembrie 2, 2018 @ 6:17 pm
L-am cunoscut pe parintele Paul, avea un har aparte , har , pe care nu l-am întâlnit la un alt preot pana in prezent! Dumnezeu sa-i lumineze drumul și sa-l odihneasca , acolo unde este ! Amin