Skip to content

4 Comentarii

  1. Ionel
    februarie 10, 2017 @ 10:43 pm

    Vă rog, nu profitați și nu întinați memoria Sfântului nostru părinte, un adevărat Voievod al Ortodoxiei. Ascultarea are și ea o limită. Sfântul Grigorie Palama n-a ascultat de ierarhi, patriarhii eretici, ci a apărat ortodoxia. De asemenea unitatea nu poate fi decât întru adevăr, întru Hristos, nu cu eretici și apostați, în spirit ecumenist. Rușine lingușitorilor și profitorilor, ce rostesc jumătăți de adevăr și au gânduri manipulatorii ascunse. Reveniți-vă (mă refer la autor) și cereți-i iertare Bunului Dumnezeu și Sfântului părinte Iustin Pârvu, altfel va veni vremea când or să vă judece… De am greșit sau nu cu ceva, cer iertare. Să vă ajute și să ne ajute Bunul Dumnezeu. Doamne ajută!

    Răspunde

  2. Dan
    februarie 11, 2017 @ 9:17 am

    Domnule Ionel, constatându-vă reacția foarte deranjată mă întreb dacă nu vă simțiți cu musca pe căciulă.
    Autorul, preot și profesor respectabil, nu a spus că ascultarea nu are o limită, ci doar a arătat, cu argumente, că părintele Justin a fost un om al ascultării față de mai marii lui de-a lungul vieții, iar cei care fac uz de numele părintelui, ca ucenici, ar trebui să aibe o pildă în acest sens. Însă faptul că v-ați inflamat arată doar că autorul articolului a țintit o problemă reală din sânul obștii Petru Vodă, sau mă rog… o problemă reală pe seama părintelui Justin, cu anumiți „ucenici”, gen monahul Teodot sau Gabriel Gioacăș (alias apologeticum), sau alți „apărători ai ortodoxiei de can-can”. Eu personal nu știu câți astfel de „ucenici” are părintele Justin, dar nu-s în duhul părintelui cu siguranță.
    Sper să nu vă numărați printre ei.

    Răspunde

  3. Ionel
    februarie 11, 2017 @ 11:55 am

    Domnule Dan, v-aș spune frate, dar nu știu în ce duh umblați. Nu doresc a polemiza cu dumneavoastră, deci nu mă interesează căciula cui purtați și muștele cui le-adunați. Este problema dumneavoastră de morală, conștiință și de vă-nchinați în duh, adevăr și credință. Sfinții părinți ne învață să nu socotim noi oamenii și să nu-i categorisim, ci să privim în ei chipul și asemănarea Lui Dumnezeu. Cu ce este mai presus și mai respectabil un om cu titluri lumești de profesor, doctor, docent, teolog, etc. … atârnate ca pe frânghia de rufe, dar în văzul lumii, decât o bătrâna creștină, smerită, cu călcâie crăpate și haine zdrențuite ce trăiește neștiută de oameni, în duhul ortodox apofatic (exemplul este dat char de unii oameni pe care dumneavoastră îi categorisiți respectabili). Această creștină poate da lecții tuturor teologilor cu titluri ce trăiesc catafatic, molipsiți de duhul occidental papistaș. Oare ce studii înalte teologice lumești au avut sfinții Siluan Athonitul și Paisie Aghioritul. Același respect îl merită și sfinții citați mai sus și sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Cât despre categoria de oameni (dumneavoastră puneți oamenii pe categorii…), în rândul cărora îmi purtați de grija ca nu cumva să mă aflu, sfinții părinți spun că a purta grija păcatelor altuia, este ca și cum ai lăsa pe masă mortul tău și a te duce să-l plăngi pe al altuia. Să nu uităm că vom da socoteala pentru orice cuvânt, pentru orice greșeală neîndreptată și pentru orice pricină de sminteală adusă fraților. Iertare. Doamne ajută!

    Răspunde

  4. Dan
    februarie 11, 2017 @ 3:48 pm

    Domnule Ionel, nu riscați să-mi spuneți „frate” ca nu cumva să vă întinați de vreun duh „occidental papistaș”. Dumneavoastră sunteți prea pur pentru un colector de muște, așa cum m-ați clasat cu sarcasm, în timp ce v-ați lamentat că pun oamenii pe categorii. Dacă tot v-ați pus pe lecții moralizatoare cu atâta vervă, poate ar fi cazul să meditați la faptul că veți da socoteală și dumneavoastră pentru orice cuvânt, cum ar fi „Rușine lingușitorilor și profitorilor”, referindu-vă la autor. Cu ce v-a greșit autorul? Cu faptul că a pus în evidență o virtute a părintelui Justin. Că i-a adus un elogiu cu tâlc?
    Cât mă privește pe mine, v-aș ruga să mă scutiți de un „Doamne ajută” turnat formal și sec după atâta ifos de superioritate.
    Prefer sinceritatea.
    Îmi pare rău că aceste cuvinte ale mele vă tulbură și vă irită, sunt conștient de asta, dar îmi este lehamite de puritanismul care ucide tocmai chintesența creștinismului.
    Nu doresc însă să închei pe ton de frondă, n-aș fi cu inima împăcată. Sper să vă consoleze faptul că în inima mea sunteți frate.
    Vă doresc o zi cu inima senină, frate creștine și frate române.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *