Turul României „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate” 2018 (22-28 iunie)
Hristos a înviat! Dragilor este anul unirii, când mai mult decât oricând trebuie să ne aducem aminte de eroii, martirii și mucenicii neamului românesc, datorită cărora avem astăzi libertate, credință dreaptă în Dumnezeu, o țară mare și frumoasă, aceeași limbă pe tot întinsul țării și toate celelalte daruri de care ne desfătăm pe acest teritoriu de la începuturi și până astăzi. De aceea vă propun pentru al patrulea an consecutiv un tur al României la închisorile comuniste, pe care noi l-am numit Turul României „Fericiți cei Prigoniți”. Turul se va desfășura în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mai precis în perioada 22-28 iunie 2018.
Va fi o săptămână plină în care aveți ocazia să vă cunoașteți mai bine istoria neamului și pe eroii și martirii noștri din temnițele comuniste. În plus de asta prin acest tur veți avea ocazia să vizitați o bună parte din meleagurile țării noastre, de la mare la munte, de la Sighetul Marmației până la Poarta Albă.
Este o incursiune în paginile istoriei recente, care să aducă lumină asupra prezentului, care să ne ofere exemplele de eroism și sfințenie ale unor oameni animați de o credință strașnică și de un patriotism ardent. Viața lor, transfigurarea suferinței în bucurie, lupta lor alături de Dumnezeu, sunt pilde și modele autentice de sinaxar care să ne inspire și să ne modeleze sufletele, așa încât să vrem și să putem să semănăm și noi cu ei și cu Cel care i-a sfințit. Iată mai jos programul complet:
Ziua 1,vineri 22 iunie 2018
Traseu: București – Jilava – Pitești – Făgăraș – Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Total km: 354 km
Cazare: Mănăstirea Sâmbăta de Sus
- 07.45 Întâlnire la ora 08.00 la Monumentul Aripi din fața Casei Presei Libere. Facem împreună rugăciunea de călătorie alături de Pr. Victor Mihăilă. Monumentul Aripi este dedicat recunoașterii meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist din România. Simbolistica lui este una extraordinară. Vom vorbi câteva minunte despre această minunată operă de artă, realizată de unul din cei mai mari sculptori români, Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud.
- 09.00 – Vizităm Fortul 13 Jilava, cea mai mare temniță din lagărul comunist român, închisoare de tranzit pentru majoritatea celor care au fost condamnați pe nedrept la multă suferință.
- 14.00 – Vizităm Închisoarea Pitești, cel mai crunt loc de tortură din întreg circuitul carceral comunist, unde au pătimit: Valeriu Gafencu, Constantin Oprișan, Alexandru Ghica, Elisabeta Rizea, Dumitru Bordeianu, Niță Corneliu, Traian Popescu, Pr. Crăciun Opre, Aurelian State, Mihai Buracu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Roman Braga, Nicolae Purcărea, Pr. Lungeanu Mihai, IPS Bartolomeu Anania și mulți alții.
- 18.00 – Vizităm Monumentul Martirilor Rezistenței Anti-comuniste din fața Cetății Făgărașului.
- 18.30 – Ne oprim în fața liceului Radu Negru din Făgăraș, de acolo de unde mulți elevi au ajuns în rezistență.
- 19.00 – Vizităm Memorial Comunizării Țării Făgărașului din cadrul Fundației Negru-Vodă.
- 19.00 – Cazare și cină la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde a viețuit părintele Arsenie Boca, mărturisitor al Domnului Hristos în regimul comunist.
- 21.00 – Seară de film dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ziua 2, sâmbătă 23 iunie 2018
Traseu: Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Alba-Iulia – Aiud – Mănăstirea Recea – Târgu-Mureș
Total km: 272km
Cazare: Târgu-Mureș la Pensiunea Curtea Bavareză
- 08.00 – Mic dejun
- 08.30 – Vedem și discutăm puțin despre monumentul din fața mănăstirii dedicat românilor care au făcut parte din rezistența anti-comunistă din Munții Făgăraș.
- 09.30 – Plecăm spre Alba-Iulia.
- 11.30 – Vizităm Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia, locul unde s-a săvârșit marea unire a românilor de pretutindeni şi Cetatea Alba-Carolina.
- 14.30 – Vizităm Închisoarea Aiud. Vizităm Monumentul „Calvarul Aiudului” și Mănăstirea Aiud. La Aiud au pătimit: Pr. Daniil Sandu Tudor, Pr. Ilarion Felea, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Pr. Sofian Boghiu, Pr. Gheorghe Calciu, Pr. Marcu Dumitru, Petre Țuțea, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Dumitru Bordeianu, Prof. Alexandru Mironescu, Pr. Benedict Ghiuș, Pr. Zosim Oancea, Pr. Gherasim Iscu, Teodor M. Popescu, Pr. Nicodim Măndiță, Pr. Ioan Sabău, Pr. Arsenie Papacioc, Pr. Adrian Făgețeanu, Pr. Dumitru Zamisnicu și mulți alții.
- 17.00 – Vizităm Mănăstirea Recea de lângă Tg. Mureș, unde se află mormântul Părintele Ioan Iovan, mare mărturisitor al lui Hristos în regimul comunist. Discutăm cu părintele Gheorghe Moldovan de la Vidrasău despre părintele Ioan Iovan.
- 19.00 – Cazare și cină în Târgu Mureș la Pensiunea Curtea Bavareză
- 21.00 – Seară de film dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ziua 3, duminică 24 iunie 2018 – Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Traseu: Târgu-Mureș – Mănăstirea Nicula – Gherla – Mănăstirea Rohia – Baia Sprie – Sighetul Marmației
Total km: 256 km
Cazare: Hotel Nova în Sighet
- 07.00 – Plecăm spre Mănăstirea Nicula
- 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nicula.
- 12,00 – Vizităm la Mănăstirea Memorialul Gherla și groapa comună de deținuți politici din zona Cărămidăriei. Prin Închisoarea Gherla au trecut Pr. Ilarion Felea, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Pr. Constantin Sârbu, Pr. Gheorghe Calciu, Dr. Dumitru Uță, Prof. George Manu, Virgil Maxim, Traian Trifan, Dumitru Bordeianu, Pr. Nicolae Steinhardt, Pr. Ioan Iovan și mulți alții
- 14.00 – Vizităm Penitenciarul Gherla.
- 16.00 – Plecăm spre Mănăstirea Rohia.
- 17.00 – Vizităm Mănăstirea Rohia unde a viețuit părintele Nicolae Steinhardt, mărturisitor în temnițele comuniste.
- 18.00 – Plecăm spre Sighetul Marmației.
- 19.00 – Vizităm la Baia Sprie locul fostului lagăr de exterminare prin muncă.
- 20.00 – Cazare și cină la Hotel Nova Sighet
- 21.00 – Seară de film dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ziua 4, luni 25 iunie 2018
Traseu: Sighet – Cimitirul Săracilor – Mănăstirea Bârsana – Mănăstirea Piatra Fântânele – Mănăstirea Petru-Vodă
Total km: 309 km
Cazare: Mănăstirea Petru-Vodă
- 08.00 – Mic dejun.
- 09.00 – Vizităm Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet. Este al 3-lea muzeu ca mărime și importanță din Europa din seria celor dedicate regimului comunist.
- 12.00 – Vizităm Cimitirul Săracilor unde erau îngropați deținuții politici din Închisoarea Sighet
- 13.00 – Vizităm Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din lumea creștină.
- 17.00 – Vizităm Mănăstirea Piatra Fântânele și Crucea de la Piatra Fântânele (cea mai înaltă din România)
- 20.30 – Cazare și cină la Mănăstirea Petru-Vodă, ctitoria părintelui Justin Pârvu, mărturisitor în temnițele comuniste și mare duhovnic al românilor.
Ziua 5, marți 26 iunie 2018
Traseu: Mănăstirea Petru-Vodă – Târgu Ocna – Râmnicu Sărat
Total km: 312 km
Cazare: Hanul Poienița din Râmnicu Sărat
- 09.00- Vom vizita chilia părintelui Justin de la schitul de maici denumită „Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului”, ne vom închina la mormântul lui, vom merge apoi în cimitirul mănăstirii unde se află îngropați Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr și alți martiri.
- 10.00 – Plecăm spre Târgu Ocna
- 13.30 – Vizităm Târgu Ocna unde vom merge la monumentul dedicat celor care au pătimit în Penitenciarul Sanatoriu Târgu Ocna. Aici au pătimit: Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Gheorghe Nițescu, Gheorghe Jimboiu, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Gherasim Iscu și alții.
- 17.00 – Vizităm Închisoarea Râmnicu-Sărat, numită și închisoarea tăcerii, care a găzduit o mare parte a elitei ţărăniste care supravieţuise altor închisori, printre care întâlnim nume ca Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. O altă figură reprezentativă care apare printre deţinuţii de la Râmnicu Sărat a fost liderul social-democrat, Constantin Titel-Petrescu. Un alt grup de deţinuţi a fost acela al reprezentanţilor fostei guvernări antonesciene.
- 19.00 – Cazare și cină la Hanul Poienița din Râmnicu Sărat
- 21.00 – Seară de film dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ziua 6, miercuri 27 iunie 2017
Traseu: Râmnicu Sărat – Câmpia Bărăganului – Mănăstirea Poarta Albă Galeșu
Total km: 280 km
Cazare: Pensiunea Pongal Eforie Sud
- 08.30 – Mic dejun.
- 09.00 – Plecăm spre Poarta Albă
- 11.00 – Oprire în Câmpia Bărăganului pentru a discuta despre drama deportărilor
- 14.00 – Vizităm Mănăstirea Poarta Albă Galeșu ridicată în memoria martirilor care au suferit și și-au dat viața la Canalul Dunăre – Marea Neagră
- 16.00 – Vizităm Monumentul de la Poarta-Albă dedicat martirilor și mărturisitorilor care au suferit în lagărul de exterminare de la Canalul Dunăre – Marea Neagră.
- 18.00 – Cazare și cină la Pensiunea Pongal din Eforie Sud
- 20.00 – Plimbare pe malul mării.
Ziua 7, joi 28 iunie 2017 –
Traseu: Eforie Sud – București
Total km: 250 km
- 09.00 – Vizităm Mănăstirea Techirghiol acolo unde a viețuit părintele Arsenie Papacioc, marele duhovnic al românilor și fost deținut politic în regimul antonescian și în dictatura comunistă.
- 11.00 – Ne întoarcem în București.
După cum observați programul este foarte consistent dar și solicitant. Dar nădăjduim că va fi și de folos sufletesc.
Pe parcursul turului veți avea asigurat un ghidaj la toate obiectivele vizitate, care să conțină informații esențiale despre fiecare loc. Deasemenea materialele didactice folosite pentru expuneri vi le vom putea pune la dispoziție în format electronic pentru a le consulta acasă, înainte sau după tur.
La acest tur poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă este sau nu membru al asociației noastre, indiferent dacă a mai participat sau nu la taberele asociației Ortodoxia Tinerilor, cu singura condiție de a fi apt la drum lung cu automobilul.
Numărul de locuri este 20. Transportul se va face cu mașinile personale ale participanților. Nu este necesar să aveți neaparat mașină ci puteți merge cu automobilele celorlalți participanți.
Costul aceste taberei este de 460 de lei, și cuprinde 6 nopți de cazare, 3 mese de dimineață și 6 mese de seară.
În plus se adaugă costul cu combustibilul care este aproximativ 200 de lei / pers / 4 oameni în mașină. Costul poate fi puțin mai mic sau puțin mai mare în funcție de consumul fiecărei mașini. Acești bani se plătesc șoferului mașinii din care fiecare va face parte, atunci la fața locului.
Total: aproximativ 660 de lei.
Pot participa tineri din toate orașele țării, cu precizarea că plecarea va fi din București și întoarcea tot în București.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați suma pentru cazare, adică 460 de lei în contul de mai jos.
Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 18 iunie 2018 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Bancă: GarantiBank România
Suma: 460 de lei
Mențiune: Turul României
Cei care nu ați mai participat la taberele noastre puteți vedea impresii și fotografii aici: Tabere Ortodoxe.
Pentru cei care vreți să vedeți cum a fost în anii trecuți în acest tur puteți intra pe aceste linkuri:
Turul României „Fericiţi cei Prigoniţi” (22-28 iunie 2015). Impresii şi fotografii
Impresii din Turul României „Fericiți cei Prigoniți” 2016
Turul României “Fericiți cei Prigoniți pentru dreptate” 2017. Impresii și fotografii
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)