Reportaje
Simpozionul „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste“ – (ediţia a IV-a, 25 aprilie 2015)
La Liceul „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti s-a desfăşurat sâmbătă, 25 aprilie, a IV-a ediţie a Simpozionului naţional „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste“, care face parte din proiectul „Să ne cunoaştem trecutul pentru a ne proiecta viitorul“. La simpozionul naţional au participat elevi şi profesori din Capitală şi din 26 de judeţe ale ţării. Invitatul de onoare al întâlnirii a fost Mariuca Vulcănescu, fiica filosofului-martir Mircea Vulcănescu, alături de care au participat foşti deţinuţi politici: Ion Radu, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Emil Mihăilescu, Aurora Dumitrescu, Nina Moica, Simona Popa Gyr, fiica lui Ragu Gyr, şi Demostene Popa. Proiectul se încadrează în […]
Târgșor- Închisoarea elevilor
Reportaj realizat de Andreea Cătuțoiu
Martirii uitați ai României
Nu puțini sunt cei care afirmă că pământul românesc este un pământ sfânt pentru că nu puțini au fost cei care și-au vărsat sângele pentru apărarea credinței și a țării. Puțini sunt însă cei care știu că mulți dintre acești martiri au fost oameni ai legii care au murit din cauza regimului comunist. Florin Șinca, comisar-șef de Poliție, a înțeles că e de datoria noastră, a celor de azi, să nu uităm trecutul. A ales să prezinte viața polițiștilor care și-au dat viața, pentru că nimeni n-a scris despre ei. Astfel a luat naștere cartea „Martirii Poliției Române. Distrugerea poliției […]
Părintele Dumitru Stăniloae în temnițele comuniste
Reportaj TV Trinitas
A îndurat tortura comunistă din dragoste de țară. Moș Opriș, românul care ne dă o lecție de patriotism
A făcut puşcărie pentru ideea de libertate. A adăpostit în anii ’50 partizanii care luptau împotriva comuniştilor care îi distrugeau ţara. A câştigat respectul securiştilor care l-au torturat şi a rămas în viaţă. Un bătrân de 92 de ani ne învaţă azi să gândim liber şi să schimbăm România. În anii ’50, securitatea hărțuia luptătorii anticomunişti retraşi în munţii Făgăraşului. Tineri intelectuali, foşti militari şi ţărani se opuneau colectivizării, duceau o luptă tragică, inegală cu un sistem totalitar care ucidea libertatea de a gândi şi de a face.
Târgșor – închisoarea copiilor
Singura puscărie pentru elevi din lume a funcţionat, din păcate, la noi în ţară. Puţină lume ştie acest lucru. Vorbim despre închisoarea Târgşor, de lângă Ploieşti. Se întâmpla în comunism, încă de la începuturile instaurării lui în România. Acolo erau închişi acei copii care îndrăzneau să se împotrivească regimului. A fost gândit ca un experiment prin care regimul vroia o reeducare a minorilor care organizau sabotaje, împărţeau manifeste sau făceau parte din frăţii de cruce legionare. Camelia Csiki a strâns câteva mărturii cutremurătoare. (Sursa: TVR)
Scot istoria din mormânt. Sute de oseminte ale deținuților politici din anii ’50, deshumate la Aiud
Se fac noi săpături la Râpa Robilor din Aiud, pentru a scoate adevărul la lumină. În anii ’50, acolo au fost aruncate într-o groapă comună sute de trupuri neînsuflețite ale foștilor deținuți politici. Acum, o comisie de procurori, criminaliști, arheologi, istorici și reprezentanți ai Centrului de investigare a crimelor comunismului participă la dezgroparea osemintelor. Se vor face apoi expertize pentru a se stabili cum au au murit acești oameni și, pe cât posibil, pentru identificarea victimelor.