Zarca Mariei Tereza
Dacă deasupra Infernului lui Dante stătea scris: „Lasciate ogni speranza voi ch’entrate!” („Lăsaţi orice speranţă voi cei intraţi!”), deasupra intrării în această temniţă scria Închisoarea Principală Aiud.
Socotită cea mai severă din sud-estul Europei, semăna foarte bine cu cea descrisă de Dante în volumul „Infernul”. Astfel, pavilionul Celular era o clădire în formă de T, cu patru nivele, fiecare având 78 de celule şi două saloane mari. În interiorul închisorii, mai era o închisoare numită Zarcă – o clădire cu parter şi etaj, totalizînd 70 de celule – ridicată din ordinul împărătesei Maria Tereza, pentru osânda bieţilor români ardeleni. De acest lucru s-a ocupat Samuel Brukenthal, guvernatorul Ardealului şi, totodată, unul dintre amanţii săi, aceeaşi persoană care a înfiinţat muzeul din Sibiu şi care îi poartă numele.
Începând din anul 1929, Zarca a fost declarată insalubră, dar nu s-a ţinut cont de acest fapt. Când am ajuns acolo, în 1950, pereţii Zărcii erau umezi până la înălţimea de 1-1,5 m şi pe alocuri mucegăiţi. Începând din vara lui 1953, în Zarcă şi cele două secţii s-au montat peste geamuri obloane de culoare albastră, iar în Celular jaluzele din lemn, de aceeaşi culoare, aşa încât să nu putem vedea în curte. Doar printre crăpături, mai zăream un mic petic de cer înspre care ne îndreptam deseori privirile şi ne simţeam un pic mai liberi. Timp de peste 200 de ani, bieţii români au umplut aceste celule de aspră pedeapsă. Acolo au făcut osândă cei mai mari oameni ai neamului românesc, profesori universitari, savanţi, foşti miniştri, oameni de cultură, politicieni şi tot acolo au murit 34 de generali vestiţi, eroi din ultimul război mondial. Nici nu bănuiam atunci că în Aiud voi executa 18 ani de temniţă grea, din care 8 ani numai în această Zarcă.
Am fost repartizat în celula 199, etaj II, pe aripa orientată înspre nord, având la oarecare depărtare Cheile Turzii. Într-un spaţiu cu o lungime de 4 m şi o lăţime de 2 m, în colţul din stânga se afla tineta de murdărie, iar în colţul din dreapta vasul cu apă. Spre marea noastră bucurie, pe duşumeaua din scândură de brad ne-am întins, de la geam spre uşă, 8 inşi. Drept saltea şi velinţă, aveam o pătură foarte veche, roasă şi ruptă.
Aşa am stat acolo timp de aproape doi ani. Masa care ni se dădea atingea între 600 şi 700 calorii zilnic, apa era raţionalizată – cam 32 linguri/om, din care beam, spălam vasele şi ne spălam mâinile şi faţa. După puţin timp, abia ne mai puteam ridica, ţinându-ne anevoios de pereţi. Coapsele ne erau roase şi pline de puroi, iar muşchii se atrofiaseră, rămânând doar pielea care ne mai acoperea oasele.
Din datele furnizate de doctorul civil Ranca, medic al închisorii Aiud (ulterior, acesta va muri în condiţii suspecte, acuzat de comunişti că ar fi protejat anumiţi deţinuţi), din septembrie 1949 şi până la sfârşitul lui august 1950, au murit de foame 625 de inşi care au fost duşi la Râpa Robilor.
(Grigore Caraza – Aiud însângerat)
septembrie 11, 2014 @ 1:47 pm
Acolo în Zarcă a stat şi unchiul meu Gligor Cantemir trei ani din cei 15 cât a stat la Aiud. În loc să căutăm şi să pedepsim aceste nenorociri noi ne lăsăm duşi de minte de către agentura protectoare a celor rămaşi din linia întâi şi apoi din liniile doi şi trei din nomenclatura securisto-comunistă şi vrem să ucidem pur şi simplu pe unul ca Băsescu şi el la rândul lui un produs infectat într-o oarecare măsură, deoarece aşa ne mută Antena 3 atenţia ca la proşti de la aceste adevărate cauze care, rezolvate ar asana şi ar aerisi atmosfera în societate, ar cicatriza şi pe alocuri ar vindeca aceste răni inimaginabile altundeva decât în coşmarul românesc din universul nostru concentraţionar.
septembrie 15, 2014 @ 1:07 pm
Domnule Nicolae, fără a fi ironic, consider că e mai bine să evitați postul Antena 3 și astfel veți avea mai multă pace în suflet, fără să vă păgubiți cu manipularea. Dealtfel, atât de mult se manipulează în televiziuni, încât e un câștig să nu ne uităm. Nu de alta, dar în mass-media de azi nu ducem lipsă de surse alternative de informare, care nu sunt partinice politic, ideologic sau financiar.
Totodată vă rog să-mi povestiți mai multe despre unchiul dumneavoastră pe adresa noastră de mail.
O zi cu inima senină vă doresc!