Pr. Evghenie Hulea
  • 03 Ianuarie 1906
  • Poiana, Galați
  • ieromonah
  • 5 ani
  • Poarta Albă,Peninsula (Valea Neagră)
  • 23 Octombrie 1962

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Arhim. Roman Braga: Înainte de 1953, când eram la Canal, am găsit acolo un mare călugăr. Prin el a lucrat Dumnezeu, ca să spun așa, convertirea mea la călugărie. […] Și dă Dumnezeu într-o brigadă de acolo să întâlnesc pe Părintele Evghenie Hulea, un călugăr simplu, starețul unui schit, Mușunoaiele, din Vrancea. Acest călugăr știa Scara Sfântului Ioan Scărarul pe de rost. Nu exagerez. Așa o citise în viața lui de când era frate în mănăstire, până la vârsta aceea, că veneau în jurul lui până și preoții catolici, ca la o panoramă, să mai asculte încă un capitol din Scara Sfântului. Catolicii nu știau cine este Ioan Scărarul, căci ei pierduseră tradiția Sfinților Părinți din Răsărit, dar nu se puteau dezlipi de frumusețea graiului în care o spunea Părintele Evghenie. El mi-a fost mie duhovnicul de la Canal. Lui îi datorez hotărârea definitivă de a intra în mănăstire și de a mă călugări. Când m-am eliberat m-am dus direct la mănăstire.

Evghenie Hulea de la Mănăstirea Muşunoaiele a fost unul din cei mai reprezentativi slujitori ai Biserici care au luptat împotriva comunismului; monahul de pe Valea Zăbrăuţiului face parte din “Sfinţii închisorilor”. (...) Povestea sfântului de la Muşinoaiele merită cunoscută de generaţia născută după 1989, care are nevoie de repere morale într-o lume amorală. Situată într-un colţ de rai, departe pe apa Zăbrăuţiului, într-un cadru natural de o frumuseţe răpitoare, Mănăstirea Muşunoaiele a fost locul unde destinul l-a trimis pe Evghenie Hulea să îmbărbăteze cetele de luptători anticomunişti din Munţii Vrancei. Să ne îmaginăm o Românie sub teroare, cu soldaţii sovietici peste tot şi trupele Ministerului de Interne răscolind prin casele vrâncenilor în căutarea celor care se împotriveau cu arma în mână regimului (...).

La Canal am avut un duvohnic, părintele Evghenie, stareţ la Muşunoaiele... și acela m-a determinat pe mine să mă fac călugăr, pentru că eu nu m-am călugărit de tânăr. (...) Eu m-am călugărit la 34 de ani, după prima închisoare; că să ştiţi că eu am mai avut şi concediu, n-am stat atâta timp în închisoare, în România; mi-au dat un concediu de 5 ani, în care am fost arestat numai la Paşti şi la Crăciun; n-am făcut nici un Paşti şi nici un Crăciun afară. De aceea Patriarhul Iustinian s-a silit ca să fiu scos din ţară. Dumnezeu să-l ierte! A fost un mare patriarh şi care a înţeles foarte mult pe cei care suferă. (...) Duhovnicul meu de la Canal, părintele Evghenie, era tot un om simplu şi el. De aceea m-am şi apropiat de dânsul.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii