vezi galerie foto (1 foto)
Prof. Ioan Lupaș
  • 09 August 1880
  • Săliștea, Sibiu
  • profesor
  • 5 ani
  • Seghedin, Sighet
  • 03 Iulie 1967
  • București, Mănăstirea Cernica

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Personalitate marcantă a vieţii culturale şi bisericeşti din secolul al XX-lea, Ioan Lupaş a văzut lumina zilei la 9 august 1880 în Sălişte, judeţul Sibiu. A urmat studiile primare în localitatea natală, în perioada 1886-1891, apoi a urmat suplimentar o clasă la Gimnaziul Romano-Catolic din Sibiu, în vederea perfecţionării cunoştinţelor de limba germană şi maghiară. Din 1892, a urmat studiile secundare în cadrul Liceului de Stat din Sibiu, unde a obţinut rezultate strălucite. Din cauza unui conflict pe teme naţionale cu profesorul de istorie Arpad Tompa, ale cărui aprecieri asupra istoriei poporului român nu puteau fi acceptate de tânărul Lupaş, acesta împreună cu colegul său Octavian Goga au fost nevoiţi să se transfere în ultima clasă la Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov. Aici au susţinut şi examenul de maturitate, Ioan Lupaş fiind şef de promoţie, aşa cum arată pr. prof. acad. Mircea Păcurariu în "Dicţionarul teologilor români".

”Este arestat în 1950 de Securitate și dus, cu sacul în cap (la 70 de ani!)
spre o direcție necunoscută pentru mama și toți cei din familie.”

 

Peste anii de bătrânețe ai savantului și peste membrii familiei sale s-au abătut urgiile ciumei roșii. Prin bunăvoința fiicei reputatului istoric și professor, d-na Marina Vlasiu-Lupaș, istoric (medievist), fost profesor în învățământul secundar, arhivistă și cercetător științific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, aflăm mărturii, mai ales despre patimile tatălui său.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii